Baggrund
Læsetid: 3 min.

Tidslinje: Otte et halvt år med krig og borgerkrig i Syrien

Information giver her en oversigt over hovedpunkterne i den syriske borgerkrig fra 2011 frem til i dag
Her er et billede af tyrkiske soldater fra oktober 2019, som er i gang med at invadere det nordøstlige Syrien i en omfattende militæroffensiv for at »sikre« en 30 kilometer bred zone op til sin egen grænse imod »terrorister«.

Her er et billede af tyrkiske soldater fra oktober 2019, som er i gang med at invadere det nordøstlige Syrien i en omfattende militæroffensiv for at »sikre« en 30 kilometer bred zone op til sin egen grænse imod »terrorister«.

AA/ABACA

Udland
18. oktober 2019

ADVARSEL: Artiklen indeholder voldsomme billeder.

En oversigt over hovedpunkterne i den syriske borgerkrig fra folkelig opstand over flygtningekrise og IS-kalifat til Tyrkiets seneste offensiv.

Marts 2011

Folkelige protester udbryder i byen Daraa som reaktion på polititortur af teenagere for regimefjendtlig graffiti inspireret af Det Arabiske Forår. Med stor brutalitet nedkæmper Assad-regimet disse og andre demonstranter, som har krævet demokratiske rettigheder, løsladelse af politiske fanger og opgør med korruption og magtmisbrug.

Juli 2011

Efter måneders uro, hvorunder demonstranter nedbrænder flere bygninger tilhørende det regerende Baath-parti, dannes Den Frie Syriske Hær af afhoppere fra Syriens regimehær som den første væbnede oppositionsgruppe. Samme måned indsætter Assad tropper i Hama og Deir Ezzo, der dræber civile i hundredvis.

December 2011

Al Qaedas syriske aflægger, al-Nusra-Fronten, gennemfører i Damaskus sin første selvmordsbombeaktion.

Juni 2012

USA, Rusland, Tyrkiet og en række andre lande mødes i Genève for at diskutere mulighederne for en transition til et »demokratisk og pluralistisk« Syrien.

August 2012

USA’s præsident, Barack Obama, advarer Assad imod, at han ved brug af kemiske våben vil overtræde en »rød linje«, der kan føre til en amerikansk militærintervention.

April 2013

Den Islamiske Stat i Irak og Syrien proklamerer sin dannelse.

Maj 2013

Den libanesiske Hizbollah-milits indleder som »hjælp« til Assad-regimet en modoffensiv imod Syriens væbnede oppositionskampgrupper.

Juli 2013

Den amerikanske kongres godkender, at CIA kan sende våben til Syriens væbnede opposition.

August-september 2013

Det syriske regime bruger giftgassen sarin i et angreb på byen Ghouta, hvorved over 1.400 civile bliver dræbt. I september afviser Kongressen Obamas anmodning om grønt lys for et militært modsvar. Syriens regering indvilger efter russisk mellemkomst i at udlevere sine kemiske våben til destruktion. Kurdiske partier etablerer i det nordlige Syrien den selvstændige enklave Rojava.

Juni 2014

Islamisk Stat proklamerer, at det har oprettet et ’kalifat’ i det område, det behersker i Syrien og Irak.

Islamisk Stat fejrer oprettelsen af deres 'kalifat' under denne militærparade.

Islamisk Stat fejrer oprettelsen af deres 'kalifat' under denne militærparade.

Reuters

September 2014

USA’s kongres godkender, at Pentagon kan bevæbne og træne syriske oprørsgrupper. USA indleder med sine koalitionspartnere Operation Inherent Resolve med luftangreb imod Islamisk Stat.

September 2015

Strømmen af syriske flygtninge fra det krigshærgede land når op på fire millioner. Et foto af den druknede treårige Aylan Kurdi bliver ikonisk for den humanitære krises uhyre omfang. Rusland går officielt ind i krigen til forsvar for Assad-regimet med militærhjælp og luftangreb.

Billedet af den druknede, treårige Alan Kurdi gik verden rundt.

Billedet af den druknede, treårige Alan Kurdi gik verden rundt.

Ritzau

December 2015

Obamas administration skifter fokus i Syrien. Vigtigste prioritet er ikke længere at vælte Assad, men at nedkæmpe Islamisk Stat. Amerikanske specialtropper indsættes »for at kæmpe i Syrien og Irak«.

December 2016

Takket være russisk flystøtte og luftbombardementer genindtager syriske regimestyrker Syriens største by, Aleppo, der længe var en stærk bastion for det væbnede oprør.

Et billede af Syriens største by, Aleppo, i december 2016, efter at byen er blevet genindtaget af syriske regimestyrker.

Et billede af Syriens største by, Aleppo, i december 2016, efter at byen er blevet genindtaget af syriske regimestyrker.

Karam Al-Masri

April 2017

Et nyt angreb med kemiske våben får præsident Trump til at beordre et missilangreb mod Assad-regimet.

Maj 2017

Trods tyrkiske protester beslutter Trump at godkende en plan om at yde våbenhjælp og logistisk støtte til de kurdiske styrker i Syrien.

Juli 2017

Trump stopper CIA’s program til bevæbning af de Assad-fjendtlige oprørsstyrker.

Oktober 2017

Efter at koalitionsstyrker i flere måneder har bombet byen, indtager de kurdiskledede og amerikanskstøttede Syriens Demokratiske Styrker Raqqa, Islamisk Stats selvudnævnte hovedstad.

En kvinde fra Syriens Demokratiske Styrker fejrer erobringen af Raqqa.

En kvinde fra Syriens Demokratiske Styrker fejrer erobringen af Raqqa.

Erik De Castro

April 2018

USA, Storbritannien og Frankrig gennemfører luftangreb mod Assad-regimet som straf for dettes brug af kemiske våben i byen Øst-Ghouta en uge tidligere.

December 2018

Trump erklærer på Twitter, at IS er endeligt besejret, hvilket var hans »eneste grund« til amerikansk militærtilstedeværelse.

Marts 2019

Kurdiske styrker meddeler, at de har indtaget og har fuld kontrol med ørkenbyen Barghouz, den sidste modstandslomme, Islamisk Stat endnu holdt.

Et medlem af Syriens Demokratiske Styrker holder vagt, efter at ørkenbyen Barghouz er genindtaget fra Islamisk Stat.

Et medlem af Syriens Demokratiske Styrker holder vagt, efter at ørkenbyen Barghouz er genindtaget fra Islamisk Stat.

Delil Souleiman

Oktober 2019

Tyrkiet invaderer det nordøstlige Syrien i en omfattende militæroffensiv for at »sikre« en 30 kilometer bred zone op til sin egen grænse imod »terrorister«. Målet er at drive kurdiske styrker væk fra grænseregionen for at skabe plads for genbosættelse af to millioner syriske flygtninge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Den Syriske befolkning består af sunni-muslimer, shia-muslimer især alawitter, twelvere, ismailiter, kristne flertallet er antiokiske ortodokse resten er græsk-katolske, armensk ortodokse og drusere m.fl., dertil kommer væbnede udlandske financierede mere og mindre fundamentalistiske religiøse og politiske grupperinger.

Man kan ikke vinde en krig, kun gå sejrrigt ud af den.
Krig bygger på den ultimative intolerance, men man skal altid vinder freden ved at inkludere de besejrede i en fælles fremtid uden krig.

Men vores politikere mente fra start, at vores allierede og en fremtidig fred med vores allierede, tilsyneladende var fuldstændig ligegyldig, det ‘var’ og ikke mindst ‘er’ situationen i dag!

Spørgsmålet er hvorfor?

Fra link. 29. juli 2015
“Hvem holder Danmark med? Natopartneren Tyrkiet eller kurderne, som vi kæmper sammen med mod IS? -

‘Vi holder med begge’.

Vi holder med ethvert land, der bekæmper terrorister, og vi skal huske, at Tyrkiet er ramt af terror, men kurderne er en vigtig allieret i kampen mod IS”, siger Kristian Jensen.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/politik/kristian-jensen-pkk-skal-ikke-fjernes-...

Genbrug af min kommentar Information 30. juli 2015

Tyrkiet kan godt bekrige YPG og USA alliancen yde luftstøtte til YPG, det er to forskellige konflikter, forklare udenrigsminister Kristian Jensen.

“Kan man forestille sig en ordning, hvor Danmarks NATO allierede Tyrkiet, bomber YPG om natten og danske F-16 kampfly yder luftstøtte til YPG i kampen mod IS om dagen, så slipper NATO for, at ligne idioter i dagslys eller muligvis Forsvarsminister Carl Holst skal forklare logikken, inden Tyrkiet får nok af at danske F-16 kampfly yder luftstøtte, til de af Tyrkiet opfattede fjendtlige mål, som Tyrkiet bomber.”
Citat slut.

Det bør huskes på, at Danmarks og vores såkalde allieredes hovedfjende var de allieredes ‘selvskabte’ Daesh (IS) fra Irak, det er derfor denne krig, den ‘ulovlige’ danske krig i Irak ‘angrebskrigen’ for regime skifte, der er årsagen og dermed starten på Danmark og vores såkalte allieredes manglende politiske moral og disciplin for sandheden.

Men som alle sikkert ved, i krig er sandheden altid det første offer.

For mig er det her vigtigt at pointere en personlig holdning til krig og vores soldater, at danske soldater er verdens bedst uddannede, de udføre præcis de opgaver de bliver beordret af vores politikere til at udføre i Syrien mod Daesh, der var overløb fra Danmarks ‘ulovlige’ angrebskrig mod Irak.

Så derfor historien om, svigt af allierede, handler om Danmarks og vores såkalte allieredes krig mod Daesh (IS) og mørklægning af sandheden over for befolkningen.

Det er og var nu for politikere målet i krigen der helinger midlet mod Daesh (IS), man kan vel godt påstå at demokratiet har allerede tabt krigen!

Det sørgelige for demokratiet var, at Anders Fogh Rasmussen blev den statsminister, der startede den danske systematiske politiske fundamentalisme i såkalt krig imod terror under devisen:

"If you aint with us you are the enemy", der ved brug af løgn, frygt og trusler over for vælgerne, medførte døden for flere tusind mennesker i verden.

Det såkalte Islamisk Stat (IS, Daesh, ISIL) og andre al qaeda relaterede grupperinger blev ‘skabt og styrket’, som konsekvens af den ulovlige invasion af Irak i 2003.

I FN var der ikke flertal for en krig mod Irak, og den blev således gennemført uden FN-mandat, men med støtte fra Storbritannien, Australien og Danmark.

Siden har det vist sig, at grundlaget for at gå i krig ikke holdt:
Man fandt ikke atomvåbnene, og en fra Irak styret forbindelse til al-Qaeda kunne ikke påvises.

Hvad mente befolkningerne i Europa?
I januar 2003 - altså to måneder før krigens begyndelse - viste en Gallupundersøgelse følgende tal for holdningerne til en eventuel krig mod Irak:

Tyskland: 50% var imod en krig under alle omstændigheder, 39% var for en krig, hvis der var FN-mandat til den, og 9% var for en krig gennemført af USA med eventuelle allierede.

Frankrig: 60% var imod en krig under alle omstændigheder, 27% var for en krig, hvis der var FN-mandat til den, og 7% var for en krig gennemført af USA med eventuelle allierede.

Storbritannien: 41% var imod en krig under alle omstændigheder, 39% var for en krig, hvis der var FN-mandat til den, og 10% var for en krig gennemført af USA med eventuelle allierede.

Hele 86% af briterne mente, at våbeninspektørerne burde have længere tid, før en beslutning om krig blev taget, og kun 25% mente, at der var fundet beviser nok til at gennemføre en krig.

Rusland: 23% bakkede op om tanken om en krig, hvis den blev gennemført med FN-mandat.

Portugal og Polen: Et flertal af befolkningerne var positive over for en krig uden FN-mandat.

Danmark: Ved krigens begyndelse var 49% af danskerne imod deltagelse i krigen, mens 37% var for. Danskerne var på dette tidspunkt mere positive over for den forestående krig end både englændere, franskmænd, tyskere og italienere.

Link: http://www.faktalink.dk/titelliste/iraa/print_iraahele

Her er nogle relevante overskrifter fra Iraq Inquiry
UK Iraq Inquiry:

UK chose to join military campaign before "peaceful options for disarmament" exhausted.

Tony Blair told Georg Bush "I will be with you, whatever" 8 months before invention.

There was no "imminent threat "from Saddam Hussein in March 2003.

Claims of weapons of mass destruction were made "with a certainty that was not justified"

Victims' lawyer: The families are saddened to have learned that their loved ones died unnecessarily and without cause.

Har Danmark et ansvar?
Hvorfor gik Danmark i krig?
Udredningen.

På 16 år har næsten 8.000 danske soldater været i Irak, og otte danske soldater har mistet livet.

Et par interessante linjer fra udredningen.
“For det tredje er der spørgsmålet om regeringens videregivelse af oplysninger til Folketinget.

Det fremgår af udredningen, at regeringen over for Det Udenrigspolitiske Nævn forklarede, at den danske regerings formål med magtanvendelse over for Irak var at afvæbne regimet.

Imidlertid ‘var’ regeringen vidende om, at formålet med magtanvendelse for USA var regimeskifte.

Dette valgte regeringen imidlertid ikke at oplyse Nævnet om, selvom Nævnets medlemmer flere gange spurgte ind til dette forhold.”
S.30-31
Link: https://krigsudredning.ku.dk/dokumenter/Bind_1.pdf

Fra /ritzau/ link
"Tony Blair er den først af de ledere, som stod i spidsen for beslutningen om at gå i krig, som nu erkender, at krigen delvist har været med til at forme Islamisk Stat.

- Det er klart, at du kan ikke friholde os, som fjernede Saddam Hussein i 2003, for ansvar for situationen i 2015, siger Blair i et interview med CNN."
/ritzau/ link:
http://www.information.dk/telegram/549767

Forhistorien:
Da Vesten skabte Daesh (IS).

Fra link:
"MALCOLM NANCE: Well, the biggest misperception now we’re here on the first anniversary of ISIS (...) IS taking the city of Mosul, and the biggest misperception that the media has certainly fostered is that ISIS is this new group, which has appeared out of nowhere, they have blitzed across the Middle East, and they have managed to take large swaths of Iraq and Syria and when, in fact, ISIS is the same group and a conglomeration of groups that we’ve been fighting since the day we invaded Iraq in 2003.

The Terrorists of Iraq, is that the former regime loyalists, almost 100,000 of them, who were all taken away from their jobs by Ambassador Bremer’s General Order Number Two, went underground and have been fighting us for the last 13 years, nonstop. However, al-Qaeda in Iraq, which started in 2003, as well, has taken over the upper-level management of these groups.

And so, what we have is we have, technically, a mega group of all the former regime loyalist insurgent groups, all of the Iraqi Islamic insurgent groups and the foreign fighters who have used Syria as a base camp. And they now are called ISIS."
Link: http://www.democracynow.org/2015/6/10/war_for_decades_to_come_1

2004-2019
Før vores ulovlige krig i Irak havde Syrien ikke udfordringer med terrorgrupper eller ulovlige militser, som trude stabiliteten i landet, men efter at den irakiske stat af amerikanerne helt bevidst blev skilt ad, fik syrerne udfordringer langs landets grænser til Irak, tilmed bad Assad om hjælp til at dæmme op for, og indkredse, de militser som i stigende omfang kom ind i Syrien ... men Syrien blev ikke hørt af den internationale omverden. Og siden opstod der flere og flere militser, herunder Al Qaeda-associerede grupperinger, som CIA fik bemyndigelse til at jagte i på syrisk territorium, og siden IS-grupperinger, som siden dannede grundlag for at amerikanerne og andre vestmagter besluttede sig for at træde militært ind i Syrien, og i denne forbindelse konfronteres med også russisk og syrisk militær. I den seneste del af perioden har Israel med jævne mellemrum krydsermissilangrebet mål i Syrien, med henvisning til at iranske tropper, som Syrerne helt legitimt har bedt om assistance, ikke må opholde sig i Syrien.

Philip B. Johnsen

Husk på hvorfor Bashar al-Assad var sårbar.
Foruden den danske ulovlige angrebskrig i Irak!

Borgerkrigen mm. i Syrien begynde med en folkevandring ind til byerne, forårsaget, af de menneskeskabte klimaforandringer, tørke sultende syere, uden noget sted at være, de hoppede sig op i gadebilledet med demonstranter mod Bashar al-Assad og Irak krigere mf.

Bashar al-Assad ville ikke tillade det store sammenrend mellem demonstranter mod styret, incl. Irak krigere mf. og de alt overskyggende klimaflygtninge der ophobede sig i gaderne, ‘sammen’ med alle mulige andre demonstranter og det resulterede i den ulmende uro, der nu er borgerkrig mm.

Personlig husker jeg jounalister der prøvede at finde protestanter mellem klimaflygtningene.
De menneskeskabte klimaforandringer er katalysator til social uro, Det Arabiske Forår, en serie af demonstrationer i arabiske lande i Nordafrika og på den arabiske halvø, med krav om blandt andet demokratiske reformer, var og er, en helt forudsigelig konsekvens og den udvikling vil tiltage i takt med eksistensgrundlaget forsvinder og klimakatastroferne tiltager generelt.

Diktatorer i regionen holdes stadigvæk ved magten, primært ved de gamle demokratiers køb af olie og salg af våben og overvågningsteknologi til gengæld for, regionens illegitime lederes støtte, der ikke fortsat kan varetager befolkningens interesser.

Det nye er de faldende priser på den nu uønskede olie, der tilspidser problematikken og samtidig er de gamle demokratier blevet selvforsynende med skidtet.

Menneskerettigheder er derfor mest for de udvalgte!

Fakta om klimaflygtninge i Syrien:
The Center for American Progress The Arab Spring and Climate Change.

According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agricultureparticularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south) nearly 75 percent suffered total crop failure.

Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting 1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous.

In 2009 the United Nations and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.
Link: https://climateandsecurity.org/tag/arab-spring/

"Nyt studie viser sammenhæng mellem klimaforandringer og Syriens kaos"
Link:https://globalnyt.dk/content/nyt-studie-viser-sammenhaeng-mellem-klimafo...

PS.
For en god orden skyld til min kommentar 17. oktober, 2019 - 23:49

Malcolm Nance:
Malcolm Nance is an American author and media commentator on terrorism, intelligence, insurgency and torture.

He is a former United States Navy senior chief petty officer.

Nance is an intelligence and foreign policy analyst who frequently discusses the history, personalities, and organization of jihadi radicalization and al-Qaedaand the Islamic State of Iraq and Levant (ISIL); Southwest Asian and African terror groups; as well as counterinsurgency and asymmetric warfare.

Schooled in Arabic, he is active in the field of national security policy particularly, in anti- and counter-terrorism intelligence, terrorist strategy and tactics, torture and counter-ideology in combating Islamic extremism.