Nyhed
Læsetid: 3 min.

For tredje år i træk hærges tørkeramt Californien af brandkatastrofe

Den amerikanske stat må vænne sig til, at dette er tingenes nye tilstand i klimaforandringernes tidsalder, lyder budskabet i Californien, hvor det brænder både mod nord og syd, og kraftige vinde varsler mulig forværring af situationen
Brandmænd kæmper mod flammerne i Californien, hvor voldsomme brande har hærget siden sidste uge. Californiens guvernør, demokraten Gavin Newsom, erklærede søndag hele delstaten i undtagelsestilstand som følge af den ukontrollable situation.

Brandmænd kæmper mod flammerne i Californien, hvor voldsomme brande har hærget siden sidste uge. Californiens guvernør, demokraten Gavin Newsom, erklærede søndag hele delstaten i undtagelsestilstand som følge af den ukontrollable situation.

Josh Edelson

Udland
29. oktober 2019

»Dette er the new normal,« sagde en træt californisk brandchef tidligt mandag morgen til tv-stationen ABC News i Californien.

Op mod 200.000 personer er evakueret fra områder nord for San Francisco samt i nærheden af Los Angeles mod syd, hvor voldsomme brande har hærget siden sidste uge. Californiens guvernør, demokraten Gavin Newson, erklærede søndag hele delstaten i undtagelsestilstand som følge af den ukontrollable situation.

Guvernøren havde fredag besøgt Sonoma County ved San Francisco, hvor den såkaldte Kincade-brand har været under udvikling siden i onsdags. Dette er »en mindre udgave af det, der er blevet alt for velkendt heroppe (siden 2017 og 2018, red.): Hjem der er totalt ødelagt, biler der ser ud, som om de har været i en krigszone. Alt nedsmeltet bortset fra nogle få kuriøse genstande,« sagde guvernøren til Washington Post.

I byen Santa Rosa i Sonoma County mistede nogle livet og mange flere deres hjem under brandene i 2017, og nu trues deres nyopførte boliger af den aktuelle brand.

Klimaet central faktor

Skovbrande er et tilbagevendende sæsonfænomen i Californien, men stærk tørke og ekstreme vinde har de seneste år ført til meget voldsommere og længerevarende brande, end man har oplevet før, foreløbig værst i 2018 hvor over 100 personer mistede livet, og 22.700 bygninger blev ødelagt.

»Klimaændringer anses for at være en central faktor bag denne tendens. Højere forårs- og sommertemperaturer, reduceret snedække og tidligere snesmeltning i foråret skaber længere og mere intense tørkeperioder, der påfører vegetationen stress og gør skove mere udsatte for alvorlige brande,« skrev CalFire, den californiske brandmyndighed, mandag på sin hjemmeside.

Ifølge CalFire har tre personer indtil nu mistet livet under de aktuelle brande, over 400 bygninger er nedbrændt eller beskadiget som konsekvens af 5.800 enkeltbrande, hvor sammenlagt et areal på 660 kvadratkilometer er blevet afbrændt.

Brandmyndigheden udpegede mandag seks brande som særlig omfattende, mest alvorlig Kincade-branden, der foreløbig har hærget 268 kvadratkilometer, og hvor kun fem pct. af det brændende område mandag var under kontrol af de over 3.000 brandfolk og mange helikoptere, der er sat ind for at bekæmpe flammerne.

»Ekstremt farlige vejrforhold i relation til brand fortsætter i dag og i løbet af i morgen på tværs af det sydlige Californien, og aktive brande truer fortsat liv og ejendom. Hvis der er givet besked om evakuering, så vent ikke. Ilden kan sprede sig hurtigt i disse områder,« advarede National Weather Service mandag.

Dramatiske scener

Amerikanske tv-stationers nyhedsudsendelser og de sociale medier svømmer over med dramatiske scener af brændende huse og af biler, der suser af sted ad veje, hvor ilden raser på begge sider. Nord for San Francisco var den store bro over Carquinez-strædet omspændt af flammer.

Myndighederne meldte mandag eftermiddag om fuldt optaget i syv evakueringscentre i San Fransisco-området, og længere mod syd i nærheden af Los Angeles, hvor den såkaldte Tick-brand har hærget siden torsdag, startede en ny voldsom brand, hurtigt navngivet Getty-branden, fordi den truer kunstcenteret Getty Center samt det fashionable Brentwood-boligkvarter ikke langt fra Beverly Hills.

Mandag var der foreløbig givet evakueringsordre til 3.300 hjem i området.

»Det eneste I ikke kan erstatte, er jer selv og jeres familie. Så få hold på jeres kære, jeres kæledyr og se at komme af sted,« sagde Los Angeles borgmester Eric Garcetti mandag ved middagstid til beboere i de truede områder.

Massiv strømafbrydelse

I store dele af Californien var tre mio. mennesker uden strøm i weekenden, fordi elselskabet PG & E valgte at slukke for forsyningen af frygt for, at gnister fra transmissionsledningerne skulle antænde nye brande. Der er mistanke om, at en kortslutning i onsdags var årsagen til starten på den omfattende Kincade-brand.

Avisen San Francisco Chronicle skrev mandag, at den nordlige Kincade-brand ventes at fortsætte mindst en uge endnu.

»Det mest foruroligende er, at denne weekend ikke er en undtagelse, men endnu en påmindelse om, at dette er the new normal i Californien,« skrev avisen på lederplads.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her