Læsetid: 4 min.

Trods valgnederlag fortsætter Trudeau som Canadas leder med en mere progressiv klimapolitik

Over 60 pct. af Canadas vælgere stemte i mandags på partier, der ønsker at give klimaet en mere prominent rolle i landets politik og økonomi. Justin Trudeaus mindretalsregering vil nyde opbakning fra tre klimavenlige partier i parlamentet
Trudeaus liberale parti vandt 33 procent af stemmerne ved valget d. 21. oktober. Det har sikret partiet 157 mandater, og derfor forventedes det, at han vil samarbejde med mindre oppositionspartier for at nå op på de 170, det kræver, for at have flertal. 

Trudeaus liberale parti vandt 33 procent af stemmerne ved valget d. 21. oktober. Det har sikret partiet 157 mandater, og derfor forventedes det, at han vil samarbejde med mindre oppositionspartier for at nå op på de 170, det kræver, for at have flertal. 

Sean Kilpatrick

25. oktober 2019

Set med klimabriller endte Canadas parlamentsvalg i mandags med et politisk paradoks.

Premierminister Justin Trudeau lovede i valgkampen at føre en mere progressiv klimapolitik end i den første regeringsperiode på fire år, men hans Liberale parti mistede sit flertal i parlamentet.

Trods valgnederlaget tyder meget imidlertid på, at en liberal mindretalsregering dannet af Justin Trudeau i de næste par måneder vil gøre mere end tidligere for at leve op til Parisaftalen fra 2015.

Det siger repræsentanter for tre miljø- og klimagrupper fra Canada til Information.

En del af forklaringen skal findes i et stemningsskift i den canadiske befolkning.

»Et stort flertal af vælgerne er i løbet af det seneste års tid pludselig vågnet brat op. De vil have, at klimaet spiller en central rolle i regeringens politik. Det afspejlede sig i partiernes udspil til en klimapolitik,« siger Dale Marshall fra miljøorganisationen Environmental Defence i Ottawa.

Trudeaus liberale parti vandt 33 procent af stemmerne mod Det Konservative Partis 34,5 procent.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En god beskrivelse af situationen efter valget, selv om Socialdemokratiet i Canada hedder "New Democratic Party", ikke "National Democratic Party". Partiet er ikke længere helt "new", men det var det i 1961, da det startede som en fusion af Co-operative Commonwealth Federation og fagforbundet
Canadian Labour Congress. Partiet har nu magten i British Columbia, støttede af de Grønne.