Læsetid: 2 min.

Trump: Lederen for Islamisk Stat døde som en hund

Den amerikanske præsident takker Rusland, Tyrkiet og syriske kurdere for at have bidraget til, at USA fik ram på på IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi
Donald Trum ved pressemøde i Washington søndag eftermiddag dansk tid.

Donald Trum ved pressemøde i Washington søndag eftermiddag dansk tid.

Joshua Roberts

27. oktober 2019

Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for Islamisk Stat, er død under en amerikansk militæroperation, siger præsident Donald Trump under et pressemøde i Det Hvide Hus.

»Han døde som en hund, som en kujon,« siger han.

Operationen fandt sted lørdag i det nordvestlige Syrien.

Ifølge Trump døde Baghdadi i en tilstand af »panik«. Han havde et bombebælte spændt til kroppen, som han udløste, efter han var kravlet ind i en tunnel uden udgang. Han havde tre børn med sig, som døde ved eksplosionen.

Et antal islamister blev dræbt under aktionen.

»Han var en syg mand,« siger præsidenten.

Han forklarer, at den amerikanske specialstyrke har samlet materiale på stedet, der gør, at man med sikkerhed kan sige, at det var Baghdadi, man fik ram på.

»Den bølle, der så hårdt forsøgte at intimidere andre, han tilbragte sine sidste øjeblikke i yderste frygt, i total panik og rædsel.«

Baghdadi udråbte i 2014 et kalifat i store dele af Irak og Syrien. Islamistiske krigere havde under lynoperationer fordrevet de officielle styrker i Irak og Syrien. IS etablerede en hovedstad i byen Raqqa i det vestlige Syrien.

Trump takker Rusland, Tyrkiet og syriske kurdere for at have bidraget til, at det er lykkedes at få ram på Baghdadi.

»Han døde som en kujon. Verden er i dag et mere sikkert sted,« siger han.

»Jeg har ledt efter ham i tre år.«

Ifølge Trump tog det de amerikanske soldater to timer at gennemføre operationen. Der deltog otte helikoptere i angrebet.

Der blev skudt mod den amerikanske styrke, da den nærmede sig området. Men kun en hund, der deltog i operationen, kom til skade.

Trump fortæller, at han fulgte angrebet live på en skærm sammen med vicepræsident Mike Pence og forsvarsminister Mark Esper. De havde samlet sig i situationsrummet i Det Hvide Hus klokken 17 (22.00 dansk tid) lørdag for at følge operation live.

Han oplyser, at flere af IS-folkene blev taget til fange og fløjet væk. De er fængslet, men Trump oplyser ikke hvor. Blandt dem, der blev ført væk, var 11 børn.

Han siger heller ikke, hvor helikopterne landene efter operationen andet end, at det var i »et venligsindet land«.

Trump siger, at USA lige før operationen havde oplyst, at man ville overflyve russisk territorium for at nå frem. Det blev accepteret.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arne Albatros Olsen

»Den bølle, der så hårdt forsøgte at intimidere andre, han tilbragte sine sidste øjeblikke i yderste frygt, i total panik og rædsel.«

Det kan meget vel osse blive Trumps skæbne.

Carsten Wienholtz, Dennis Tomsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Hvem ved. Men det var en præsident, der burde skamme sig over sit sprogbrug. Han skamroser Rusland, mens Syrien-kurderne som vitterligt også skulle have bidraget, bare nævnes som en parentes. Fint en forbryder af værste skuffe mister livet, men det gjorde han jo selv, så det endte med selvmord. Har bare svært ved at klare Trumps skryden løs på TV. Han tager æren for alt efterhånden,der kan tjene ham selv.

Nette Skov, Kim Folke Knudsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

måske man lige skal vente et par dage med at tro på den historie. Obama´s direktør for CIA John Brennan blev taget i løgn på løgn i de første dage, efter han og Obama havde pralet om mordet på Bin Laden.............

Kim Folke Knudsen

Hvor ville det klæde USA´s Præsident Donald Trump at meddele beskeden sagligt og kort uden al den der selvpromoverende opblæste og svulstige tale.

Realiteten er at USA og Præsident Trump er en utroværdig andenviolin, som spiller en falsk melodi i Syrien. Den amerikanske Præsident og hans fordærvede Republikanske parti har svigtet kurderne ligeså groft som da den polske modstandsbevægelse i August 1944 blev nedslagtet af tyskerne i Warszawa, medens Den Røde Hær så på fra den anden side af Wisla floden. Josef Stalin så gerne den nationale polske modstandsbevægelse knust og hvorfor ikke lade tyskerne gøre arbejdet, så de polske kommunister kunne komme til magten efter krigen. Det kostede 200.000 polakker livet den manglende hjælp fra russisk side. Den polske opstand i Warszawa var knust af tyskerne efter to måneders forbitrede kamp.

Således overlader USA´s Præsident Donald Trump og hans fordærvede Republikanske parti deres allierede kurderne til deres egen elendige skæbne overfaldet af Tyrkiet. Der gik kun to dage inden det falske skuespil med amerikanske sanktioner overfor Tyrkiet igen var aflyst. Var det samme sket overfor Adolf Hitler i 1930´erne, så havde han overfaldet nabolandene meget hurtigere vel vidende, at USA ikke ville løfte så meget som en lillefinger for at redde demokrati og anstændighed i regionen.

Det er derfor ikke underligt at andenviolinen i Washington roser den egentlige og taktisk dygtige sejrherre i Syrien Præsident Vladimir Putin og Rusland. Andenviolinens salutering og ros klinger hult og rigtig falsk. Vi andre slukket for TV og befries for det populistiske vrøvl, som USA´s Præsident hælder ud i den anledning. Vi vil gerne se beviser for denne hændelse, for USA´s Præsident har jo et lidt distanceret forhold til sandheden i andre sammenhænge.

Vi hører at flere børn er blandt de dræbte i den tunnel, hvor terrorlederen angiveligt blev dræbt.

Måske Præsident Donald Trump også mener, at de syriske børn også døde som hunde ??

eller han kunne vel i det mindste beklage de civile tab i den anledning.

Det burde vel være muligt for en højteknologisk og sofistikeret supermagt som USA, at fange terroristen eller i det mindste slå ham ihjel uden at uskyldige civile skal dræbes.

Jeg er alt andet end imponeret over USA´s indsats i Syrien.

Der er rigelig plads til forbedringer.

Peter Andersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar