Læsetid: 6 min.

Trump lovede dem arbejdspladser, så lukkede deres fabrikker

Donald Trump vandt traditionelle arbejderstater ved at love job. Nu strejker arbejdervælgerne på tredje uge i den største strejke i årtier. Det kan give Trump problemer frem mod valget i 2020 ud over dem, han allerede har med rigsretsprocessen
49.000 General Motors-ansatte har forladt deres fabrikshaller over hele USA for at strejke. Her er vi i Flint, Michigan. 

49.000 General Motors-ansatte har forladt deres fabrikshaller over hele USA for at strejke. Her er vi i Flint, Michigan. 

Erin Kirkland

3. oktober 2019

Trumbull County i staten Ohio var Donald Trumps valgsejr i en maggiterning. Ikke bare er amtet helt firkantet. Arbejdervælgerne dér havde ikke sikret en republikansk præsidentkandidat sejren siden 1972. Det gjorde de i Trumbull i 2016.

For Trumps budskab var essensen af det, de manglede. Job og en amerikansk økonomi, der arbejdede for dem, ikke imod dem.

Året efter besøgte Trump sine tilhængere i det nordøstlige Ohio, der ligesom en række andre traditionelle arbejderstater var afgørende for hans sejr. Og han forsikrede dem igen om, at han var deres mand. Imod Kina og de fabriksejere, der flyttede deres arbejdspladser til udlandet.

»De tabte job kommer tilbage,« sagde han til dem. »Lad være med at sælge jeres huse. Vi får dem til at stige i værdi.«

Endnu et år gik i Trumbull County. Så lukkede den legendariske amerikanske bilproducent General Motors sin fabrik i Lordstown, Trumbull. Over 4.000 job forsvandt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Christian Mondrup
  • Ib Christensen
  • Steen K Petersen
  • Erik Karlsen
  • Olaf Tehrani
  • David Zennaro
  • Tommy Clausen
  • Marianne Stockmarr
  • Eva Schwanenflügel
Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup, Ib Christensen, Steen K Petersen, Erik Karlsen, Olaf Tehrani, David Zennaro, Tommy Clausen, Marianne Stockmarr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Håber de amerikanske medier viser disse strejker over hele USA. Han holder ikke sine løfter den gode Trump, han lyver og manipulerer så vandet driver af ham.

Karsten Aaen, Thomas Christensen, Peter Beck-Lauritzen, John Andersen, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Herhjemme endte vi med at betale tudeKikis til et erhvervslivs der tidligere, nægtede at have brug for lærlinge, fordi de ikke kan få kvalificeret arbejdskraft. Og i dag nægter f.eks. BILKA at vil have kvalificerede folk.
Alligevel vælger danskerne stadig at betale igen, når de er hos BILKA, og takker politikerne for at få lov at betale to gange for samme vare, ved at synge med på deres "se den anden vej" sang om hvordan det er "fremmede" der nasser på os.
Så i et så meget større land som USA, med en ikke bedre mulighed for agtindsigt end vi selv har, ser jeg ingen grund til at forvente det store af de vælgerne derover heller.

Tværtimod frygter jeg at Trump taber, og at våbnene i hænderne på hans resterende tilhænger, så ender med at sikre der ikke bliver nogen vinder.

Svigter folket i rustbæltet - som Obama?

Jeg var til et socialt arrangement igår og mødte et mand fra Alabama. Klart Trump supportere. Lidt pinligt og ret ensomt i forsamlingen.
Men manden havde ret, da han sagde, at Trump blev valgt fordi alternativet, Hillary Cliton og hende kampagne, var værre.
Jeg tror, at Democraterne er på vej til endnu et nederlag. De har spild tiden på at gå efter Trump i stedet for at vise, at de er et alternativ.
Og nu starter en opslidende nominationproces, hvor de virkeligt kan svine hinanden til.

David Joelsen, Torben Skov og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

Michael Friis, helt enig i at Trump på opportunistisk vis fremstilles som en særlig svigter ... mens det underforstås at andre (Obama og/eller Clinton, og eller øvrige (Biden/Warren?) som på en pæn måde kan tjene Washington Consensus) ikke svigtede. De havde blot vanskeligheder, oftest uforudsete, og måtte derfor ændre eller udskyde deres hjerteprojekter.

Nomineringskampen er også på mange måder en skueproces; meget illustrativt er det at Sanders, som ikke engang er revolutionær, men blot en velvillig og indimellem jævnligt følgagtig socialdemokratisk skolet skikkelse, på flere måder i debatarrangementer og medieskildringer regnes ud af den seriøse ligning. Og når præsidentvalgkampen går igang, står vi med Trump overfor en enten hukommelsesproblematisk Biden med lasten fuld af politiske lig eller en usammenhængende og allerhøjes socialliberalt indstiller Warren, som allerede flere gange har ladet sig køre rundt i manegen af Trump. Trump er businessman, han vil kværne dem begge ... også fordi de tilhører den traditionelle magtelite (Warren er tidligere republikaner med mange år på rumpen i Washington).