Læsetid: 2 min.

Tvivlsomt om Danmark vil sende lægehold til det nordlige Syrien

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er »meget bekymret« over udviklingen i det nordlige Syrien. Tilbagetrækningen af amerikanske styrker kan få betydning for Danmarks planer om at sende et lægehold til syrisk Kurdistan, vurderer forsvarsekspert
Syriske kurdere demonstrerer og forsøger at gøre den amerikanskledede koalition opmærksom på truslen fra Tyrkiet. Basen ligger i udkanten af byen Ras al-Ayn i Syriens Hasakeh-provins.

Syriske kurdere demonstrerer og forsøger at gøre den amerikanskledede koalition opmærksom på truslen fra Tyrkiet. Basen ligger i udkanten af byen Ras al-Ayn i Syriens Hasakeh-provins.

Delil Souleiman

8. oktober 2019

Danskerne bør følge amerikanerne. Alt andet er vanvittigt.

Sådan lyder det fra Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, efter at USA i går begyndte at trække sine tropper ud af det nordlige Syrien forud for en forventet tyrkisk offensiv i området.

Den danske regering har ellers for nylig bebudet, at man vil sende et lægehold til det nordlige Syrien for netop at støtte de amerikanske styrker.

Men hvis amerikanerne trækker sig ud af området, skal danskerne følge trop, mener Peter Viggo Jakobsen:

»Det er formålet med missionen, så hvis amerikanerne trækker sig helt ud, har et dansk lægehold ikke noget at gøre der,« siger han.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) svarer i en mail, at regeringen følger udviklingen tæt:

»Jeg er meget bekymret over den seneste udvikling i det nordlige Syrien. En mulig tyrkisk offensiv i det nordøstlige Syrien vil gøre en i forvejen svær situation endnu mere kompliceret. Det kan få alvorlige konsekvenser for civilbefolkningen og svække indsatsen i kampen mod ISIL. Vi følger udviklingen meget tæt, og vi er i tæt kontakt med vores allierede herom.«

Forsvarsministeriet oplyser ikke, hvilke mulige konsekvenser den amerikanske tilbagetrækning får for den danske indsats i området.

Kurdere kan blive tabere

Peter Viggo Jakobsen understreger, at han ikke kender indholdet af aftalen mellem Donald Trump og Recep Erdogan. Og at ingen ved, hvor stort et område tilbagetrækningen gælder, og om der er tale om en fuld tilbagetrækning.

Hvis dele af den amerikanske styrke bliver i regionen, vil der sandsynligvis stadig være brug for det danske lægehold.

»Men taberne i hele sagen kan blive kurderne,« siger Peter Viggo Jakobsen og tilføjer:

»Nogle vil måske mene, at det her er at ’sælge kurderne ned ad floden’, og at Danmark skal udtrykke misbilligelse over for USA. Men der er nok ikke nogen i Folketinget i nærheden af regeringsmagten, der ønsker en dårlig diskussion eller en sag med amerikanerne over det her.«

Han tvivler dog på, at amerikanerne »har solgt kurderne« til tyrkerne:

»Jeg kan forestille mig, at amerikanerne har bedt tyrkerne lade være med at slagte kurderne. Det ser ikke pænt ud, og amerikanerne har ingen interesse i, at det her bliver pustet op til en større sag. Men det er klart, at det er umuligt at styre, hvis de ikke er til stede. Så har de jo ingen indflydelse,« siger Peter Viggo Jakobsen og understreger, at der er mange ubekendte:

»Vi ved ikke, hvor meget tyrkerne vil tage, eller hvordan kurderne vil reagere. Det er alt sammen med til at afgøre, hvor slemt det bliver.«

Kurderne føler sig forrådt af USA og Vesten, efter at de udgjorde krumtappen i bekæmpelsen af Islamisk Stat. Nu overlader USA kurdere til deres egen skæbne.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

Nu blusser kampene op i nordøst Syrien - og så trækker vi lægeholdet !!

Det er da logik for burhøns.

Flemming Berger, Thomas Tanghus, jens christian jacobsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Det er en helt naturlig følge af at være "halehæng" til amerikanerne.

Flemming Berger, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar