Baggrund
Læsetid: 5 min.

Ukraine-gate: John Bolton ’slog alarm om Rudy Giuliani’

Trumps nationale sikkerhedsrådgiver bad sin personlige assistent om at forklare en advokat i Det Hvide Hus, at han ikke var del af Trump-advokats mission for at få Ukraine til at korruptionsundersøge præsidentens politiske modstandere
USA’s tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton tog personligt del i bestræbelserne på at stoppe en fordækt udenrigspolitik, der alene var lagt an på at gavne Trumps personlige politiske chancer. Det kom frem ved en høring mandag. 

USA’s tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton tog personligt del i bestræbelserne på at stoppe en fordækt udenrigspolitik, der alene var lagt an på at gavne Trumps personlige politiske chancer. Det kom frem ved en høring mandag. 

Doug Mills

Udland
16. oktober 2019

NEW YORK/WASHINGTON – John Bolton, der indtil fra april 2018 til september 2019 var USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, var angiveligt dybt foruroliget over det pres, som Trump-administrationen ad diplomatiske bagveje lagde på Ukraine for at få indledt en korruptionsefterforskning, der kunne belaste Joe Biden – hans rival og mulige modkandidat ved næste amerikanske præsidentvalg.

Så foruroliget var han, at han ikke så andet for end at bede en af sine nærmeste medarbejdere vidererapportere denne bekymring til en advokat i Det Hvide Hus.

At Bolton personligt tog del i bestræbelserne på at stoppe en fordækt udenrigspolitik, der alene var lagt an på at gavne Trumps personlige politiske chancer, kom mandag frem i form af vidnesbyrd aflagt af hans tidligere personlige assistent og ruslandsekspert for Det Hvide Hus, Fiona Hill.

Britiskfødte Hill måtte over ti timer delagtiggøre tre kongresudvalg i Repræsentanternes Hus i sin viden.

Ifølge New York Times og Wall Street Journal berettede Hill om en skarp meningsudveksling, der den 10. juli skal have udspillet sig mellem Bolton og USA’s EU-ambassadør, Gordon Sondland, omhandlende Trump-advokat Rudy Giulianis mission for at overtale Ukraines regering til at lade præsidentens politiske modstandere efterforske.

Dubiøs

Hill fortalte, at Bolton havde instrueret hende om at advare Det Nationale Sikkerhedsråds advokat om, at Giuliani og stabschefen i Det Hvide Hus, Mick Mulvaney, på egen hånd var gået i gang med en dubiøs operation med mulige retsstridige implikationer.

Bolton bad angiveligt Hill om at gøre det klart for advokaten:

»Uanset hvilken skummel aftale Rudy og Mulvaney brygger på, så har jeg ikke nogen andel i den.«

Videre sagde Hill, at Bolton ved en tidligere lejlighed havde sagt til hende:

»Giuliani er en håndgranat, der vil sprænge alle i luften, når den går af.«

I sin vidneforklaring over for de tre kongresudvalg fortalte Hill, at Trumps beslutning om at hjemkalde den amerikanske ambassadør i Ukraine, Marie Yovanovitch, blev truffet stik imod de stærke indvendinger imod dette, som blev rejst af flere embedsmænd, hende selv indbefattet.

Washington Post rapporterer, at Hill konfronterede Sondland med sit kendskab til Giulianis aktiviteter og i den forbindelse pointerede, at disse fandt sted uden at være koordineret med det amerikanske udenrigsministeriums ledelse.

Torsdag skal også Sondland afhøres af de amerikanske kongresudvalg.

I denne uge vil Kongressen desuden få forelagt relevante dokumenter fra nogle af de mest magtfulde embedsmænd i den amerikanske administration, herunder vicepræsidenten, forsvarsministeren og stabschefen i Det Hvide Hus.

Med dette nye materiale til rådighed håber Kongressens undersøgere at danne sig et mere fuldstændigt overblik over Trump-administrationens manøverer i Ukraine med henblik på at afklare, om Trumps handlinger kan være omfattet af en anklage om »magtmisbrug og uetisk adfærd« (high crimes and misdemeanor), hvilket efter den amerikanske forfatning kan begrunde, at der rejses rigsretssag imod ham.

Rigtretsundersøgelsen blev udløst af en whistleblowerindberetning i august, der omtalte centrale uddrag af en telefonsamtale, som Trump den 25. juli førte med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, og i hvilken Trump bad om »en tjeneste« i form af en ukrainsk korruptionsundersøgelse af hans potentielle modkandidat ved præsidentvalget i 2020, Joe Biden.

Uden bevisunderbyggelse har Trump og republikanerne gentagne gange fremført korruptionsbeskyldninger imod Hunter Biden, den tidligere vicepræsidents søn, som beklædte en bestyrelsespost i Ukraines største energiselskab, samtidig med at hans far var involveret i en international indsats for at få bugt med omfattende korruption i det ukrainske regeringsapparat.

Med det øgede mediefokus på karakteren af den tjeneste, Trump bad Zelenskij om, er den amerikanske befolknings støtte til en rigsretssag nu gået markant frem. I august støttede 40 procent en rigsretssag mod Trump, den 14. oktober var dette tal vokset til 50,3 procent ifølge et vægtet gennemsnit af flere målinger.

Soloforsvar

Den amerikanske regering er ude i en hård kamp for at finde formuleringer, der kan gendrive korruptionsbeskyldningerne mod dens egen præsident. Indtil videre synes præsidenten at stå ret alene i sit forsvar, der i hovedsagen har bestået af Twitter-udfald imod demokraterne, whistlebloweren, medierne, Biden m.fl.

Hills vidneforklaring kan nu have styrket beskyldningerne om magtmisbrug mod Trump og Giuliani, den tidligere New York-borgmester, der hyppigt betegnes som præsidentens personlige advokat, og som ser ud til at have stået i spidsen for at fremme Trumps personlige agenda i Ukraine, alt imens han arbejdede på vegne af egne klienter. Både Trump og Giuliani afviser at have gjort noget galt.

Væsentlige dele af Hills vidneforklaring fokuserede på Yovanovitch, en bredt respekteret diplomat, som har arbejdet under seks præsidenter og satte sig ud over en udenrigsministeriel mundkurv, da hun fredag afgav sin egen vidneforklaring.

Yovanovitch hævdede, at hun internt i regeringen har været udsat for en smædekampagne orkestreret af ingen anden end Giuliani.

»Jeg kender ikke mr. Giulianis motiver til at angribe mig«, sagde Yovanovitch i sin åbningserklæring, som blev videregivet til medierne.

»Men personer, som i pressen er blevet identificeret ved navn som kontakter af mr. Giuliani, kan meget vel have fundet, at deres personlige finansielle ambitioner blev bremset af vores antikorruptionspolitik i Ukraine«.

To Giuliani-forretningsforbindelser fra det tidligere Sovjetunionen, Lev Parnas og Igor Fruman, blev i sidste uge arresteret i en lufthavn i Washington, D.C., mistænkt for at have overtrådt amerikansk kampagnefinansieringslovgivning i forbindelse med en stor check, de udskrev til en politisk komité, der støtter Trump, samt donationer til mindst et republikansk kongresmedlem, Pete Sessions fra Texas.

Mandag sagde Giuliani til Trump, at han havde beregnet sig et honorar på 500.000 dollar for arbejde, han udførte for et firma, der har Parnas som medstifter. Giuliani forklarede, at han alene modtog honoraret for konsulentbistand og juridiske råd vedrørende nye teknologier leveret til firmaet Fraud Guarantee.

Foragt

Efter et møde i maj 2018 mellem Parnas og Sessions, sendte Sessions et brev til den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, i hvilket han slog til lyd for at afskedige Yovanovitch, fordi hun »privat og flere gange har givet udtryk for sin foragt for den nuværende administration«.

Yovanovitch afviste denne beskyldning, men blev desuagtet afsat fra ambassadørposten i et skridt, der kan have været orkestreret af de samme ukrainske elementer, hun forsøgte at få bugt med som del af sit korruptionsbekæmpelsesopdrag.

Det kom i sidste uge frem, at også Giuliani selv nu er genstand for en undersøgelse indledt af den forbundsstatslige anklagemyndighed på Manhattan.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her