Læsetid: 3 min.

Venstrefløjen risikerer at tabe magten i »Latinamerikas mest progressive land«

Uruguay er blevet kaldt Latinamerikas rigeste, fredeligste og mest progressive land, og venstrefløjen har siddet solidt på magten i godt 15 år. Men søndag kan det være slut. Aftagende vækst og øget kriminalitet er ved at sende vælgerne mod højre
Luis Lacalle Pou fra Nationalistpartiet står til mellem 22 og 26 procent ved valget i Uruguay på søndag. Den aftagende vækst og øgede kriminalitet i landet sender vælgerne mod højre.

Luis Lacalle Pou fra Nationalistpartiet står til mellem 22 og 26 procent ved valget i Uruguay på søndag. Den aftagende vækst og øgede kriminalitet i landet sender vælgerne mod højre.

EITAN ABRAMOVICH

25. oktober 2019

Uruguays mest berømte forfatter gennem tiderne, den nu afdøde socialist Eduardo Galeano, var i sine unge år ukuelig pessimist på sit lands vegne. I indledningen til sit hovedværk Las venas abiertas de América Latina (Latinamerikas åreladning) fra 1971 konstaterede Galeano, at hans hjemland slet og ret var på spanden.

»Ingen latinamerikansk befolkning vokser mindre end Uruguays, et land af gamle mennesker, og ingen befolkning er blevet straffet hårdere i de senere år af en krise, der synes at trække den gennem helvedes cyklusser,« skrev Galeano.

Uruguays befolkning er faktisk kun blevet ældre, siden Galeano i 1971 slog alarm over udviklingen. Men hvor de økonomiske og politiske kriser, der hærgede Latinamerika i årtierne efter Galeanos udgivelse, stadig sætter sine spor i nabolandene Argentina og Brasilien, er Uruguay for længst sluppet gennem »helvedes cyklusser«.

Siden 2004 er økonomien vokset med 73 procent ifølge Verdensbanken, og Uruguay overstråler samtlige lande i regionen, hvad angår adgang til velfærdsydelser og økonomisk lighed.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

SKAMMELIGT at Danmark endnu een gang laver en lov med tilbagevirkende kraft.I 1945 efter besættelsen fik vi henrettelser .De blev uretfærdige for de lettere anklagede kom først for retten og flere blev henrettet.De stores retssag trak ud og holdningen blev så human at de slap meget billigt.
Såvidt jeg kan læse loven gælder den endda for etniske danskere og deres børn.I debatten optrådte
i tv Amnitsbøl forbavsende og glædelig som humanismens forsvarer.
med fredelig hilsen Peter Henning Helsingør fredsvagtdeltager i 18 år