Læsetid: 4 min.

Warszawas borgmester: ’I dagens Polen er jeg offentlighedens fjende nummer ét’

Polens hovedstad og dens kosmopolitiske borgmester, Rafal Trzaskowski, står for et åbent, tolerant, grønt og moderne Polen. Det Polen ser ud til at blive kørt helt over af det nationalpopulistiske PiS-parti ved parlamentsvalget på søndag
I Warszawa griner folk ad det statslige fjernsyn. De ved udmærket, det er ren regeringspropaganda, men det er ikke nødvendigvis alle på landet, der har den forståelse,« siger byens borgmester, Rafal Trzaskowski. 

I Warszawa griner folk ad det statslige fjernsyn. De ved udmærket, det er ren regeringspropaganda, men det er ikke nødvendigvis alle på landet, der har den forståelse,« siger byens borgmester, Rafal Trzaskowski. 

Omar Marques

8. oktober 2019

WARSZAWA – Vil man sætte et ansigt på det moderne frisindede Polen, finder man næppe et mere overbevisende bud end Warszawas dynamiske 47-årige borgmester, Rafal Trzaskowski, der tager imod journalister fra udvalgte europæiske medier, blandt disse Information, i en konferencesal på byens elegante neoklassiske rådhus.

Trzaskowski er værdipolitisk progressiv og vil belønne innovative iværksættere. Han vil tage imod flygtninge og migranter i solidaritet med vesteuropæiske lande, der har taget deres andel. Han vil beskytte homoseksuelle, han vil sætte tempoet i vejret for Polens opgør med afhængigheden af kulenergi, og han ønsker et Polen, der er åbent over for verden.

Men i dagens Polen er Rafal Trzaskowski og hans meningsfæller en betrængt minoritet.

Efter verdensmandshøfligheder på fransk, italiensk og engelsk begynder borgmesteren at redegøre for sine mærkesager. Og gradvis viger hans entusiasme for den underliggende politiske frustration og foregribende nederlagsstemning, der i disse dage skyller lammende igennem Polens liberale opposition.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Nikolai Beier
  • Katrine Damm
  • Steffen Gliese
  • Pietro Cini
  • Christian Mondrup
  • Jes Enevoldsen
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
Nikolai Beier, Katrine Damm, Steffen Gliese, Pietro Cini, Christian Mondrup, Jes Enevoldsen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer