Læsetid: 8 min.

Et år er gået: »De Gule Veste er ikke en social bevægelse. Det er en revolte«

De Gule Veste er ikke en social bevægelse, for de har hverken leder eller mål. Det er en revolte. En følelse, et fænomen og en evig trussel. I dag fylder bevægelsen ét år. Den har allerede ændret fransk politik. Kan den også blive et rigtigt parti?
Alle kan være en af de gule veste. Der er højreradikale, venstreekstremister, landmænd, studerende, kommunister, skuffede Macron-tilhængere, antisemitter, syndikalister.

Alle kan være en af de gule veste. Der er højreradikale, venstreekstremister, landmænd, studerende, kommunister, skuffede Macron-tilhængere, antisemitter, syndikalister.

Zakaria Abdelkafi

16. november 2019

Da jeg spørger, hvem De Gule Veste egentlig kæmper imod, siger Christophe Chalençon det samme ord tre gange i træk:

»Eliten, eliten, eliten.«

De Gule Veste har ikke nogen leder, det ved hele Frankrig efterhånden, men Chalençon må alligevel være en af dem, der kommer tættest på. Den sydfranske smed med de brede overarme og det gråsprængte fuldskæg har været en slags talsmand for bevægelsen i medierne, og i maj stillede han selv op til EU-valget for De Gule Veste. Han fik 0,01 procent af stemmerne.

»Chirac, Mitterrand, Sarkozy, Hollande, Macron, det er den samme politik,« siger han i telefonen fra Vaucluse, mens han går frem og tilbage ude på gaden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Riis
Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Det var et møde, der trak ud, siger han, og fortæller, at han i øvrigt har forladt »hjertet af bevægelsen« for i stedet at stille op som præsidentkandidat i 2022.

»Men jeg vil aldrig være en gul vest,« siger han.
....
Og det er derfor, både Christophe Chalençon og Thierry Paul Valette skal til demonstration igen lørdag."

Sagde han "altid"? Ellers giver det da ikke meget mening...