Læsetid: 4 min.

Det er op ad bakke for Erdogan

Den tyrkiske præsident presser EU for økonomisk støtte til repatriering af syriske flygtninge – men om det lader sig gøre afhænger af det storpolitiske spil om Syriens fremtid, hvor Erdogan ikke står påfaldende stærkt
Recep Tayyip Erdogan besøger i disse dage den amerikanske præsident, Donald Trump. Erdogans manøvrer går ud på at placere Tyrkiet i en strategisk position mellem Washington og Moskva, men det bliver vanskeligt. Som det ser ud nu hænger Erdogan på Vladimir Putin og dermed på accept af Bashar al-Assads regime i Damaskus. Det er i sandhed op ad bakke for Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan besøger i disse dage den amerikanske præsident, Donald Trump. Erdogans manøvrer går ud på at placere Tyrkiet i en strategisk position mellem Washington og Moskva, men det bliver vanskeligt. Som det ser ud nu hænger Erdogan på Vladimir Putin og dermed på accept af Bashar al-Assads regime i Damaskus. Det er i sandhed op ad bakke for Erdogan.

Tom Brenner

14. november 2019

Tyrkiets hjemsendelse af internationale IS-krigere til blandt andet Danmark er kun en begyndelse.

»Lidt som forfilmene i en biograf, der annoncerer de næste film på plakaten,« som en tyrkisk politisk iagttager udtrykker det.

»Hensigten er at fortælle EU, at efter udvisning af IS-terrorister venter der stadig 3,6 millioner syriske flygtninge, der kan følge efter.«

Og med foden på flytrappen og kurs mod Washington, hvor han mødtes med præsident Donald Trump sent onsdag dansk tid, noterede Erdogan, at flertallet af EU’s stats- og regeringschefer er ’nytilkomne’, og at ’deres kække tilgang’ til hjemsendelsen af IS-krigerne og flygtningeproblemet skyldtes manglende erfaring.

Han sagde ifølge et ordret referat i det uafhængige tyrkiske netmedie, Bianet, direkte henvendt til EU-lederne:

»I har allerede sanktioneret os i årevis. I har ikke holdt et eneste løfte, som I gav Tyrkiet. Hej EU, Tyrkiet er ikke det land, I har kendt hidtil. At vi sidder ved forhandlingsbordet (om flygtninge, red.) nu, bekymrer os ikke. De forhandlinger kan når som helst slutte.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Jakob Trägårdh
  • Anker Heegaard
Olaf Tehrani, Jakob Trägårdh og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

»I har allerede sanktioneret os i årevis. I har ikke holdt et eneste løfte, som I gav Tyrkiet.«

Det har han jo sådan set ganske ret i. Den chance har EU misset. Om det var gået galt alligevel, er svært at gennemskue. Åbenbart ligeså svært som for EU at regne ud, at man skal indføje i traktaterne, at retsprincipper med mere også skal følges *efter* man er blevet medlemsland.

Hej EU, Tyrkiet er ikke det land, I har kendt hidtil.«

nej, det skal jeg love for.