Læsetid: 5 min.

Catalansk separatisme afgør Spaniens politiske fremtid

I Spanien er der stemmer i at slå hårdt imod Cataloniens selvstændighedsambitioner, og det giver den spanske ekstreme, nationalistiske højrefløj fremgang forud for søndagens parlamentsvalg. Det kan bringe konflikten ind i en ny eksplosiv fase
Søndag går spanierne til valg for fjerde gang på fire år. Tidligere var spansk politik domineret af to midtsøgende partier, nemlig PSOE og de konservative PP. Men det topartisystem blev smadret i 2015, da Podemos og det liberale centrumhøjreparti Cuidadanos kom på banen, og det politiske landskab er blevet yderligere fragmenteret, efter højrenationalisterne Vox er kommet til.

Søndag går spanierne til valg for fjerde gang på fire år. Tidligere var spansk politik domineret af to midtsøgende partier, nemlig PSOE og de konservative PP. Men det topartisystem blev smadret i 2015, da Podemos og det liberale centrumhøjreparti Cuidadanos kom på banen, og det politiske landskab er blevet yderligere fragmenteret, efter højrenationalisterne Vox er kommet til.

Josep Lago

9. november 2019

BARCELONA – »Vi er dybt splittet,« konstaterer Pere Soler.

Han sidder i byrådslokalet i Barcelona-forstaden Sant Cugat, hvor han er viceborgmester for centrum-venstre-partiet PSOE. Igennem vinduerne er der udsigt til en boligblok på den anden side af vejen, hvor der fra flere altaner hænger catalanske flag. Der er også et enkelt spansk.

»Det er de ekstreme synspunkter, der hersker. Vores samfund er polariseret, og der er ingen plads til hverken kompromis eller dialog,« beklager den 51-årige politiker.

»Jeg bliver tit anklaget for at være en dårlig catalonier, for at være en forræder, da jeg er imod catalansk uafhængighed, men jeg tror på, at vi er stærkere som en del af Spanien.«

Konflikten om løsrivelse fra Spanien er eksploderet inden for de seneste uger med store demonstrationer og til tider voldelige gadekampe i Barcelona. Det er ikke kun en konflikt, der er ved at rive det catalanske samfund midt over, det er også et altafgørende tema ved søndagens spanske parlamentsvalg.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • David Zennaro
Erik Karlsen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

10/nov/2019

Martin Gøttske

Mmm ... måske skulle de Catalanske separatister
se tilbage på, hvorledes separatisterne i Portugal
lykkedes med at gøre Portugal fri af Spanien ?

Venlig hilsen
Claus