Læsetid: 5 min.

Fra i dag afgør de tyske socialdemokrater skæbnen for Merkels ’zombieregering’

I dag starter slutspurten om SPD’s ny lederduo og Merkels skæbne. Den ene duo kræver en rødere politik, end Merkels bagland formentlig vil sluge, mens finansminister Olaf Scholz roser regeringens resultater for at holde kursen – og blive kanslerkandidat
Saskia Esken – ved siden af sin medkandidat Norbert Walter-Borjans (tv.) tager et billede med sin telefon under et af de mange regionsmøder, der har ledt op til den afstemning om SPD-formandskabet, der løber frem til 29. november, og hvor de står over for den anden kandidatduo Olaf Scholz og Klara Geywitz (th.).

Saskia Esken – ved siden af sin medkandidat Norbert Walter-Borjans (tv.) tager et billede med sin telefon under et af de mange regionsmøder, der har ledt op til den afstemning om SPD-formandskabet, der løber frem til 29. november, og hvor de står over for den anden kandidatduo Olaf Scholz og Klara Geywitz (th.).

Monika Skolimowska

19. november 2019

Stemningen virker mere nervøs end spændt i Willy-Brandt-Haus, det socialdemokratiske SPD’s imponerende particentral i Berlin. Efter et basisdemokratisk castingshow med hele 23 regionalkonferencer rundt om i Tyskland støder de fire tilbageværende kandidater til de to formandsposter i Tysklands ældste parti denne aften nemlig sammen i en direkte, livestreamet debat med en snes tavse journalister som eneste publikum.

Debatten er ikke mindst rettet mod de 425.000 SPD-medlemmer, der fra i dag tirsdag og frem til den 29. november kan stemme på deres favoritduo: Enten finansminister Olaf Scholz og brandenburgeren Klara Geywitz, der klart har meldt ud, at de vil fortsætte regeringssamarbejdet med Merkels CDU/CSU.

Eller de langt mindre kendte Saskia Esken og Norbert Walter-Borjans, der med en række mere venstreorienterede positioner sår stærk tvivl om samarbejdet og regeringsgrundlaget, som CDU/CSU omvendt nægter at genforhandle.

Symptomatisk bliver debatten næsten 20 minutter forsinket, fordi SPD’s server går ned – som om regeringspartiet, der i dag har 14 procents opbakning i meningsmålingerne, selv er overrasket over opmærksomheden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu