Nyhed
Læsetid: 4 min.

Demokratibevægelsens valgsejr i Hongkong er en ikkenyhed i Beijing

Mens demonstranterne kaldes ’kakerlakker’, forbigås reformkræfternes jordskredssejr ved distriktsvalget i næsten tavshed i kinesiske medier
Den monumentale sejr til Hongkongs prodemokratiske kandidater ved weekendens distriktsvalg er gået næsten ubemærket hen i de kinesiske nyhedsmedier.

Den monumentale sejr til Hongkongs prodemokratiske kandidater ved weekendens distriktsvalg er gået næsten ubemærket hen i de kinesiske nyhedsmedier.

Thomas Peter

Udland
29. november 2019

»Intet forsøg på at splitte Hongkong eller underminere dets stabilitet og velstand vil få succes,« sagde Kinas udenrigsminister Wang Yi mandag, da han advarede bystatens borgere mod at glemme eller modarbejde, at »Hongkong er del af kinesisk territorie«.

Advarslen faldt oven på weekendens monumentale sejr til de prodemokratiske kandidater ved distriktsvalget i Hongkong. Ved valget satte de sig på næsten 90 pct. af pladserne og slog dermed fast, at det store flertal i Hongkong ønsker en anden politisk linje end Beijings.

Det skelsættende valg har givet genlyd verden over – bortset fra i Kina, hvor nyheden har fået begrænset eller ingen omtale i de statskontrollerede medier.

»Beijing har ikke travlt med at give et specielt retvisende billede af, hvad der foregår i Hongkong. I stedet lægger man en vinkel om, at demonstranterne er voldelige kriminelle, understøttet af udenlandske interesser,« siger Nis Høyrup Christensen, post.doc ved CBS med fokus på Kina.

Ifølge en gennemgang fra nyhedsbureauet Reuters har de kinesiske mediers dækning af valget begrænset sig til de vigtigste faktuelle oplysninger, herunder hvor mange, der har stemt, og hvor mange pladser, der skulle besættes.

»Terror« og »hån«

På lederplads holder medierne sig dog ikke tilbage. Hos flere af de største medier med tætte bånd til regeringen har man i denne uge kunnet læse om foragten for de voldelige demonstranter.

»Resultaterne af søndagens distriktsvalg markerer en tilbagegang for Hongkongs demokratiske udvikling, idet resultaterne blev forvredet af ulovlige aktiviteter fra oppositionen til fordel for dens kandidater,« skriver China Daily mandag, den største engelsksprogede avis i Kina, ejet af det kommunistiske parti.

Ifølge avisen blev støtter af de regeringstro kandidater »intimideret« fra at afgive deres stemme af de unge demonstranter. Avisen skriver, at de har hånet demokrati, frihed og borgerrettigheder gennem deres demonstrationer.

Også regeringens officielle talerør, Folkets Dagblad, udtrykker på lederplads afsky for demonstranternes voldelige metoder. Ifølge Reuters skriver avisen blandt andet, at distriktsvalget fandt sted, før den »tykke sky af sort terror« og vold spredte sig, men at selve valget forløb roligt takket være politiet.

Amnesty International har i en rapport dokumenteret, »hvordan Hongkongs politi har anvendt overdreven magt for at stoppe demonstranterne i at udøve deres ret til at forsamle og ytre sig«.

Forkælede og utaknemmelige

Dækningen i de regeringskontrollerede kinesiske medier er selvsagt rimeligt ensidig, siger Nis Høyrup Christensen.

Det er der to forklaringer på.

»Det værst tænkelige scenarie for regeringen er, at demonstrationerne spreder sig til Fastlandskina. At folk føler sympati og genkender problemerne i deres eget liv. Så er vi ude i en full blown krise. Det arbejder man konsekvent på at undgå, og derfor fremhæver man demonstranterne som kriminelle,« siger Nis Høyrup Christensen.

En anden forklaring på den ensidige mediedækning er, at regeringen er blevet hårdere i retorikken. Det står klart, at regeringen ikke vil finde sig i at få sin kontrol over Hongkong betvivlet.

»I det kinesiske system går man hårdt mod hårdt. Man har ikke tradition for at være rund og mild. Man vil ikke lade sig diktere af demonstrationer eller folkelige bevægelser,« siger Nis Høyrup Christensen.

Den kinesiske regering spiller på en fortælling om hongkongkinesere som forkælede og utaknemmelige.

»I det omfang fastlandskinesere har en mening, synes de, at Hongkong har så meget. Det er et sted, mange hellere ville bo, men alligevel er det åbenbart ikke godt nok for hongkongkineserne. Det er en fortælling, der er let at fastholde og etablere i Fastlandskina,« siger Nis Høyrup Christensen.

Propaganda og kakerlakker

For de kinesiske myndigheders ønske om at etablere foragt for demonstranterne er de sociale medier en gave.

Politiets omtale af Hongkong-demonstranterne som »kakerlakker« har blandt andet bredt sig til det største sociale medie i Kina, Weibo. Her spredes tegninger af demonstranter som kakerlakker udrustede med skjolde dekoreret af amerikanske og britiske flag. Tidligere på året meldte både Twitter og Facebook om falske brugere, der spredte lignende propaganda. Twitter annoncerede, at de havde slettet flere end 900 kinesiske brugerkonti.

»Disse konti forsøgte bevidst og specifikt at så politisk uenighed i Hongkong, herunder at underminere legitimiteten og de politiske holdninger hos protestbevægelsen,« skrev Twitter i et blogindlæg.

Også Facebook har meldt ud, at de har slettet adskillige konti, grupper og sider, der var »involveret i koordineret falsk opførsel som del af et lille netværk med oprindelse i Kina og fokus på Hongkong«.

For nylig beskrev mediet Quartz.com så, hvordan »ressourcestærke patrioter« har fundet en ny populær platform at benytte sig af. Nemlig verdens største pornohjemmeside, Pornhub. Det skete ifølge en bruger, fordi YouTube havde forbudt videoerne på deres platform.

Det vides ikke om eller i hvilket omfang, kinesiske myndigheder står bag disse eksempler på propaganda. Fra officielle talspersoner har der, som beskrevet omfattende af The New York Times, været rejst kritik af udlændinges deltagelse i protesterne og af Hillary Clintons udtrykte sympati for demonstranterne. Folkets Dagblad skrev:

»Der er ingen tvivl om, at USA har sine hænder nede i, hvad der sker i Hongkong.«

Senest har den amerikanske præsident, Donald Trump, underskrevet en lov, der forbyder eksport af ammunition til politiet i Hongkong. Det betragtes som en officiel tilkendegivelse af støtte til demonstranter. I loven står også, at USA mindst en gang om året skal kontrollere, at Hongkong har nok autonomi til, at USA vil indgå særlige handelsaftaler med lokalregeringen.

Det kinesiske udenrigsministerium har reageret med en melding om, at Kina vil »svare stærkt igen,« hvis USA fortsætter med at blande sig i interne anliggender og kalder loven et udtryk for »fordomme og arrogance«.

»Når man fra udlandet presser på for at ændre Kinas ageren, er det bare mere vand på regeringens mølle og en bekræftelse af, at der er udenlandsk indblanding i protesterne. Alt passer ind i en kolonifortælling om, at man vil holde Kina svagt,« siger Nis Høyrup Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vestlige medier og ledere glæder sig over Hong Kong’s distriktsvalgresultater i sidste uge, hvor Beijing-støttende repræsentanter blev fejet ud for at blive erstattet af dem mod Kina. Dette er almindeligt vestligt “demokrati” i aktion, hvor dårlige socioøkonomiske nyheder resulterer i, at vælgerne slutter sig til oppositionen, uanset hvem de er. Distriktsvalget er som lokale kvarters-råd, ikke de reelle magtcentre, som er i det territorialt dækkende lovgivningsråd (LegCo). Selv hvis pro-kinesiske LegCo-repræsentanter erstattes af had til fastlandet, tror jeg ikke, Beijing virkelig ville være interesseret. Faktisk håber Kina muligvis, at det sker, så det er nødvendigt at forsøge at løse Hong Kongs håbløse, neoliberale mareridt. Nu er CIA-FBI-NGO-komplekset nødt til at beslutte, om de stopper eller reducerer de milliarder af dollars til den farvede revolution, der plager befolkningen i Hong Kong. De kunne gøre dette ved at demonstrere "overlegenhed" ved valg af vestlig stil. Vesten håber, at få Beijing til at sende People's Liberation Army (PLA) soldater, for at dæmme op for volden og kaoset i Hong Kong, for at få en anden propaganda-løgn a la Tiananmen, som man kan dæmonisere og slå Kina med i de næste 30 år - og det vil helt klart ikke ske. Med valgene på de lavere niveauer og intet andet at vise frem end en by, de har ødelagt, kan vesten erklære sejr og tage et hvil, indtil de forbereder runde tre.

Glem ikke, at Hong Kong under Et Land-To Systemer stadig er et britisk helvede for de 99%. Guvernøren Carrie Lam og hele hendes familie er velhavende britiske borgere. Det meste af den højtstående regeringsadministration er bemandet af briter. HK-retssystemet er fuld af udenlandske dommere. Langt de fleste af bankerne er udenlandsk ejet, uden at glemme territoriets oligarkiske 10-familieejere. De fleste, hvis ikke alle, har et indgroet had mod kommunisme og socialisme, og derfor også Kina.

Torben Lindegaard

@Andrea Dragsdahl

Partidiktaturet vil nok vide at tage hævn.

Der er masser af eksempler herpå fra det gamle Østeuropa.

Personerne på billedet bliver uden tvivl identificeret.
Herefter kan repressalierne begynde - studieplads eller job kan forsvinde ....

Kina giver aldrig slip på Hong Kong - Uanset pris.

"De fleste, hvis ikke alle, har et indgroet had mod kommunisme og socialisme, og derfor også Kina."

Så du hylder militærdiktatur hvor man skyder og fængsler modstandere. Velbekomme!

Leif Jacobsens udlægning af valgresultatet er åbenbart, at et flertal af de, der stemte, af utilfredshed med den øjeblikkelige tilstand i det neoliberale britiske helvede i Hong Kong under den velhavende britiske statsborger Carrie Lams ledelse og domineret af et kapitalistisk ologarki og en britisk elite har stemt imod Lam og de Beijing-støttende LegCo repræsentanter og dermed imod det autentisk socialistiske/kommunistiske Kina - og for "den farvede revolution der plager befolkningen i Hong Kong" og har ødelagt byen. Enhver må selv bedømme troværdigheden af dét.

Leif Jacobsens indlæg er vist i høj grad hentet fra "China Rising - Radio Sinoland":
https://chinarising.puntopress.com/2019/11/28/hong-kong-ensnared-in-the-...

(det er bare et spørgsmål om at indsætte tekst i google translate til engelsk, og så søge på google derefter).
Jvf. fx.
"Never forget that under its One Country-Two Systems, Hong Kong is still a British hellhole for the 99%. The governor, Carrie Lam and all her family are well-to-do UK citizens. Much of the high-level government administration is staffed by Brits. The HK court system is full of foreign judges. The vast majority of the banks are foreign owned, without forgetting the territory’s 10-family, oligarchic owners. As you can imagine, most, if not all them have a visceral hatred of communism and socialism, and therefore China as well."

Han burde vel egentlig henvise til sin kilde, når den bruges så grundigt.

Uha uha, man tror ikke det er informations debat !
Det minder desværre om EB´s Nationen, som har fået et lix-boost.