Læsetid: 8 min.

Demonstranter i Beirut: »Vi gentager ikke fejlen fra Det Arabiske Forår«

I 2011 gjorde egypterne, tuneserne, libyerne, syrerne og yemenitterne oprør mod deres autoritære ledere. I 2019 er turen kommet til Irak, Algeriet, Sudan og Libanon. Det ligner opskriften på kaos. Men i den libanesiske hovedstad forbereder protestbevægelsen sig grundigt på den lange seje kamp
Selv om Libanons premierminister forleden trådte tilbage efter flere ugers protester, fortsætter demonstranterne med at protestere i Beirut. De vil gøre op med landets gennemgribende korruption og en priviligeret elite, og protestbevægelsen forberede sig nu på en lang og sej kamp.

Selv om Libanons premierminister forleden trådte tilbage efter flere ugers protester, fortsætter demonstranterne med at protestere i Beirut. De vil gøre op med landets gennemgribende korruption og en priviligeret elite, og protestbevægelsen forberede sig nu på en lang og sej kamp.

Lewis Joly

11. november 2019

Libanons demonstranter synger »Bella Ciao« i Beiruts gader.

De har tvunget Saad al-Hariri til at trække sig som premierminister, men på Martyrernes Plads i Beiruts centrum, hvor hele protestbølgen begyndte i midt oktober, ankommer de atter i tusinder denne eftermiddag for at planlægge det næste træk i kampen mod landets korrupte elite.

»Vi har nu smidt tyven al-Hariri på porten, men vi bliver stående her. Forstået? Det er først nu alvoren begynder!« beordrer Latifa Sabra, 28-årig advokat, i mikrofonen midt i en folkemængde på pladsen. Efter flere ugers protester trådte landets premierminister Saad al-Hariri tilbage i forleden. Men det har ikke fået protesterne til at forstumme.

Martyrernes Plads, engang den libanesiske borgerkrigs frontlinje som delte hovedstaden i to, er blevet samlingspunkt for hele protestbevægelsen. En slags selvstændig lille republik, hvor demonstranter deler deres drømme med hinanden, taler om, hvordan man realiserer et nyt samfund, og udtrykker deres bekymringer om fremtiden:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Ruba Altawil
  • Anker Heegaard
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Ruba Altawil, Anker Heegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu