Kommentar
Læsetid: 5 min.

»Dette er enden på Californien, som vi kender den«

Dette er enden på Californien, som vi kender staten, siger en indbygger i erkendelsen af, at de ukontrollable brande, som i dette efterår kommer til at koste 80 milliarder dollar foruden megen ulykke, fra nu af er en fast omkostning ved måden, vi har indrettet os på
Mange tusinde brandfolk har bekæmpet de brande, der har hærget Californien i de seneste uger, og i alt har staten i 2019 indtil videre været ramt af 6.190 små og store brande med et samlet afbrændt areal på 1.000 kvadratkilometer – det svarer til ti gange Amagers størrelse.

Mange tusinde brandfolk har bekæmpet de brande, der har hærget Californien i de seneste uger, og i alt har staten i 2019 indtil videre været ramt af 6.190 små og store brande med et samlet afbrændt areal på 1.000 kvadratkilometer – det svarer til ti gange Amagers størrelse.

Will Lester

Udland
4. november 2019

Tv-stationen CBS bragte i torsdags et indslag fra Simi Valley i Ventura County, nord for Los Angeles. Det handlede om en farm med heste, indhyllet i røg fra den ekspanderende Easy Fire, der er en af de mere end 180 brande, som har hærget Californien de seneste to uger.

Indslaget, der er gået viralt på de sociale medier, viser, hvordan skrækslagne heste forsøges hjulpet væk fra deres stald og ud af den indhegning, der er truet af branden. Men hestene vender i flere omgange om og løber tilbage, ind i det truede område, tilbage mod stalden.

»Han gør lige nu det, heste gør: Han løber tilbage til det, han ved er sikkert: denne bestemte stald, som desværre står i brand,« fortæller reporteren på stedet, iført beskyttelsestøj og ansigtsmaske mod røgen.

»Det er hestes natur at søge tilbage til det, der i en nødsituation er komfortabelt for dem. Uanset den kendsgerning, at der er flammer eller røg omkring dem, vil de tilbage til deres stald, hvor de føler sig sikre, og hvor de har det rart – desværre i en situation, der som denne kan vise sig katastrofal.«

Hestene kan se røgen og flammerne, men handler mod bedre vidende. Sådan er heste åbenbart.

Heste? Mens man følger de dramatiske reportager fra det brændende Californien, melder spørgsmålet sig, om mennesker er så meget anderledes.

Vort hus står i brand, siger Greta Thunberg, der selv deltog i fredagens skolestrejke for klimaet i Los Angeles. Men selv om vi ved det og kender årsagerne, er det, som om vi i angst og rådvildhed søger ind i, hvad vi tænker på som husets trygge rammer. Vi foregiver, at vi kan værnes mod truslen ved at lukke den ude af bevidstheden, ved at holde fast i normaliteten og fortsætte med det, der i mange tilfælde er medvirkende årsag til, at huset brænder.

Vi søger tilbage til komfortzonen foran tv’et, hvor de smukke mennesker i Vild med dans får os til at glemme og forsikrer os om, at livet er sorgløs fest. Vi flyver på storbyweekend for at komme væk fra hverdagens bekymringer og alarmsignaler.

»Flyv meget og spar penge«, hedder det i et flyselskabs annonce i søndagens aviser. Vi trøster os med indkøb af nyt tøj, nye elektroniske gadgets eller nye computerspil, der giver øjeblikkelig behovstilfredsstillelse og holder den brændende virkelighed på afstand.

ETIENNE LAURENT/Ritzau Scanpix

I USA har de en præsident, der sætter dagsorden via twitter med over 66 millioner følgere. Den seneste uge har præsidenten tweetet eller retweetet 200 gange, og ikke ét tweet har omtalt den brændende californiske virkelighed.

Den findes ikke, det gør kun jagten på grumme terrorledere, angrebene på korrupte demokratiske politikere og løgnagtige medier samt massernes jubel på videoklippene fra præsidentens egne stadionmøder, hvor fantasiforestillingerne om amerikansk storhed fejer virkeligheden om det brændende hus til side.

Tabene

Den globale vejrtjeneste AccuWeather skønner på nuværende tidspunkt, at dette års brande i Californien kommer til at koste den amerikanske økonomi 80 milliarder dollar i form af direkte skader på huse, biler og infrastruktur, produktions- og indkomsttab i virksomheder og landbrug, herunder som følge af de mange strømafbrydelser, evakueringer og vejlukninger under brandene samt ekstraudgifterne til brandvæsen, politi og andre myndigheder.

Det er tredje år i træk med store økonomiske tab på grund af brande i Californien – værst i 2018 med et tab anslået af AccuWeather til 400 mia. dollar, foruden 85 mia. i 2017 – sammenlagt godt halvanden gang Danmarks BNP.

For hele 2019 angiver de californiske brandmyndigheder, Cal Fire, i alt 6.190 små og store brande med et samlet afbrændt areal på 1.000 kvadratkilometer, ti gange Amager.

»Vi har ikke rigtig nogen brandsæson længere, der er reelt tale om et brandår,« sagde Cal Fires vicedirektør Mike Mohler, da de seneste ugers heftige brande tog fart.

Apu Gomes

Selv om dette efterårs intense brande ikke når samme omfang som sidste år, føles det tungere for mange indbyggere, fordi ulykken nu rammer med kraft hvert år.

»Denne gang føles det værre. Det er ikke værre, men voksende pres og traumer under denne kombination af menneskeskabte og menneskeforværrede katastrofer har sin pris,« sagde Ken Herland, en indbygger på vej til evakuering fra det hus i Santa Rosa, han netop havde genopbygget efter en total nedbrænding under 2017-brandene, forleden til The Guardian.

Det bliver bare værre

Egnen omkring Santa Rosa i det californiske vindistrikt nord for San Francisco er blevet hærget af den voldsomme Kincade-brand, der brød ud forrige onsdag.

I weekenden erklærede Cal Fire denne brand 70 pct. under kontrol efter afbrænding af 315 kvadratkilometer.

Værst rasede omkring weekenden Maria-branden nordvest for Los Angeles – ifølge myndighederne med 30 pct. af branden under kontrol natten til søndag. 11.000 beboere i området har fået evakueringsordre på grund af denne brand, der fredag havde afbrændt 38 kvadratkilometer.

Sammenlagt ni brande var aktive i Los Angeles-området, men på vej under kontrol efter ophør af de stærke vinde, der har pustet til ilden den seneste uge. Mange tusind brandfolk har været indsat, og over 200.000 indbyggere i Californien har været evakueret fra brændende eller brandtruede områder.

CHINE NOUVELLE

Hos Cal Fire forudser man, at det bare bliver værre de næste mange år.

»Klimaændringer vil øge det overordnede risikopotentiale,« siger Chris Keithley, forskningschef hos brandmyndigheden, til netmediet Vox.

Nogle har under de californiske brande sagt, at dette er the new normal for staten. I en aktuel kommentar i Newsweek skriver den fremtrædende klimaforsker Michael E. Mann, Penn State University:

»Med klimaændringer er der ingen new normal. Tingene vil blive ved at forværres for hvert år, der går, hvor vi ikke handler. Men der er en new abnormal. Klimaændringer skaber muligheden for, at brandene kan udvikle sig til katastrofale flammehav ved at skabe højere temperaturer, øge omfanget af udtørret vegetation og mindske adgangen til vand.«

»All the leaves are burned and the sky is grayskriver forfatteren og The New York Times-kommentatoren, Farhad Manjoo, selv indbygger i staten, i en parafrase af The Mamas and the Papas-sangen »California Dreaming«.

»Dette er enden på Californien, som vi kender den (…) Vi fumler af sted mod afslutningen (…) Som Californien er indrettet i dag, vil den ikke overleve det kommende klima. Enten ændrer vi måden, vi lever på her, eller også vil mange af os ikke leve her mere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den tidligere amerikanske arbejdsminister Robert Reich, som skrev om Sanders, Warren og finansverdnen her i Inf. forleden, var på CNN den anden dag.

Her fortalte Reich, at Californien er spydspidsen i det neoliberale(hans ord) paradis, og netop det er skyld i brændene. Her gælder Thatchers "There is no such thing as society: there are individual men and women, and there are families". I Californien er ingen offentlige institutioner - alt er privatiseret. Også det nedslidte elselskab som er skyld i flere af brændene. Også det brandvæsen som udelukkende passer på forsikredes ejendom. Og beboerne forventer intet af det offentlige. Alle er på egen hånd.

Måske er det derfor at vælgerne i vesten går meget til højre - eller meget til venstre.

Hélène Jautée, Tommy Clausen, Dan Jensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Efter Californiens demokratiske guvernør har kritiseret Trumps miljøpolitik, truer præsidenten nu med at tilbageholde hjælp til staten.

Skoene er efterhånden mindre end hænderne..

Dorte Sørensen

Det sidste ny er at Trump nu vil fratage Californien al statsstøtte i forbindelsen med brandene, da han ikke vil acceptere, at guvernøren har været kritisk. (kilde P1)

Nikolai Beier, Tommy Clausen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld jeg så ikke at Eva S havde nævnt det.

Eva Schwanenflügel

Dorte, kun godt det bliver understreget, hvor indgroet den Oranges (fiktive?) hælspore er blevet; den er vokset ind i hjernen ;-)

Peter Ravn-Olesen

Kan nogen svare mig: Hvorfor brænder det særligt meget i Californien? - der er jo masser af meget tørre områder i verden.

Når san andreas begynder at røre på sig får de virkeligt noget at tænke over i Californien.

Henrik Liisberg

Meget enkelt for os der bor i Californien. Haabloese ledninger som haenger i traererne. Sikkert tusindvis af kilometer af dem. Enten graves ned eller alle huse maa vaere selvforsynende med sol energi og batterier. Det koster tid og det har vi ikke. Venter bare paa den naeste brand. Uhyggeligt.