Læsetid: 5 min.

»Dette er enden på Californien, som vi kender den«

Dette er enden på Californien, som vi kender staten, siger en indbygger i erkendelsen af, at de ukontrollable brande, som i dette efterår kommer til at koste 80 milliarder dollar foruden megen ulykke, fra nu af er en fast omkostning ved måden, vi har indrettet os på
Mange tusinde brandfolk har bekæmpet de brande, der har hærget Californien i de seneste uger, og i alt har staten i 2019 indtil videre været ramt af 6.190 små og store brande med et samlet afbrændt areal på 1.000 kvadratkilometer – det svarer til ti gange Amagers størrelse.

Mange tusinde brandfolk har bekæmpet de brande, der har hærget Californien i de seneste uger, og i alt har staten i 2019 indtil videre været ramt af 6.190 små og store brande med et samlet afbrændt areal på 1.000 kvadratkilometer – det svarer til ti gange Amagers størrelse.

Will Lester

4. november 2019

Tv-stationen CBS bragte i torsdags et indslag fra Simi Valley i Ventura County, nord for Los Angeles. Det handlede om en farm med heste, indhyllet i røg fra den ekspanderende Easy Fire, der er en af de mere end 180 brande, som har hærget Californien de seneste to uger.

Indslaget, der er gået viralt på de sociale medier, viser, hvordan skrækslagne heste forsøges hjulpet væk fra deres stald og ud af den indhegning, der er truet af branden. Men hestene vender i flere omgange om og løber tilbage, ind i det truede område, tilbage mod stalden.

»Han gør lige nu det, heste gør: Han løber tilbage til det, han ved er sikkert: denne bestemte stald, som desværre står i brand,« fortæller reporteren på stedet, iført beskyttelsestøj og ansigtsmaske mod røgen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Tommy Clausen
  • Tom Andreæ
  • Søren Veje
  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Munk
  • ingemaje lange
Katrine Damm, Tommy Clausen, Tom Andreæ, Søren Veje, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Den tidligere amerikanske arbejdsminister Robert Reich, som skrev om Sanders, Warren og finansverdnen her i Inf. forleden, var på CNN den anden dag.

Her fortalte Reich, at Californien er spydspidsen i det neoliberale(hans ord) paradis, og netop det er skyld i brændene. Her gælder Thatchers "There is no such thing as society: there are individual men and women, and there are families". I Californien er ingen offentlige institutioner - alt er privatiseret. Også det nedslidte elselskab som er skyld i flere af brændene. Også det brandvæsen som udelukkende passer på forsikredes ejendom. Og beboerne forventer intet af det offentlige. Alle er på egen hånd.

Måske er det derfor at vælgerne i vesten går meget til højre - eller meget til venstre.

Hélène Jautée, Tommy Clausen, Dan D. Jensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Efter Californiens demokratiske guvernør har kritiseret Trumps miljøpolitik, truer præsidenten nu med at tilbageholde hjælp til staten.

Skoene er efterhånden mindre end hænderne..

Dorte Sørensen

Det sidste ny er at Trump nu vil fratage Californien al statsstøtte i forbindelsen med brandene, da han ikke vil acceptere, at guvernøren har været kritisk. (kilde P1)

Nikolai Beier, Tommy Clausen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dorte, kun godt det bliver understreget, hvor indgroet den Oranges (fiktive?) hælspore er blevet; den er vokset ind i hjernen ;-)

Peter Ravn-Olesen

Kan nogen svare mig: Hvorfor brænder det særligt meget i Californien? - der er jo masser af meget tørre områder i verden.

Henrik Liisberg

Meget enkelt for os der bor i Californien. Haabloese ledninger som haenger i traererne. Sikkert tusindvis af kilometer af dem. Enten graves ned eller alle huse maa vaere selvforsynende med sol energi og batterier. Det koster tid og det har vi ikke. Venter bare paa den naeste brand. Uhyggeligt.