Nyhed
Læsetid: 4 min.

EU-ambassadør belaster Donald Trump yderligere i rigsretsprocessen

Hotelejer og Trump-donor Gordon Sondland oplyste under tv-høringen i USA’s kongres onsdag, at han og to andre embedsmænd blot fulgte præsidentens ordrer formidlet til dem via Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani. Sondlands vidnesbyrd belastede også vicepræsidenten og udenrigsministeren
»Antydningen af, at vi skal have været involveret i en form for uregelmæssig eller slyngeldiplomati er fuldstændig falsk,« sagde Gordon Sondland under høringen tirsdag.

»Antydningen af, at vi skal have været involveret i en form for uregelmæssig eller slyngeldiplomati er fuldstændig falsk,« sagde Gordon Sondland under høringen tirsdag.

Loren Elliott

Udland
21. november 2019

Afhøringen af demokraternes kronvidne, Gordon Sondland, i USA’s kongres onsdag, belastede Donald Trump yderligere i sagen om præsidentens bestræbelser på at få Ukraines nyvalgte præsident Volodimir Zelenskij til at iværksætte en politisk motiveret retlig undersøgelse i Ukraine. Som belønning ville Trump tilbyde Zelenskij et møde i Det Hvide Hus og genoptage amerikansk militærhjælp til Ukraine.

EU-ambassadør Gordon Sondland, der gav store donationer til Trump-kampagnen i 2016, implicerede også vicepræsident Mike Pence, udenrigsminister Mike Pompeo og flere andre højtstående medlemmer af Trump-regeringen i præsidentens plan.

Sondland havde til høringen medbragt e-mails og beskeder fra WhatsApp, der demonstrerede, at han og to andre diplomater holdt udenrigsministeriet og i det nationale sikkerhedsråd konstant underrettet om deres arbejde for at få et møde sat i stand mellem Trump og Zelenskij.

Alle involverede i USA’s Ukraine-politik vidste ifølge Sondland, at præsident Trump benyttede sig af udsigten til et møde i Det Hvide Hus og militærhjælp på 391 mio. dollar til at lægge pres på den ukrainske leder. Zelenskij skulle blandt andet gå med til at starte en retlig undersøgelse af energiselskabet Burisma, i hvis bestyrelse Hunter Biden – søn af Trumps politiske rival Joe Biden – havde siddet.

Sondland understregede endvidere, at præsident Donald Trump havde bemyndiget ham, den særlige Ukraine-udsending Kurt Volker og energiminister Rick Perry til »at arbejde sammen med Rudy Giuliani om Ukraine-anliggender«.

»Antydningen af, at vi skal have været involveret i en form for uregelmæssig eller slyngeldiplomati er fuldstændig falsk,« sagde EU-ambassadøren i sine indledende bemærkninger.

Belastende udsagn

Gordon Sondland sagde under høringen onsdag:

»Som ambassadør udnævnt af præsidenten fulgte jeg hans ordrer. Vi arbejdede sammen med Giuliani, fordi præsidenten instruerede os i at gøre det …«

Sondland fortsatte:

»Giuliani oplyste, at præsident Zelenskij skulle gøre noget for at få et møde i Det Hvide Hus. Han krævede, at Ukraine skulle iværksætte undersøgelser af (Ukraines indblanding i præsidentvalget, red.) i 2016 og af Burisma (navnet på energiselskabet, red.). Giuliani gav udtryk for præsidentens ønsker, og vi vidste, at disse undersøgelser var vigtige for præsidenten.«

Således skitserede Sondland med sit vidnesbyrd en konstruktion, der efter alt at dømme blev arrangeret i samarbejde mellem Trump og hans personlige advokat, Giuliani, og som sikrede, at præsidenten havde mulighed for at benægte direkte kendskab til Giulianis samarbejde med de tre diplomater.

Denne omstændighed blev bekræftet af Sondland i onsdagens kongreshøring. Her fortalte han nemlig, at præsident Trump i deres tre-fire telefonsamtaler aldrig havde nævnt Joe Biden og hans søn, Hunter, i forbindelse med energiselskabet Burisma.

Men i rigsretsprocessen sidder demokraterne inde med et stærkt indicium på, at Trumps hensigt med at overtale Zelenskij til at starte en retlig undersøgelse var at kompromittere Joe Biden, der er en ledende kandidat i demokraternes primærvalg.

I telefonsamtalen med Zelenskij 25. juli, som præsidenten offentliggjorde i slutningen af september, siger han:

»Biden går rundt og praler med, at han (som vicepræsident, red.) fik stoppet anklagen mod Burisma, så hvis du kan tage og se på det … Det lyder forfærdeligt.«

Sondland fremhævede i sit vidnesbyrd, at der var detaljer om møder og samtaler med de implicerede, som han ikke kunne huske.

»Jeg tager ikke noter,« forklarede EU-ambassadøren.

Han beklagede dybt, at han ikke kunne give en fyldestgørende redegørelse for, hvad der var sket i det lange forløb mellem april og september i år. Udenrigsministeriet skal have afvist at bistå ham med at rekonstruere samtaler og skriftlige beskeder.

»Jeg har ikke fået adgang til udskrift af mine telefonsamtaler, e-mails og andre dokumenter, som tilhører udenrigsministeriet. Og jeg fik oplyst, at min medarbejderstab på EU-ambassaden ikke ville indsamle de relevante journaler for mig,« fortalte Sondland medlemmer af efterretningsudvalget.

Pence og Pompeo

Særligt opsigtsvækkende under onsdagens kongreshøring var Sondlands afsløring af, at han flere gange orienterede udenrigsminister Pompeo i e-mails om sit arbejde for at få Ukraine til at acceptere Trumps krav om undersøgelser af Burisma og af ukrainernes angivelige indblanding i valget i 2016.

Pompeo har altså haft direkte kendskab til Trumps og Giulianis planer. Det er for så vidt ikke specielt overraskende, idet det tidligere er kommet frem, at udenrigsministeren lyttede med til samtalen mellem præsidenten og Zelenskij.

Men der er intet kommet frem om, at Pompeo skal have søgt at stoppe præsidentens afpresning af den ukrainske leder. Sikkerhedsrådgiver John Bolton, der trådte tilbage i begyndelsen af september, var også orienteret. Men han skal i et møde i Det Ovale Kontor have prøvet at overtale Trump til at droppe afpresningen af Zelenskij – dog forgæves.

Indtil Sondlands vidnesbyrd herskede der usikkerhed om, hvorvidt vicepræsident Mike Pence var blevet informeret. Hans udenrigspolitiske rådgiver, Jennifer Williams, oplyste under høringen tirsdag, at hun i en e-mail den 25. juli havde orienteret Pence om indholdet af Trumps telefonsamtale med Zelenskij, herunder omtalen af Biden-familien.

Jennifer Williams kunne imidlertid ikke bekræfte, at Mike Pence havde læst hendes mail.

Men i sit vidnesbyrd sagde EU-ambassadør Sondland, at han under et møde i Warszawa 1. september havde nævnt Trumps betingelser til Zelenskij over for vicepræsidenten, og at denne havde »nikket genkendende«, da han nævnte Burisma og 2016-valget.

Af andre bemærkelsesværdige citater fra høringen med Trumps EU-ambassadør kan nævnes:

»Jeg husker ikke, at Trump nogensinde har talt til mig om militærhjælpen, men det var lysende klart for alle og enhver, at han knyttede bistanden til Ukraines undersøgelser.«

Og: »Trump var ikke nogen stor fan af Ukraine. Faktisk var han kun en fan af at iværksætte undersøgelserne.«

I en underholdende episode fortalte Sondland, at de to mænd ofte brugte masser af bandeord til at kommunikere med hinanden. Det skulle være forklaringen på, at EU-ambassadøren i en opringning fra en restaurant i Kijev skal havde sagt:

»Zelenskij elsker din røv«.

Det udtryk oversatte Sondland til, at den ukrainske præsident var rede til at gøre hvad som helst for Trump, blot han fik stillet et møde med Trump i udsigt og den militære bistand udbetalt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stupid is as stupid does.

Det store spørgsmål man kunne stille sig herhjemme efter gårsdagen afhøringen af demokraternes kronvidne, Gordon Sondland USAs ambassadør i Den Europæiske Union:

Tager vores egen Carla Sands noter?

Man kan diskutere herfra til sommer om hvad der er bedst for danske interesser. At have en karriere-diplomat som amerikansk ambassadør i Danmark, som tager noter, eller en af dem vi plejer at få, en pengedonor, der skider på det.

Får vi en pengedonor, får vi måske en storignorant ifh. danske forhold jf. GrønlandGate.

Mens de to karriere-diplomater jeg har set fra høringerne, begge har haft blodige militære erfaringer. Og der er trods alt ikke meget jubiii over at få tilsendt lejr-lederen fra Abu Ghraib - am I right!

Med det bedste fra begge verdener kunne vi måske håbe amerikanere sendte en ganske alm. bloddonor.........

Jeanette Vindbjerg Nissen

Jeg er ikke enig i, Ukraine-skandalen i USA for lille Danmark handler om, hvilken slags ambassadør, de sender hertil. Og om top-embedsmænd tager noter eller ej er heller ikke essensen; det har de i princippet folk til i de fleste sammenhænge, men har de det ikke, tænker jeg alle efter denne sag nok vil overveje at gøre det.
Hvis Danmark har nogen interesse i Ukraineskandalen, vil det være i forhold til storpolitisk signalpolitik, hvor vi altså pt har en amerikansk præsident siddende, som ikke har forståelse/respekt for værdien af amerikansk udenrigsdiplomati, herunder hvad det betyder, når han hælder mere til Putin og Ruslands agenda end den, hans egne folk arbejder efter. Det skaber usikkerhed i fht Ukraine, Syrien, Israel osv, hvilket ingen ud over Putin, Erdogan og Netanyahu kan drage fordel af.
I aftes understregede Sondland, at quid pro quo uomtvisteligt gjorde sig gældende, hvis ukrainerne ville opnå hhv en POTUS-samtale og et møde i Det hvide hus. Hvorvidt amerikanske støttemidler ligeså indgik deri fra midt i juli, var Sondlands egen slutning, da han sidst i august blev opmærksom på indefrysningen af midlerne, som i at 2+2 er 4, men når han luftede denne for fx Pence, blev han ikke modsagt.
Pence nikkede dog ikke 'genkendende'; han lyttede blot. I det hele taget har vi jo i Pence en mand, som har altid har drømt om at blive præsident, hvilket han nok bliver, såfremt Trump bliver nødt til at trække sig. Pence har dog et forklaringsproblem; Williams sagde, han altid var grundig med at få læst sine memos, og både han, Pompeo m.fl. havde en moralsk forpligtigelse til at reagere imod Trumps anmodning 25/7-19, at der i Ukraine blev indledt en undersøgelse af Joe og Hunter Biden ifht Burisma.
Bottom line: På baggrund af Sondlands vidnesudsagn i går er det nu overvejende sandsynligt, at Repræsentanternes Hus beder Senatet føre en rigsretsag mod præsidenten.

Vi fik oplevet Nunes.
Vil nogen se rablende, konspiratorisk løgn og vrøvl for fuld udblæsning så er her et pragt eksempel. Han ligger en helt ny standard som ikke er set før. Det er interessant i sig selv.

Søren Knudsen, Tue Romanow og Jeanette Vindbjerg Nissen anbefalede denne kommentar
Jeanette Vindbjerg Nissen

@Søren Kramer:

Apropos Nunes faldt jeg netop over, at han i bog udgivet i oktober i år udråbes til helt i kampen for præsidentens ære, jf -> https://www.centerstreet.com/titles/lee-smith/the-plot-against-the-presi...

- demokraterne har da også meldt ham til husets etiske komite for møder, han ifølge Lev Parnas' advokat holdt med hhv Shokin og Parnas selv i Wien for et år siden; det er totalt Wild West-agtigt! O_o