Læsetid: 4 min.

EU-ambassadøren støttede Trump med millioner – nu kan han belaste præsidenten i tv-høring

Gordon Sondland, der var en stor donor til Trumps kampagne og blev belønnet med posten som EU-ambassadør, er indtil videre den eneste politisk udnævnte diplomat, der har efterkommet en stævning fra Kongressen om at vidne. Det vil give ekstra vægt til hans vidnesbyrd i onsdagens tv-høring
I sit første vidnesbyrd oplyste Sondland, at Trump blot ville have Zelenskij til at bekæmpe korruption. I onsdagens tv-høring vil han blive tvunget til at revidere denne formulering og muligvis belaste Trump.

I sit første vidnesbyrd oplyste Sondland, at Trump blot ville have Zelenskij til at bekæmpe korruption. I onsdagens tv-høring vil han blive tvunget til at revidere denne formulering og muligvis belaste Trump.

Erin Scott

20. november 2019

Når EU-ambassadør Gordon Sondland onsdag sætter sig i stolen foran efterretningsudvalgets medlemmer i Repræsentanternes Hus, har han god grund til at være nervøs. Den tidligere donor til Donald Trumps indsættelsesceremoni i 2017 står over for sit livs hårdeste prøve.

I en af de mest dramatiske tv-transmitterede høringer i den nu to måneder gamle rigsretsproces håber demokraterne, at Sondland vil belaste præsident Trump under ed.

Tirsdag fortsatte sidste uges kongreshøringer med udsagn fra fire vidner.

En af dem var oberstløjtnant Alexander Vindman fra det nationale sikkerhedsråd i Det Hvide Hus. Vindman, en emigrant fra det tidligere Sovjetunionen, har været dybt involveret i USA’s Ukraine-politik og lyttede med på en telefonsamtale 25. juli mellem Trump og Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeanette Vindbjerg Nissen

Både i februar og maj 2019 godkendte Pentagon Ukraine til modtagelse af amerikanske støttemidler, men jo, OMB-indefrysningen af disse skete først 18/7-19.
Ifølge sit vidnesbyrd i går brød Volker sig ikke om betegnelsen "De 3 amigoer". Desuden troede han langt hen, at han og Sondland/Perry arbejde mod et fælles mål, men Volker tager i hvert fald klart afstand fra nogen form for fokus på Joe og Hunter Biden i denne sammenhæng.
Sondland tog derimod Trumps ønske om at få ukrainerne til at undersøge Hunter Biden i fht Burisma mv på sig, hvilket fx kom frem i Sondlands højlydte telefonsamtale med Trump i en ukrainsk restaurant 26/7-19.
Det var oprindeligt vicepræsident Pence, som skulle have deltaget i indsættelsen af Zelensky 20/5-19, men midt i maj ændrer Trump på dette og sender i stedet en større delegation bestående af bl.a. Volker, Perry og Sondland. For Volker var det ikke underligt, at de 2 andre var indover, for Ukraine ønsker at nærme sig EU yderligere, og der verserer sager på energi-området, som var Perrys, i landet.
For os andre er det dog tankevækkende, at Perry havde god kontakt til Guiliani, hvis overvejende negative tanker om Ukraine, især i fht deres mulige indblanding i seneste amerikanske valg, samt ønsket om, at Hunter Bidens rolle i Burisma blev endevendt, Sondland ikke så nogen problemer i at viderebringe til den nye ukrainske administration og præsident.

Så ja, det bliver utroligt spændende, hvad kommer frem på Capitol fra kl 15 dansk tid i dag!

Sikke dog en fupmager, betalte for Trumps indsættelsesceremoni og fik en ambassadørpost til gengæld, som åbenbart ikke levede op til hans forventninger, og nu er han sur. Hvem er mest utroværdig ham eller Trump?

Jeanette Vindbjerg Nissen

@Flemming Olsen:

Gordon Sondland formulerede i går, at posten som EU-ambassadør er det ypperste, han har opnået, og han er stolt af at beklæde den, ligesom han var stolt af derunder også at relatere til Ukraine. Han var derimod ikke glad for, Trump bad ham, Rick Perry og Kurt Volker om at samarbejde med Trumps egen advokat, Rudy Guiliani, om hvordan tingene skulle håndteres,
Jeg opfattede ikke Sondland som sur, og han udtalte ligeså, at han godt kan lide Trump, og jeg tænker ikke, vi for Sondlands vedkommende er ude i en primitiv hævnakt - han blev indkaldt for at vidne sandfærdigt, og det bestræbte han sig på hele vejen igennem.

Tue Romanow, Carsten Wienholtz og Søren Kramer anbefalede denne kommentar

Det er tydeligt at se, at Sondland hellere vil bedrive politik, selv end blot at være ambassadør for Trumps administration. Så snart han kom til Europa, kom han på kollisionskurs med Trump ved at undsige den Putin venlige linje, og opfordrede EU landene til ikke at lade sig intimidere af den "barbrystede version af Lord Voldemort" bare for at få en smule billigere gas. Mange forretningsmænd, politikere og journalister har katapulteret sig frem ved at støtte Trump politisk moralsk eller økonomisk, men er faldet fra igen, da de (meget overraskende) ikke havde held til at trække ham rundt i manegen. Han er og bliver sin egen og skylder kun vælgerne sin magt.