Nyhed
Læsetid: 2 min.

FN-eksperter: Højere CO2-indhold i atmosfæren end i flere millioner år

Igen i år sætter koncentrationen af drivhusgasser rekord, og der er ingen tegn på opbremsning fastslår Verdens Meteorologiorganisation, WMO
Røgen stiger op fra et kraftværk ved Beijing, Kinas hovedstad. Og i baggrunden passerer et fly, mens også det udleder drivhusgasser.

Røgen stiger op fra et kraftværk ved Beijing, Kinas hovedstad. Og i baggrunden passerer et fly, mens også det udleder drivhusgasser.

Wu Hong

Udland
26. november 2019

Drivhusgassernes opvarmningseffekt i atmosfæren er øget med hele 43 pct. på blot tre årtier.

Det oplyser FN’s World Meteorological Organization, WMO, i en netop offentliggjort statusrapport.

Ifølge rapporten nåede atmosfærens koncentration af CO2 i 2018 op på et nyt rekordniveau, 407,8 ppm (parts per million, CO2-molekyler pr. million luftmolekyler, red.). Det er 147 pct. over det såkaldt førindustrielle niveau, dvs. niveauet omkring 1750 før afbrændingen af fossile brændsler tog fart.

»Det er værd at minde om, at det er tre-fem millioner år siden, Jorden oplevede en tilsvarende CO2-koncentration. Dengang var temperaturen to-tre grader varmere og havenes vandstand 10-20 meter højere end nu,« siger WMO’s generalsekretær Petteri Taalas.

FN-organisationen påpeger, at CO2-koncentrationen sidste år steg mere end den gennemsnitlige årlige stigning gennem det seneste årti. Den stigende koncentration er en konsekvens af fortsat stigende CO2-udledninger fra det globale forbrug af fossil energi.

Opvarmningseffekten i atmosfæren afspejler imidlertid ikke bare CO2-koncentration og -udledning, men også at koncentrationen af de mere aggressive drivhusgasser metan og kvælstofilter (lattergas) steg mere i 2018 end gennem det forudgående årti.

Metan når atmosfæren fra naturlige kilder som for eksempel vådområder, men også fra kilder der opstår eller øges ved menneskelig aktivitet, for eksempel som udslip ved olie- og gasproduktion, fra lossepladser samt ikke mindst fra kvæghold og risdyrkning. Metankoncentrationen nåede i 2018 et niveau på 259 pct. af det førindustrielle niveau.

Blandt menneskeskabte kilder til kvælstofilter er afbrænding af biomasse, en række industrielle processer og gødningsforbrug. I 2018 nåede koncentrationen i atmosfæren 123 pct. af det førindustrielle niveau, oplyser WMO.

»Der er ingen tegn på opbremsning, endsige fald i koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren, trods alle løfterne afgivet under klimaaftalen fra Paris,« siger Petteri Taalas.

På mandag mødes alverdens lande i Madrid til klimamødet COP25. Her skal man søge at bane vej for de skærpede nationale klimamål, som landene har lovet at definere i erkendelsen af, at løfterne afgivet omkring COP 21 i Paris i 2015 er for svage.

Parisaftalen har sat som mål at bremse den globale opvarmning et godt stykke under to grader, om muligt ved 1,5 grader – de gældende nationale klimamål sætter verden på kurs mod mindst tre graders opvarmning.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Benny Nordstrøm

Det er ikke for at nedgøre artiklens pointer, som jeg finder særdeles alvorlige, men det er alså damp, ikke røg der er på det billede. Røg er ikke hvidt, og kommer op af skorstenene.

Desuden ser det efter lidt research ud til at kraftværket på billedet godt kan være dette her (selv om højden på skorstenene nok er justeret lidt): https://gbtimes.com/beijings-last-coal-fired-power-plant-shuts-down
Hvorfor er netop det kraftværk relevant for denne artikel, når nu det tilsyneladende lukkede i 2017?

Benny, damp er også en drivhusgas

Christian de Thurah

Hvad er forklaringen på, at der var et tilsvarende højt CO2- niveau for 3 til 5 millioner år siden?

Anders Weicheck

Høj vulkansk aktivitet.

Hvorpå planeten Jorden brugte de næste mange millioner år til at binde den atmosfæriske CO2 i jorden og presse den sammen til den olie og gas, vi nu i løbet af små hundrede år har sendt tilbage til atmosfæren. Kan man øjne en ny periode? Bliver den med eller uden os?

Det er ikke en skorsten, det er et køletårn, så det er damp.

Jens Henrik Pedersen

CO2-teorien er den sande klimabenægter.

Altså.
Vi har et kæmpe bål på jorden, hvor ufattelige mængder fossile brændstoffer bliver brændt af. Det bål producerer en masse varme og en masse røg. CO2-tosserne negligerer fuldstændig varmen og siger, at røgen opvarmer klimaet med den samme mængde varme, som de lige har negligeret.

Varmen fra vores energiproduktion har opvarmet klimaet med ca 3 gange den globale opvarmning.

Når is smelter optager den varme og køler omgivelserne ned.
Det passer med at mængden af smeltet is på Nordpolen har kølet den globale opvarmning så meget ned, at den globale opvarmning er, som den er.

Påvirker CO2 og drivhusgasser slet ikke klimaet - jo de gør.
På en skyfri vinternat kan det blive temmelig koldt. Hvis der er skyer, er det betydeligt varmere.
Men når det er skyfrit på en sommerdag er det tilsvarende varmt. Hvis der er skyer på en sommerdag, er det betydeligt koldere.
CO2 og drivhusgasser fjerner de lave temperaturer, men de fjerner også de høje. De virker som buffere, som giver et mere ligevægtigt klima.
Er der lavet forsøg med det?
Ja, der er lavet 5 fuldskala forsøg kaldet Venus, jorden, månen, Mars og Jupiter.
Månen er ca samme afstand fra solen som jorden og har ingen drivhusgasser. Her er de laveste temperaturer omkring -170 grader C (på jorden er den laveste målte temperatur -90 grader). De højeste temperaturer på månen er ca 125 grader (på jorden er den højest målte temperatur 57 grader). Drivhusgasserne virker ganske rigtigt varmende, når det er koldt, men de virker også afkølende, når det er varmt. De virker som buffere.
Mars har ikke så mange drivhusgasser som jorden og er længere væk fra solen. Her svinger temperaturerne mellem ca -140 grader og 35 grader. Her består atmosfæren af 96% CO2 uden at der er global opvarmning. CO2 ppm er en dybt useriøs målestørrelse, når det kommer til global opvarmning.
Venus er mættet med drivhusgasser. Her er temperaturen konstant ca 460 grader - dag og nat..
Venus har nogle andre forudsætninger. Den ligger tættere på solen og temperaturerne kommer af sig selv over 100 grader, som er vands kogepunkt. Det siger sig selv, at det giver et andet klima, hvis alt vand på en klode fordamper.
Jupiter består af gas og også her er temperaturerne konstant både dag og nat. Her afhænger temperaturen af tætheden af atmosfæren, som bliver tyndere og tyndere jo længere man fjerner sig fra planeten.

Jeg tager ikke CO2-teorien alvorligt, før de tager varmen fra vores energiproduktion med i beregningerne. De er benægter den sande årsag til den globale opvarmning.
CO2 giver et billede af den globale opvarmning, fordi CO2 er proportional med varmen. Hver gang der bliver produceret energi (varme), bliver der også produceret CO2.

Er afbrændingen af fossile brændstoffer en trussel for jorden?
Det kunne den være, men der er simpelt hen ikke nok fossile brændstoffer på jorden til, at den er det.
Hvis alle fossile brændstoffer på jorden blev brændt af, ville de alligevel ikke have energi nok til at smelte mere end 0,8% af isen på jorden og derefter ville temperaturen være normal igen.
Der kommer nogle flere storme og nogle kraftigere regnskyl, men der er ikke nok fossile brændstoffer til, at det bliver katastrofalt.
Atomkraft, som er ren varme, er den eneste trussel mod jorden med hensyn til global opvarmning.Der er uran nok på jorden til at hæve den globale temperatur til over 100 grader.
Vindmøller og solceller producerer energi uden at producere varme.

Medierne har taget lidt overhånd, når det gælder global opvarmning.
Hvis de havde haft samme tilgang til klimakatastrofer i 70erne eller 80erne ville billedet have været næsten det samme.
Prøv at kigge på statistikker, som ikke er påvirket af personlige holdninger.
Den værste storm i Danmark er stadigvæk stormen i 1999 selv efter 20 år med global opvarmning.
Det værste år med hensyn til orkaner i USA er stadig 2005 med Katrina og Rita.
Vejret er blevet hårdere (hyppigere orkaner men ikke ret meget kraftigere)) med den globale opvarmning, men slet ikke i samme grad, som det bliver blæst op i medierne.
Der er dog nogen flere skovbrænde nu end tidligere, men det kan have andre årsager. For eksempel er en del af dem påsatte.

Flytrafik virker varmende, men hvor stor er forskellen på at flyve og køre i bil?
Hvis en mand fra København skal til Paris, hvad bruger så mest CO2? bilen eller flyet.
Det gør bilen.
Hvis der er to personer i bilen, bruger de omtrent lige meget energi hvad enten de kører eller flyver.
Der skal være 3 eller flere i en bil for at de bruger mindre CO2 end flyet.
El-biler og tog er vejen frem. Begge bruger betydeligt mindre varme (og CO2) end benzinbiler og fly.

Tag ikke fejl.
CO2 er ikke godt. Det er forurening ligesom plastik i verdenshavene. Jo før vi får omlagt vores energiproduktion til sol og vind jo bedre.

Som et plus vokser biodiversitet med den globale opvarmning. De varmeste steder på jorden (hvor det også regner) er også de steder med størst biodiversitet.
Det som fjerner biodiversitet er når man anlægger byer og veje og omlægger skovarealer til kommerciel drift.

Jens Henrik Pedersen

Undskyld udtrykket CO2-tosser.
Det er ikke tosser. Det er for alvorligt.

Arne Albatros Olsen

I 2009 sankkede man om at niveauet for co2 i atmosfæren slet ikke måtte overstige 400pmm, fordi dette var et afgørende tippingpoint of no return. Idag taler man meget sjædlent om dette tal, som vel efterhånden nær,er sig 420 ppm.