Læsetid: 7 min.

Før CDU’s partidag: Merkel er savet ned. Hvem kan samle magten op?

CDU prøver at holde fokus på indhold og lægge magtkampe og valgnederlag bag sig ved sin partidag fredag og lørdag. Det kommer næppe til åbent mytteri, men posten som kanslerkandidat er atter pivåben
Egentlig blev spørgsmålet om magten i CDU afklaret i december 2018, da CDU’s partiforkvinde, Annegret Kramp-Karrenbauer, slog Merz ved partiets kongres i Hamborg. Men i ugerne op til partiets 32. partidag i Leipzig fra torsdag aften til lørdag har magtspørgsmålet atter rejst sig i partiet.

Egentlig blev spørgsmålet om magten i CDU afklaret i december 2018, da CDU’s partiforkvinde, Annegret Kramp-Karrenbauer, slog Merz ved partiets kongres i Hamborg. Men i ugerne op til partiets 32. partidag i Leipzig fra torsdag aften til lørdag har magtspørgsmålet atter rejst sig i partiet.

Odd Andersen

22. november 2019

»Kansler, kansler, kansler, kansler«.

De taktfaste jubelråb var ikke til at tage fejl af, da det 64-årige CDU-ikon Friedrich Merz i sidste weekend holdt tale ved en partikongres for CDU’s ungdomsforbund: De unge konservative vil have Merz som kanslerkandidat.

Som Merkels gamle CDU-rival og tidligere finansmand ved blandt andet BlackRock er Merz stadig den figur, der indfrier manges længsel efter en stærk, konservativ og økonomisk-liberal leder i partiet. En mand fra de gode gamle dage før Merkel.

Egentlig blev spørgsmålet om magten i CDU afklaret i december 2018, da CDU’s partiforkvinde, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), slog Merz med et mulehårs bredde ved CDU’s 31. partidag i Hamborg.

Men i ugerne op til partiets 32. partidag i Leipzig fra torsdag aften til lørdag har magtspørgsmålet atter buldret i partiet, og AKK’s chancer for at overtage posten som kanslerkandidat er aftaget drastisk – også selv om hun siden sommer har prøvet at få mere pondus med jobbet som tysk forsvarsminister.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu