Læsetid: 10 min.

Irakiske demonstranter: »Vi vil retsforfølge korrupte politikere. Vi vil skabe job og muligheder. Vi vil leve!«

Iraks oktoberrevolution lader til at være en ustoppelig affære, hvor gamle myter bliver aflivet, og nye idealer ophøjet. Information rapporterer fra Iraks hovedstad, hvor demonstranter med livet som indsats forsøger at bevise, at et nyt Irak er muligt
50-60 unge mænd på al-Rasheed Boulevarden slås mod sikkerhedsstyrkerne for at holde dem beskæftiget, så irakiske familier og middelklassen kan protestere uhindret.

50-60 unge mænd på al-Rasheed Boulevarden slås mod sikkerhedsstyrkerne for at holde dem beskæftiget, så irakiske familier og middelklassen kan protestere uhindret.

Erin Trieb

29. november 2019

BAGDAD – Iraks hovedstad, Bagdad – den arabiske verdens måske mest hærdede by – har set lidt af hvert gennem tiden. Men at titusinder protesterer med musik, dans og sang midt på Befrielsespladsen i byens centrum, mens der samtidig udkæmpes en gadekrig mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker nogle få hundrede meter borte, må alligevel være et særsyn.

»Vi har brug for flere mænd til fronten NU,« brøler en 20-årig ung mand i walkie-talkien, som var han hærfører.

»Ring til hele byen! Sig, at vi har brug for forstærkninger. Hvis de stormer pladsen, er hele revolutionen ovre,« råber han.

Tykke skyer af kvælende tåregas rejser sig omkring den 20-årige med walkie-talkien. Tårerne triller  ned ad hans kinder. Fortovene i området er brækket op, stenene bruges som kasteskyts, en håndfuld af bygningerne er sat i brand, der er skrald overalt, og lugten af brændte dæk hænger tungt i luften.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Caspar Christiansen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Caspar Christiansen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

I stedet for at sende 200 soldater til en såkaldt træningsmission, skulle vi måske hellere sende nogle bureaukrater, som vi har så mange af herhjemme, til Irak, der ved lidt om god regeringsførelse, der kan reglerne for dronningerunder på fingrene, der kan fixe et elnet eller to osv.,

Det ville med garanti også have en større forebyggende virkning på eventuelle fremtidige psyko-Isis-krigere, og den opbakning de får i dele af befolkningen..

Jens Christian Jensen

Ja, det var godt at vi fik fjernet Saddam Hussein, men de må selv kæmpe sig til demokrati. Det kan vi ikke hjælpe med. Vi har prøvet, men det gik som bekendt ikke så godt.

Waleed Safi og hans reportager er én af grundene til, at jeg værdsætter Information så højt. Kun han bringer os både vidt omkring og gør menneskenes historier og begivenhederne begribelige. Jeg håber virkelig, han får den Cavling-pris, han er indstillet til i år!

Karsten Lundsby, Rolf Højland, Birte Pedersen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

God ide Jan. Det har vi bare prøvet, det lykkedes ikke. Idag vil det blive opfattet som Vestlig arrogance. Og mon ikke Iran vil blive møgsur, det vil forhindre deres plyndring af Iraq.
Men tro at man lære Shiitiske mordere ikke at skyde på civile er håbløst.
Hæren er måske det mest civiliserede i Iraq, også selvom forsvarsmisteren lever af svensk socialhjælp bl.a..