Læsetid: 5 min.

Iran viser tegn på bekymring for den folkelige opstand, som USA’s sanktioner har gødet

Donald Trumps kvælende økonomiske sanktioner er en af de væsentligste årsager til protesterne mod Teheran-regimets økonomiske stramninger, der rammer bredt. Opstanden føjer sig til tilsvarende revolter i Irak og Libanon
Siden fredag har iranere demonstreret i 100 byer over stigende benzinpriser. Her er det i Isfahan.

Siden fredag har iranere demonstreret i 100 byer over stigende benzinpriser. Her er det i Isfahan.

AFP/Ritzau Scanpix

20. november 2019

De sociale uroligheder i Iran, udløst af en voldsom prisstigning på benzin, har siden weekenden lammet landet og kostet adskillige menneskeliv.

Revolten – for det synes der at være tale om – føjer sig til andre protester, der de senere måneder er skyllet gennem de to andre shiamuslimsk-dominerede stater i regionen: Irak og Libanon. Fælles for uroen er den folkelige vrede vendt mod de respektive regimers nepotisme, magtmisbrug og korruption.

Men der er selvfølgelig forskelle. I Libanon er kravet et opgør med det politisksekteriske system, der lammer den økonomiske udvikling. I Irak er det sekteriske modsætninger – både mellem shiitter og sunitter og mellem shiitter internt, der har skabt politisk lammelse.

Og i Iran er konsekvenserne af de amerikanske sanktioner, der har udhulet landets økonomi, blandt årsagerne til protesterne.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Karsten Nielsen
  • Marianne Stockmarr
Johnny Christiansen, Karsten Nielsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Nielsen

Man kan mene om Irans politiske styre, hvad man vil. Men USA har ingen som helst ret til at ville foranstalte regimeskift. Hvad bilder de sig ind! Hvornår begynder vi - og vores regering - at vise, at det kan være nok med USA.s indblanding i andre landes anliggender?