Læsetid: 7 min.

Japans klimavenlige OL i Tokyo 2020 kan højst blive grøn pynt på et sort image

Hvad er der dog sket for Japan? Engang et foregangsland, der lagde jord til Kyoto-aftalen. I dag er landet blevet en klimanøler, der opfører dyre nye kulkraftværker, både hjemme og i udlandet
Ekstreme vejrhændelser er blevet hyppigere i Japan. Her ryddes op efter tyfonen Hagibis, som ramte Japan i oktober.

Ekstreme vejrhændelser er blevet hyppigere i Japan. Her ryddes op efter tyfonen Hagibis, som ramte Japan i oktober.

Ritzau/Scanpix

6. november 2019

Da den japanske kyst i 2011 blev ramt af en voldsom tsunami, mistede tusindvis af mennesker livet. Midt i landesorgen stod det klart, at katastrofen ikke kun var af menneskelig karakter, men også ville påvirke nationens økonomi og energiforsyning mange år frem.

Ødelæggelserne førte til nedsmeltningen på Fukushimaværket og et landsdækkende stop for brugen af atomenergi på ubestemt tid. Store mængder af fossile brændstoffer måtte importeres som følge af energimanglen.

Ønationen har alle dage været afhængig af at importere kul og naturgas, og i japansk politik bliver energispørgsmål ofte set som et spørgsmål om national sikkerhed. Alligevel håbede mange miljøforkæmpere i ind- og udland, at energikrisen ville afstedkomme et skifte fra kul, gas og atomenergi til vedvarende alternativer. Fukushima var en tragedie, men kunne blive starten på et grønnere Japan. Momentum var der, og befolkningen bakkede op om tiltag, der mindskede energiforbruget.

Men et egentligt kurskifte eller en grøn omstilling har ikke fundet sted.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu