Læsetid: 9 min.

»Det her er en kamp mod vandet, som Venedig kan ende med at tabe«

Byen synker, mens vandet stiger. Er Venedig ude på den sidste omgang, inden hele skuden synker i havet? Den sidste uges voldsomme oversvømmelser har fået de ellers hårdt prøvede venetianere til at indse, at deres by har oddsene imod sig
»Vi oplever forbavsende tit, at turister kommer hen og spørger os: ’Hvad tid lukker Venedig?’ Som om det her er et museum og ikke en levende by. Men hvis vi ikke får dæmmet op for både vandet og turisterne, så ender vi måske med at lukke for alvor,« siger den 22-årige filosofistuderende Vittorio da Mosto.

»Vi oplever forbavsende tit, at turister kommer hen og spørger os: ’Hvad tid lukker Venedig?’ Som om det her er et museum og ikke en levende by. Men hvis vi ikke får dæmmet op for både vandet og turisterne, så ender vi måske med at lukke for alvor,« siger den 22-årige filosofistuderende Vittorio da Mosto.

Mirco Toniolo/Errebi/AGF/SIPA

23. november 2019

VENEDIG – En mand iført badebukser kaster sig ud i bølgerne, der ruller i hoftehøjde hen over Markuspladsen. Nær Rialtobroen sidder et ungt par i waders og nyder to glas rødvin, mens vandet skvulper lige under barstolenes sæder. Og turister forsøger at tage de bedste katastrofeselfies med en baggrund af fortøjede gondoler, som ligger og vugger ved den forliste kant, hvor det oversvømmede brostensfortov slutter og de opsvulmede kanaler begynder.

»I de sidste dage har det næsten virket, som om Venedigs katastrofe er blevet tilføjet som attraktion i vores by,« siger restauratøren Franco Donaggio om det syn, der har mødt ham og den berømte kanalbys andre indbyggere på det seneste. Vandet nåede op over bordpladerne inde i Franco Donaggios restaurant, Al Nono Risorto, og tvang ham til at holde lukket i en uge, fortæller han. Og han slår fast: »Jeg har aldrig været ude for noget lignende.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Alvin Jensen
  • David Zennaro
  • Anker Heegaard
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Maj-Britt Kent Hansen, Alvin Jensen, David Zennaro, Anker Heegaard og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Desværre er diskussionen om klimaforandringen næsten ikke eksisterende i Italien. Den siddende regering har taget nogle små skridt i den rigtige retning, men viljen til at gøre noget i befolkningen er meget begrænset. Ofte forveksler man det med "miljø".Så organiserer skolerne en dag, hvor man samler plastik og cigaretskodder på stranden. Det er meget lettere at få øje på end CO2.
For dem som kan tillade sig det, er det stadig almindeligt, at man bliver udstyret med en bil på sin 18 års fødselsdag.
Selv om vi næsten ugentligt har fænomener, som formodentlig kan relateres til klimaforandring, er der ingen, som for alvor vil se den røde tråd
Venedigs Veneto region er fuldstændig i hænderne på La Lega/Salvini, som er totalt tunghøre over for klimadebatten. Og de vinder igen ved næste års lokalvalg.

Denise Krogsbøll, Alvin Jensen, Per Torbensen, Jens Erik Starup, Lise Lotte Rahbek, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Martin Gøttske og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Martin Gøttske

Hej David. MOSE står dog først og fremmest for MOdulo Sperimentale Elettromeccanico ... men er selvfølgelig ogsaa en henvisning til Moses.

Moses er forsinket bl.a. pga korruption men også fordi dæmningerne skal kunne sænkes (og løftes) efter behov. Bygherren har hele tiden ment at de vil blive permanent synlige. Årets højvande giver ham vist ret.

Den tyske flod Emsen har en lignende konstruktion men langt billigere og bygget på få år og som er synlig.
Det fremgik af italiensk tv for nylig.

Spørgsmålet er så hvad der sker med lagunens liv, hvis vandet forhindres i at cirkulere. Hvis altså byggeriet når at stå færdigt i tide, før byen undermineres.