Læsetid: 5 min.

Kinaforskere: De studerende i Hongkong har bragt protestbevægelsen ind i en blindgyde

Situationen i Hongkong er nu så tilspidset, at det ifølge kinaeksperter kan blive svært for protestbevægelsen at opnå en forhandlingsløsning. Mens opbakningen hos befolkningen vokser, forbliver bevægelsens krav urealistiske
»Det er de mest hardcore demonstranter og dem, der er villige til at gå til ekstremer, der er tilbage nu« siger kinaekspert Camilla Tenna Nørup Sørensen.

»Det er de mest hardcore demonstranter og dem, der er villige til at gå til ekstremer, der er tilbage nu« siger kinaekspert Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Ye Aung Thu

19. november 2019

Gruppen af demonstrerende studerende, der er villige til at gå til ekstremer, har ifølge kinaeksperterer ført protestbevægelsen i Hongkong ind i en blindgyde. Flere hundrede studerende var endnu mandag aften forskanset på byens Polytekniske Universitet, hvor politiet på andet døgn forsøgte at tvinge dem til overgivelse med vandkanoner og tåregas. De studerende har svaret igen med molotovcocktails og ved at sætte ild til universitetets indgange for at bremse politiets indtrængning.

Ifølge kinaforsker Camilla Tenna Nørup Sørensen var situationen på universitetet mandag aften så tilspidset, at det er svært at se, hvordan protestbevægelsen skal komme tilbage til en forhandlingsløsning på den flere måneder lange konflikt med regeringen.

»Det er de mest hardcore demonstranter og dem, der er villige til at gå til ekstremer, der er tilbage nu. Jeg har svært ved at se, hvordan det ikke er tæt på at være en situation, hvor Hongkongs politi vil slå hårdt ned på protesterne,« siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Hun er lektor ved Forsvarsakademiet, forfatter til flere bøger om Kina og forsker med særligt fokus på Kina som stormagtsaktør.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Kina har allerede så meget økonomisk magt, at det kan lukke munden på Vesten. Lad os få nogle artikler om, hvor meget vi allerede bøjer os for Kina.
Hvad skal vi fx med pandaerne?
En dag er der kun to stormagter, Amazon og Kina. Det bliver alt andet end hyggeligt.

Jes Balle Hansen , Alvin Jensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Sikke en masse forudanelser, der kommer frem i artiklen. Om de er rigtige eller forkerte, vil tiden vise. Jeg har nogle andre forudanelser, der foregår i dialogform.
Jeg er fodgænger, og en dag vil der komme en kinesisk udsende mand eller kvinde op på siden af mig:
- Du hedder Niels-Simon Larsen, ikk’?
- Nå, da.
- Jeg har set dit billede, og det du skriver på Inf.debatforum.
- Glæder mig.
- Du burde ændre dit negative syn på Kina, vil jeg bare sige.
- Jeg har ikke et negativt syn specielt på Kina, men på alle terrorstater.
- Er alle ikke det så, også Danmark? At sælge grise til en såkaldt terrorstat er vel en indirekte godkendelse, ikk’?
- Det har du ret i, og så man må vælge det mindste onde også her, og det er ikke Kina.
- Det er uforsigtigt af dig at mene det. Tænk over det!

Vi må ikke tro, at de kinesiske ledere er dumme. De har studeret Vestens historie og lært alle unoderne, som de ikke kendte i forvejen. I Hongkong falder hammeren, og det synes vi er synd, men ikke mere. Handelen er vigtigere, og vi er ikke parate til at tage imod de mindste økonomiske rystelser.