Læsetid: 5 min.

Labour går til valg på at låne milliarder til rekordlav rente og ændre Storbritannien radikalt

Labours valgmanifest offentliggøres snart. Men skyggefinansminister John McDonnell har allerede løftet sløret for en del af manifestets indhold, og Labour går til valg med radikale forslag til en gennemgribende forandring af det britiske samfund
Labours parlamentskandidat fra valgkredsen Don Valley, Caroline Flint, viser partiets leder, Jeremy Corbyn, oversvømmelserne i Conisborough nær Doncaster, efter at det har regnet ekstremt meget i de seneste måneder. Corbyn har lovet at skabe 400.000 nye grønne job og investere 250 milliarder pund i en såkaldt grøn transformation af det britiske samfund.

Labours parlamentskandidat fra valgkredsen Don Valley, Caroline Flint, viser partiets leder, Jeremy Corbyn, oversvømmelserne i Conisborough nær Doncaster, efter at det har regnet ekstremt meget i de seneste måneder. Corbyn har lovet at skabe 400.000 nye grønne job og investere 250 milliarder pund i en såkaldt grøn transformation af det britiske samfund.

Lindsey Parnaby/Ritzau Scanpix/AFP

11. november 2019

LONDON – Tankerne om at renationalisere serviceopgaver som postvæsen, jernbaner, el, gas og vand er kerneområder i Labours valgkamp, forud for parlamentsvalget den 12. december. Togdriften i Storbritannien blev privatiseret mellem 1994-1997 af John Majors konservative regering, og antallet af togpassagerer er mere end fordoblet siden.

Briterne bruger tog langt mere flittigt end for eksempel franskmændene, og de lange bilkøer i myldretiden i større britiske byer, samt indførslen af en ’congestion charge’ (myldretids-afgifter) i London, har gjort toget til et attraktivt alternativ – i hvert fald på papiret.

Hvis man har prøvet at tage toget fra en forstad ind til det centrale London en tidlig morgen, så forstår man mange briters frustration over tognettet. Overfyldte og ofte forsinkede tog er del af hverdagen. Og Labour beskylder privatiseringen for at have ført til kortsigtet profitorientering hos de private udbydere.

En nationalisering af togdriften ville kun kunne realiseres over længere tid, da mange af de private selskaber købte sig en tidsbestemt ret til togdrift i et bestemt område.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Jesper Eskelund
  • Steen K Petersen
  • David Zennaro
Thomas Tanghus, Jesper Eskelund, Steen K Petersen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er selvfølgeligt også demokrati at kunne stemme på noget der er mere konservativt end De Konservative.
Det er da en holdning at staten skal drive bank, energi og togdrift - for lånte penge.
Måske vil Storbrittanien være et stort frilandsmusseum?

Nikolaj Lohmann

Anklagerne om antisemitisme er et røgslør som Labours højrefløj har brugt i et forsøg på at vælte Corbyn. De kom på baggrund af en kritisk udtalelse omkring Israels politik over for palæstinenserne fra Corbyn. Senere er der pludselig dukket adskillige anekdotiske historier op, hvorfra alle sjovt nok har været svære at bekræfte. Jeg kender personligt flere mennesker, der har været aktive i Labour i årtier, og de benægter at der hersker en "udbredt antisemitisme". Blairs kommentar illustrerer tydeligt højrefløjens had til Corbyn, de har lige siden de selv fik ham valgt, ved at ændre på reglerne for hvem der kan stemme til formandsvalget, modarbejdet både ham og Labour.
Corbyn skal nok komme til at vinde det valg. Hans vaklen på Brexit-spørgsmålet er en svaghed, ja, men det er ikke det, som ligger de fleste britere mest på sinde. Fattigdommen er eksploderet i Storbritannien siden Thatcher-perioden, og mange, især unge, ser Corbyns politik som noget der kunne gøre op med dette. Han er den eneste politiker i Europa, som der rent faktisk hersker udbredt entusiasme omkring, og ikke bare mere eller mindre passiv støtte, hvilket også blev afspejlet i 2017, da Labours medlemstal eksploderede, og de gik fra at være et døende parti, i medlemstal, til Europas største parti.

Bent Gregersen, Per Torbensen, Anders Reinholdt, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Curt Sørensen, gert rasmussen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Andreas Lykke Jensen

Hvorfor ikke bare bede Centralbanken om at skabe pengene i stedet for at låne dem?

Anders Reinholdt, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, Torben K L Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

"renationalisere serviceopgaver"

God inspirations til vores hjemlige Socialdemokratiet. Selv i Tyskland er der tanker om at føre vandforsyningen tilbage på offentlige hænder efter vandpriserne, grundet privatisering, er gået amok.

Allan Stampe Kristiansen, Bent Gregersen, Per Torbensen, Carsten Wienholtz, Dennis Tomsen, Thomas Tanghus, Tom Andreæ og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar

"Hvorfor ikke bare bede Centralbanken om at skabe pengene i stedet for at låne dem?
"

Nåå, øge inflationen og gøre opsparing mindre attraktiv?

Anders Reinholdt

@Nils Bøjden
Det kan godt lade sig gøre at lade seddelpressen rulle for at dække velfærdsydelser, så længe det gøres kontrolleret. Men finanskapitalen hader inflation, da det udhuler det de lever fedt af. I Danmark skylder vi fx 281% af vores disponible indkomst til bankerne.

Visse former for inflation kan finanskapitalen dog godt lide - fx de stigende boligpriser, som behændigt holdes ude af forbrugerprisindekset.

Iøvrigt har staten i fx USA også ladet seddelpressen rulle, rent virtuelt, da der blev foretaget bail out af de nødlidende banken.
Styringen af inflationen er et rent politisk spørgsmål når man råder over sin egen valuta. Men intet bliver ændret sålænge de reelle magthavere kan opretholde den ensidige fortælling om inflationen.

Daniel Rasmussen

"Hvorfor ikke bare bede Centralbanken om at skabe pengene i stedet for at låne dem?"

Siden renten er negativ pt ville være mit bud...... Hvis der er noget der bare ligner en produktiv infrastrukturel investering er det åbenlyst at man bør låne for at udføre den.

Hvordan dette, at låne penge til investering, skal vurderes politisk, ved jeg ikke. Og jeg ved heller ikke i detaljer, hvordan de lånte penge skal anvendes.

Men for en makroøkonomi er det absolut rimeligt at låne penge til fornuftige og fremsynede investeringer. Og det gøres jo allerede i Danmark med lån til finansiering af de store broprojekter.

Til gengæld er der meget stor forskel på, hvordan samfundsøkonomien og husholdningsøkonomien fungere. Og for de private husholdninger kan det være en fordel at låne til nyt og mere effektivt varmeanlæg. Men ellers vil det være bedre for husholdningerne at spare pengene op først, - det behøver samfundsøkonomien ikke..

"Det kan godt lade sig gøre at lade seddelpressen rulle for at dække velfærdsydelser, så længe det gøres kontrolleret."

Ja, selvfølgelig. Spørg bare borgerne i Zimbabve.