Læsetid: 3 min.

Lækkede dokumenter blotlægger baggrunden for Kinas masseinternering i Xinjiang

Lækkede interne dokumenter giver nyt indblik i Kinas kommunistpartis rationale bag den massive kontrol og brug af interneringslejre for muslimske borgere i Xinjiang-provinsen. Taler af præsident Xi Jinping er blandt de mange lækkede papirer offentliggjort af The New York Times
Kinas leder, Xi Jinping, har sagt, at han betragter religiøs ekstremisme som en smitsom virus og et afhængighedsskabende stof, som skal uddrives.

Kinas leder, Xi Jinping, har sagt, at han betragter religiøs ekstremisme som en smitsom virus og et afhængighedsskabende stof, som skal uddrives.

Pavel Golovkin

18. november 2019

Lækkede oplysninger fra Kinas kommunistparti er en sjældenhed. Et læk af så stort omfang og af så politisk følsom karakter som det, avisen The New York Times er kommet i besiddelse af, sker så godt som aldrig.

I weekenden kunne avisen imidlertid offentliggøre flere end 400 siders interne dokumenter, der alle handler om kommunistpartiets kampagne i Xinjiang-provinsen, der på få år har ført til en uhørt grad af kontrol med egne borgere selv efter kinesiske standarder.

Kampagnen er målrettet muslimer, der i hundredtusindvis er blevet sendt i politiske indoktrineringslejre.

Til at begynde med nægtede den kinesiske ledelse, at lejrene overhovedet fandtes. Da beviserne blev flere – baseret på alt fra satellitbilleder til øjenvidneberetninger – skiftede den officielle forklaring. Lejrene blev nu blevet beskrevet som uddannelsesfaciliteter etableret af det kinesiske regime for at hjælpe folk påvirket af religiøs ekstremisme eller separatisme. Men informationerne er stadig få. Især fra den øverste top i kommunistpartiet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hård læsning fra et diktatur og en slags ensrettet samfund.
Men læser man så lige Jinping så er der altså i ordlyden vist tanker om de andre som ligger ganske tæt op af hvad en del herhjemme også tænker omkring en tro og hvad det kan medføre.

Det er rigtig vigtigt, at det kommer information ud om, hvad der foregår i Rusland og Kina. Selv med de åbenlyse række af absurditeter, som Trump udsætter den amerikanske befolkning og den øvrige demokratiske verden for, er vore samfundstype fuldt ud at fortrække fremfor typer af samfund, hvor manglen på ytringsfrihed, udbytning af den enkeltes arbejdskraft, mangel på sociale omsorgssystemer, afgørende ulighed, - er kendetegnende for samfundet.
Nogle gange kan det godt virke, som detaljerne i "Trumps virke" får lidt for meget plads i de nationale medier i forhold til den samfundskritik , der med rette kunne rejses mod forholdene i Rusland og KIna. ---- men vi skal jo også passe på i forhold til Kina ( det kan jo komme til at koste ) Så meget for "den kritiske presse"