Læsetid: 7 min.

I denne landsby i Senegal kan man se resultatet af migrationen til Europa: Folk vender ikke hjem

I landsbyen Diawara i det østlige Senegal kan man se resultatet af migrationen til Europa, når man går en tur på gaden. Indbyggerne er fra den etniske gruppe Soninké, der har udvandring vævet ind i deres skabelsesberetning. Problemet er, at folk er begyndt ikke at vende tilbage
Alle i landsbyen Diawara i Senegal har deres egen migrationshistorie – den gamle mand, der har boet i Frankrig i 40 år og nu er tilbage i sin landsby. Den 18-årige scooterejer, der drømmer om at tage af sted. Moren, der modtager breve og penge fra sin søn i udlandet.

Alle i landsbyen Diawara i Senegal har deres egen migrationshistorie – den gamle mand, der har boet i Frankrig i 40 år og nu er tilbage i sin landsby. Den 18-årige scooterejer, der drømmer om at tage af sted. Moren, der modtager breve og penge fra sin søn i udlandet.

Andreas Holmgaard

27. november 2019

DIAWARA, SENEGAL – Når man bevæger sig ud på landet fra Senegals hovedstad Dakar, kan man køre 700 km østpå uden at passere stort andet end klynger af lerhytter med stråtag, mens den asfalterede hovedvej går over i bumlet jordvej. Men når man når til Soninké-folkets område ved Senegalfloden, forvandler de små hytter sig til store huse med strøm og aircondition, og der står firhjulstrækkere i indkørslen.

I landsbyen Diawara suser unge fyre i Adidas-tøj frem og tilbage på deres pimpede scootere med store sidespejle, flammer klistret på siden og diodelygter i flere farver. Her bor kun 7.500 indbyggere, men landsbyen har egen læge, skole og gymnasium. Der er masser af dagligvarebutikker, tøjbutikker, små restauranter og juicesælgere. Der er penge i omløb.

Soninké-folket er risbønder, fiskere og handelsmænd, men de er også kendt som et af de mest migrerende folk i Afrika. I sig selv har Senegal trods en relativt beskeden befolkning på godt 15 millioner mennesker i flere år været blandt de afrikanske lande, der sender flest bådflygtninge til Europa. Og af dem kommer langt flest fra Soninké-folket.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lillian Larsen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Klaus Lundahl Engelholt
Lillian Larsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Klaus Lundahl Engelholt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu