Læsetid: 6 min.

Løsrivelsespartierne og klimaforkæmperne kan blive jokeren i det britiske valg

Skotske SNP er på vej mod flot valg, der kan blive afgørende for, hvem der danner næste regering og måske skabe grobund for skotsk løsrivelse. Klimakampen rangerer højt hos de britiske vælgere
Den årlige march for skotsk uafængighed i oktober blev mødt af pro-britiske moddemonstranter, men uafængighedspartiet SNP står til et godt valg.

Den årlige march for skotsk uafængighed i oktober blev mødt af pro-britiske moddemonstranter, men uafængighedspartiet SNP står til et godt valg.

Stewart Kirby/ SOPA ImagesRitzau Scanpix

20. november 2019

Tidligere dette efterår var jeg på besøg i det vestligste Skotland og sad en aften i en restaurant med det for en lille fiskerhytte noget prætentiøse navn The White House. Huset i Lochalaine har dog ikke andet til fælles med præsidentens hjem i Washington end farven.

Jeg faldt i snak med et ældre skotsk ægtepar, der spurgte mig ud om danskernes holdning til Brexit. Mandens navn er Henry Macdonald, og han mener, at dette er begyndelsen til to skilsmisser. Først den britiske fra EU, og siden den skotske fra Storbritannien.

»Du skal tænke på, at der er flere ting på spil for os skotter end bare, hvem der skal sidde i Westminster. Det her handler i lige så høj grad om, hvorvidt der overhovedet skal sidde skotter i Westminster,« sagde Henry Macdonald.

Ægteparret er fra Stirling lidt nord for Glasgow. Henrys kone, Mary, ville ikke fortælle, hvad hun stemmer, men hendes mand er et godt eksempel på skotsk kompleksitet:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Lindegaard
  • Oluf Husted
Torben Lindegaard og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

Jeg læste flere opinionsmålinger, der gav næsten 400 mandater til De Konservative; men alle meningsmålinger - og især de britiske - skal selvfølgelig tages med et gran salt.

Men håbet om et beslutningsdygtigt britisk Parlament er da lysegrønt -
nu må vi videre, vi kan ikke blive ved med at kævle Brexit.

Hvis en senere generation i Storbritannien vil med i EU igen, så skal de være så hjerteligt velkomne; men det tager vi stilling til til den tid.

De opinionsmålinger må komme fra de konservative selv. Det kommer aldrig til at ske.

Lad os håbe at skotterne for meldt sig ud af den triste union, altså den britiske.

Ilja Wechselmann

Jeg synes at vurderingerne og analyserne i Jakob Illeborgs britiske analyser gennem Brexitfasen har mere kvalitet end noget andet dansk medie. Til lykke med det.
mvh Ilja Wechselmann