Læsetid: 2 min.

Macron kalder Bosnien en ’tikkende bombe’ og skaber harme på Balkan

Frankrigs præsident har fået kritik på Balkan – ikke kun på grund af afvisningen af optagelsesforhandlingerne med EU, men også fordi han har anklaget Bosnien for at være en »tikkende bombe« i forhold til jihadisme, hvilket ekspert finder urimeligt
Bosnien-Herzegovina er med mange hjemvendte jihadister en tikkende bombe, mener den franske præsident Emanuelle Macron.

Bosnien-Herzegovina er med mange hjemvendte jihadister en tikkende bombe, mener den franske præsident Emanuelle Macron.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

15. november 2019

Den franske præsident Emmanuel Macron har fyldt meget på Balkan de seneste uger. Først ved at blokere for Nordmakedonien og Albaniens optagelsesforhandlinger i EU, dernæst ved i et opsigtsvækkende interview med mediet The Economist at kalde Bosnien for »en tikkende bombe«.

Udtalelsen kom i samme ombæring, som Macron forklarede, hvorfor han ikke mente, EU var klar til nogle former for udvidelse lige nu.

»Hvis du er bekymret for denne region, drejer det første spørgsmål sig hverken om Makedonien eller Albanien, men om Bosnien-Hercegovina. Den tidsindstillede bombe, der står og tikker lige ved siden af Kroatien, og som står over for problemet med hjemvendte jihadister, er Bosnien-Hercegovina,« sagde han i interviewet, som blev bragt den 7. november.

Det har imidlertid ført til skarpe reaktioner i en række internationale medier fra både politikere og kommentatorer, ligesom den franske ambassadør i hovedstaden Sarajevo blev indkaldt til møde for at komme med en forklaring på præsidentens beskyldning.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Mortensen

Mon ikke Macron frygter en politisk højredrejning i regeringerne rundt omkring i Europa, da befolkningssammensætningen i forvejen er under hastig forandring i mange Europæiske lande.