Læsetid: 7 min.

Det moderne demokrati er styret af karismatiske ledere. Ikke af partier

Boris Johnson, Emmanuel Macron, Viktor Orbán, Donald Trump … Moderne politik handler mindre om partier og mere om deres ledere. »Det minder lidt om prædemokratisk politik, hvor man har nogle konger og kejsere, der kan forhandle og udtænke komplotter mod hinanden,« siger forsker
Boris Johnson, Emmanuel Macron, Viktor Orbán, Donald Trump … Moderne politik handler mindre om partier og mere om deres ledere. »Det minder lidt om prædemokratisk politik, hvor man har nogle konger og kejsere, der kan forhandle og udtænke komplotter mod hinanden,« siger forsker

Sofie Holm Larsen

13. november 2019

Den tidligere journalist og talkshowvært, som i 2012 udtalte, at han nok havde lige så gode chancer for at blive »reinkarneret som en oliven« som for at blive britisk premierminister, men som nu alligevel har haft Winston Churchills gamle job i fire måneder, træder op på scenen, og hele salen råber i kor:

»Boris! Boris! Boris!«

Vi er til den officielle lancering af Det Konservative Partis valgkampagne.

Alle ser på Johnson, og Johnson ligner sig selv. Lidt uglet og mumlende. Med hængerøv i bukserne, men også med en særlig evne til at få folk til at smile.

Hans nye deal med EU er så klar til brug, at man bare kan »prikke hul i låget og smide den i mikroovnen«, siger han, og alle ler.

Og det britiske Underhus er lige så dårligt fordøjende som »en anakonda, der har slugt en tapir«.

Alle griner igen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thorkel Hyllested

Har udviklingen ikke først og fremmest noget at gøre med individualisering og fremmedgørelse?
Fællesskaberne organiseret omkring byen, arbejdspladsen, faget etc. er ikke i stand til at forpligte til engagement og dialog. Den politiske dialog kommercialiseres og foregår primært gennem envejskommunikation og overfladiske debatter på massemedierne. Så blir det de karismatiske skærmtrolde med slagordsbudskaberne, der når igennem på skærmen.

Lars Løfgren, Hanne Ribens, Hanne Utoft og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Nu sad jeg netop og bladrede i et af mine Fabulous Furry Freak Brothers hæfter. Og. Jo. Hippier kunne godt li guruer og rockstjerner. Men at at de skulle sætte gang en bølge af karismatiske ledere...... De kunne mest af alt li pot!

Jo, politikere er blevet vare i butikken i en neoliberal tidsalder. Men herhjemme har vi de politikere vi har fortjent. To af dem så vi jo just stille op i rullekrave for at "låne" noget karisma af tech-drengen Zuckerberg......

Men Hitler, Mussolini, De Gaulle og Churchill var vel også karismatiske ledere, der i 1930'erne og 1940'erne...............

Og bare for lidt siden, et par år eller så'n, måtte vi kæmpe med at holde kedsomheden i ave, når vores TV viste ledere som Theresa May, Merkel, François Hollande og ja, Obama, som her fortæller om hvor meget spræl der var i ham... "I'd Be Considered A Moderate Republican"
https://www.youtube.com/watch?v=HOuq5XcVIss

Hanne Utoft og Lene Krathmann Pedersen anbefalede denne kommentar
Thorkel Hyllested

At hippierne skulle være årsag til starfucker kulturen, er at blande årsag og virkning sammen. De var naturligvis præget af de samme samfundsforhold som alle andre liberalistiske tendenser på den tid. Der var en klar individualistisk strømning i bevægelsen på trods af f.eks. kollektiverne.
Jeg er sikker på Freewheeling Franklin og Fat Fredie ville give mig ret, hvis de levede idag.

Henrik Forsberg

Et par citater fra fremtrædende politiske ledere er med til at understrege den gamle nyhed om at politik er for karimatiske ledere baseret på en filosofi og holdninger, og ikke så meget parti-ideologier:
"Enhver med visioner skal gå til lægen." (Helmut Schmidt 1980)
"Politiske ledere leder med overbevisende taler." (Helmut Schmidt 1987)
""Dagens politiske klasse ... er kendetegnet ved et overskud af karriereplanlægning og af et overskud af lyst til at optræde i talkshow." (Helmut Schmidt 1994)
"Jeg skal jo vænne mig til min nye tilværelse som lønmodtager under instruks." (Lars Løkke Rasmussen om sin nye rolle som menigt medlem af Folketing og Venstre i Fede Abes Fyraften 2/10 2019)