Læsetid: 9 min.

Moskvas affald skal nedgraves i det nordlige Rusland: »De behandler os ikke som mennesker«

Midt i en skov i det nordlige Rusland har en gruppe demonstranter protesteret i mere end et år. De frygter for miljøet, når Europas største losseplads skal opføres i deres lokalområde. Protesterne ses som et udtryk for russernes øgede miljøengagement
I skoven i det nordlige Rusland, cirka 1.200 kilometer fra Moskva, er det planen, at der skal deponeres ti millioner ton affald fra Moskva over de næste 20 år. Men det møder stor lokal modstand.

I skoven i det nordlige Rusland, cirka 1.200 kilometer fra Moskva, er det planen, at der skal deponeres ti millioner ton affald fra Moskva over de næste 20 år. Men det møder stor lokal modstand.

Morten Just Brandstrup

13. november 2019

Det ligner en primitiv lejr, som hastigt er banket op midt i skoven. Simple konstruktioner af træ dækket af kraftigt plastik. Men kigger man nærmere efter, er der flere tegn på, at lejren ikke er så midlertidig. Der er bygget køkken, sovepladser, fællesrum, brændeskur og et par primitive toiletter.

Her kan man overleve en russisk vinter. Og det er netop planen for de demonstranter, som bor i lejren. At være til stede i fyrretræsskoven, så længe det er nødvendigt.

Vi befinder os i Shies, et trinbræt i skoven, midt i den velorganiserede modstand mod den losseplads, som er under konstruktion her i det nordlige Rusland, 1.200 kilometer fra Moskva. Her skal ti millioner ton affald fra Moskva deponeres de næste 20 år.

Det har medført protester i hele regionen, hvor indbyggerne er bekymrede for miljøet, og i skoven klos op ad den kommende losseplads har omkring 25 mennesker slået lejr.

Natalya Perevoznikova på 46 er en af dem.

»Da vi fandt ud af, at de bygger en losseplads her, kunne vi ikke bare være ligeglade,« siger hun.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Niels Møller Jensen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Erik Karlsen
  • Karsten Nielsen
  • Anker Heegaard
  • Thomas Tanghus
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Søren Veje, Niels Møller Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Erik Karlsen, Karsten Nielsen, Anker Heegaard, Thomas Tanghus og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer