Læsetid: 8 min.

I Slovakiet er et nyt opbrud begyndt, der er lige så vigtigt som det i 1989

30 år efter Jerntæppets fald er Slovakiet stadig dybt plaget af korruption og på nogle områder »mere råddent end Polen og Ungarn«. Men løbende skandaler blandt landets oligarker og likvideringen af en ung journalist har vækket civilsamfundet, der nu vil føre frihedskampen videre fra 1989
Vrede slovakker går på gaden i protest mod korruption. Oligarkers skandaler og drabet på en ung journalist har vækket civilsamfundet.

Vrede slovakker går på gaden i protest mod korruption. Oligarkers skandaler og drabet på en ung journalist har vækket civilsamfundet.

Ritzau Scanpix

5. november 2019

BRATISLAVA – Man skal være lavet af et usædvanligt hårdt stof, hvis man ikke bliver bevæget over en tur oppe på ruinerne af Devin-borgen ved Slovakiets hovedstad Bratislava. På toppen bliver man nemlig belønnet med en fantastisk udsigt over Donaus rivende vande og Østrigs bakkede landskab – altså et blik ind i Vesten.

For 30 år siden kunne de lokale kun komme hertil med pas og sikkerhedskontrol, fordi borgen lå i sikkerhedszonen op ad Jerntæppet. I dag er kontrolposterne for længst væk, og i borgruinerne hænger der rørende billeder af tusindvis af jublende tjekkoslovakker. Opildnet af udviklingen i DDR og Polen gik de den 16. og 17. november 1989 på gaden i Tjekkoslovakiets to store byer, Prag og Bratislava, hvor de grundlagde bevægelser som »Civilt forum«.

Fløjlsrevolutionen kom, og den forblev fredelig – selv da omkring 100.000 Bratislava-borgere den 10. december vandrede forbi Devin-borgen til Østrig for at holde en folkefest på begge sider af Donau og klippe grænsehegnet ned.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Gert Romme
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
Peter Beck-Lauritzen, Gert Romme, Thomas Tanghus og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Tankevækkende artikel, der endnu en gang sætter i relief den totalt forrykte virkelighed, som vi levede med frem til 1989.
Det er i dag at betragte som en slags "Alice i Eventyrland", som vi accepterede som en rimelig normaltilstand - selvfølgelig understøttet af udsagn fra danske politiske sympatisører.

Stefan Hribs stærke tro på S&D Group - Socialdemokraterne i EU Parlamentet - er vist desværre for optimistisk. Selvfølgelig sidder der stærke personligheder i S&D Group - blandt andre Frants Timmermans - men den slags problemer skal løses i hjemlandet.

Vi kan alle sammen finde på en række tiltag, som EU burde tage.
Jeg ville f. eks. lige på stedet forbyde tyrefægtning & pelsdyravl; men allerede dér går det galt - Kopenhagen Fur ville sætte alle sejl til for at stoppe i hvert fald det sidste forslag.

Gert Romme, Niels Johannesen og Achim K. Holzmüller anbefalede denne kommentar

De problemer, som en række østlande kæmper med, kan i hvert fald ikke løses med hverken den kommission og det parlament som EEC har for tiden. Landene må selv løse deres problemer, for EU´s ministerråd og den såkaldte "præsident" er hundre ræde for at genere nogen.

Efter valget er Slovakiet dog lidt i den rigtige retning. Dog er det ingen stærk demokratisk udvikling, så det kan hurtigt slå om igen - og uden at nogen kan gøre noget..

@Gert Romme
Det er samtlige Østeuropæiske lande, der oplever et økonomisk og demokratisk 1989 vakuum vil jeg mene. De er bare på forskellige stadier af oplevelsen. Jeg er af den overbevisning at EU har misligeholdt sit ansvar ved mest at koncentrere sig om handel, og ikke stille højere krav til disse landes politikkere og deres demokratiske og økonomiske opgaver. Dem der fik presset sig frem i forreste række politisk, sider trygt og godt, mens store dele af befolkningen må slave sig gennem tilværelsen rundt omkring i Europa.