Læsetid: 6 min.

Slovakisk succesforfatter: »Sandhedsbegrebet er i opløsning i Østeuropa«

Den succesrige slovakiske forfatter Michal Hvorecky har skrevet en dystopisk roman om et østeuropæisk samfund ødelagt af fake news og hadsk propaganda. I virkelighedens verden er han dog mere optimistisk på landets vegne her 30 år efter Jerntæppets fald
Den slovakiske forfatter Michal Hvoreckys nye roman beskriver Østeuropa i en nær fremtid: EU er brudt sammen, Europa styres af et diktatorisk rige mod øst, og hære af onlinetrolde undergraver den offentlige debat. Han ser mere optimistisk på virkelighedens verden.

Den slovakiske forfatter Michal Hvoreckys nye roman beskriver Østeuropa i en nær fremtid: EU er brudt sammen, Europa styres af et diktatorisk rige mod øst, og hære af onlinetrolde undergraver den offentlige debat. Han ser mere optimistisk på virkelighedens verden.

Juraj Kovacik

6. november 2019

BRATISLAVA – Stikordet ’1989’ er nok til at sætte ham i gang. Michal Hvorecky læner sig i hvert fald mageligt tilbage i stolen, mens han smilende kigger op i kontorets loft i det smukt renoverede hus i Bratislavas centrum, hvor der ellers stadig er påfaldende mange faldefærdige bygninger.

»Personligt har jeg været svineheldig, for jeg var 13 år, da Jerntæppet faldt,« siger den i dag 42-årige Michal Hvorecky, Slovakiets måske mest succesrige forfatter.

»Min barndom var tryg i det kommunistiske Tjekkoslovakiet. Og jeg har levet hele mit voksenliv efter 1989, så jeg har ikke skullet omstille mig så meget som den ældre generation. Men når jeg betragter det med 30 års afstand, så ser jeg et Østeuropa, der stadig er plaget af korruption, og hvor fake news er i fremmarch, mens der er stigende politisk apati i store dele af befolkningen.«

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
  • Jens Hedegaard Laursen Pind
Anker Heegaard og Jens Hedegaard Laursen Pind anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

Det er desværre ikke kun i Østeuropa at fake news og en underminering af sandhedsbegrebet florerer, ej er det et primært højreorienteret fænomen. I kraft af væksten i identitetspolitiske strømninger og ideer, er sandhed blandt både progressive og højreradikale grupper blevet et spørgsmål om tilhørsforhold og ikke fakta, analyse, åben diskussion eller saglighed. Alle er udsat for de andens "undertrykkelse", forstået oftest som at den "undertrykte" simpelthen ikke må få sin vilje, at man kritiserer deres verdenssyn og at deres "ytringsfrihed" undergraves ved at de ikke får retten til at andre tvinges til at lytte til dem.

Er dette noget alene russerne står bag? Næppe, men det er da rent realpolitisk - omend kynisk set - fornuftigt nok at de udnytter den slags allerede opståede splittelser i befolkningerne i lande, hvis regeringer modarbejder dem. En slags "Radio Chaos Europe" (i modsætning til den kolde krigs Radio Free Europe). Ideen om at fakta er lige hvad enhver føler at de er, og at det er undertrykkelse at sige vedkommende imod, manifesterer sig i debatter fra det yderste højrefløj til den progressive "venstre"-fløj. Er du uenig? Jamen, så må du jo være marxist/racist/betalt af George Soros/mandschauvanist/halalhippie/nationalist. Og så er man jo fjenden, og dermed gøres det så desto mindre problematisk at fjerne dine rettigheder.

Vi har endnu ikke politikere, der dræber journalister der undersøger dem for korruption. Vi har kun politikere, der sender deres politifolk i felten for at forhindre demonstrationer der truer dansk-kinesiske handelsinteresser.