Læsetid: 5 min.

Det sociale oprør rammer Grønland: ’Vi vil ikke finde os i det’

Op mod 2.000 mennesker var onsdag aften samlet i Nuuk foran Inatsisartut, Grønlands Landsting, til den måske største demonstration nogensinde i Grønland. Nye afgifter på dagligvarer er trådt i kraft fra den ene dag til den anden, og det har skabt oprør i befolkningen
Nok er nok, lød det højlydt fra de mange demonstranter, der var samlet i centrum af Nuuk onsdag aften for at vise deres utilfredshed med finansloven. Fra den ene dag til den anden er en række dagligvarer blevet dyrere.

Nok er nok, lød det højlydt fra de mange demonstranter, der var samlet i centrum af Nuuk onsdag aften for at vise deres utilfredshed med finansloven. Fra den ene dag til den anden er en række dagligvarer blevet dyrere.

Malik Brøns

22. november 2019

Politikerne i Naalakkersuisut, Grønlands regering, måtte onsdag aften nøjes med rollen som statister, efter at de havde indgået en aftale om en ny finanslov for Grønlands økonomi i 2020.

»Naammaleqaaq! Naammaleqaaq! Naammaleqaaq!« (nok er nok!), lød det højlydt fra de mange demonstranter, der var samlet i centrum af Nuuk for at vise deres utilfredshed med finansloven, der blev vedtaget den 18. november.

Med finanslovsaftalen, der er indgået af regeringspartiet Nunatta Qitornai, støttepartiet Demokraterne og landsstyreformand Kim Kielsens Siumut, blev det besluttet, at der fra den ene dag til den anden skal indføres højere afgifter på blandt andet sukker, alkohol, tobak og plastikposer.

»De hæver priserne i løbet af en nat, og der har ingen forklaring været til os borgere. Det er bare kommet ud af den blå luft, og det er simpelthen ikke i orden,« siger Angerla Thorleifsen, en af de mange fremmødte borgere til demonstrationen mod de hævede afgifter.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Karsten Nielsen
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Karsten Nielsen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det måtte komme. Et par måneder efter, at den orange baby ville købe Grønland, efter at en kø af amerikanske "diplomater", officerer og "turister" er landet på øen, (se lige den amerikanske ambassadørs twitter-feed....hun har sgu været lige så meget i Nuuk som i København) så har vi nu den første, arktiske, version af "de tomme gryders march".
Lang historie, kort: Da CIA ville styrte den folkevalgte præsident Allende i Chile, organiserede - og betalte for- man disse marcher, hvor kvinder hamrede løs på tomme gryder for at vise deres utilfredshed med regeringen.
Det er også tydeligt, hvad der vil komme, Manuskriptet har vi set før i en del sydamerikanske og asiatiske lande. Og slutningen er virkelig rådden. Den vil betyde det grønlandske folks undergang og smadringen af det arktiske økosystem.
Vent bare - der vil ikke gå mange måneder efter åbningen af konsulatet, før de første historier om prostitution og hård narko dukker op.
Vi, i rigsfællesskabet, er simpelthen nødt til at indse, at amerikanerne er blevet vores fjender og at ambassadør Sands er omtrent lige så pålidelig som den amerikanske ambassadør Peurifoy, der i 1954 organiserede invasionen af Guatemala.

gert rasmussen, Birte Pedersen, Carsten Wienholtz og Poul Mikael Allarp anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Hmm Grønlænderne ved dog så meget, at nogen skal betale for deres leve standard.
Det kan jo logisk nok, ikke lade sig gøre med et indbygger antal, mindre end Randers.

Frankrig, Chile, Iran, Grønland... de mange vil ikke have prisstigninger uanset undskyldningerne. Sukker, alkohol, tobak og plastikposer - og benzin for den sag skyld - er alle varer, en regering kan sige skal være dyrere for befolkningens bedste (klima, bæredygtighed, sundhed)
Fint at redde verden og en selv, især hvis andre betaler for det.
Udfordringen er at de få vil have en anden verden, som de mange tilsyneladende ikke vil leve i.

4-500 deltagere er nok et mere realistisk bud. Den grønlandske oppositionen ville da også være nogen skarn hvis de ikke prøvede at profitere af utilfredsheden.