Læsetid: 8 min.

I Tjekkiet er 30-årsjubilæet for 1989 en højpolitisk affære mod landets korrupte ledere

I Tjekkiet blev håbet fra 1989 hurtigt afløst af politisk apati og røverkapitalisme. Men med omfattende protester omkring 30-årsjubilæet vil hundredtusinder af tjekker gøre op med ’Tjekkiets Trump’ og landets korrupte eliter
I juni gik 100.000 tjekker på gaden i Prag i en demonstration arrangeret af ’En million øjeblikke for demokrati’ i protest mod premierminister Andrej Babis og justitsminister Marie Benesovà. Og protesterne mod Babis og hans regering fortsætter og sætter deres præg på jubilæet for Murens fald.

I juni gik 100.000 tjekker på gaden i Prag i en demonstration arrangeret af ’En million øjeblikke for demokrati’ i protest mod premierminister Andrej Babis og justitsminister Marie Benesovà. Og protesterne mod Babis og hans regering fortsætter og sætter deres præg på jubilæet for Murens fald.

Anadolu Agency

8. november 2019

»Jeg er kommet for at meddele jer, at jeres udrejse …«

Mere kan man ikke høre på de legendariske optagelser af den vesttyske udenrigsminister Hans-Dietrich Genschers tale i Prag hen under aften den 30. september 1989. Resten af hans budskab, om at deres udrejse til Vesten var tilladt, druknede nemlig i jubelbrølet fra de ca. 5.000 østtyske dissidenter, der var forsamlet her på pladsen foran den tyske ambassade i Prag.

I dag er der kun et par uvidende asiatiske turister, der sjokker forbi ambassaden og pligtskyldigt tager et foto af den smukke facade, hvor det tyske flag blafrer side om side med EU-flaget på balkonen, hvor Genscher stod for 30 år siden.

Kun en bunke foldere ved indgangen gør opmærksom på stedets historiske betydningen: at der nok var mange forvarsler om Berlinmurens fald. Men at det efter Genschers tale endegyldigt var klart, at det østtyske regime stod for fald. Nu var sluserne ikke bare åbne i Ungarn, men også i Tjekkiet, og selv DDR-borgerne droppede efterhånden deres frygt for regimet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Christian Mondrup
  • Torben Lindegaard
Thomas Tanghus, Christian Mondrup og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer