Læsetid: 4 min.

To retskafne diplomater med lang tids tro tjeneste vil vidne på tv mod deres præsident

Rigsretsprocessen går onsdag ind i en ny fase med tv-transmitterede høringer af de angiveligt mest troværdige vidner. Præsident Trump er beskyldt for at have afpresset Ukraines præsident med henblik på at skade sin politiske rival Joe Biden i næste års valgkamp
USA’s ambassadør i Ukraine, William Taylor, vil være den første til at vidne mod Donald Trump, når tv-høringerne begynder onsdag.

USA’s ambassadør i Ukraine, William Taylor, vil være den første til at vidne mod Donald Trump, når tv-høringerne begynder onsdag.

Anna Moneymaker

13. november 2019

BOSTON - Præsident Donald Trump og republikanske politikere vil onsdag i en høring i Kongressen blive konfronteret med en af demokraternes mest troværdige vidner i rigsretsprocessen – USA’s ambassadør i Ukraine, William Taylor.

Taylor er det første vidne i de tv-transmitterede høringer, der vil vare indtil slutningen af næste uge. Senere onsdag vil assisterende viceudenrigsminister for Europa, George Kent, sætte sig foran tv-kameraerne.

De amerikanske diplomater er blevet sat i en ekstraordinær situation. Demokraterne har stævnet dem til at vidne mod præsidenten, og de møder frem, selv om Udenrigsministeriet har instrueret dem i at holde sig væk. Presset på dem er ubønhørligt. De må selv betale for advokatbistand.

»Jeg ved ikke, hvordan mine chefer i Udenrigsministeriet vil reagere, men jeg følte ikke, jeg kunne sidde en stævning fra Kongressen overhørig,« sagde George Kent i en lukket høring for nogle uger siden.

Kent, der altid møder op på arbejde i jakkesæt og med butterfly, tilføjede i en bitter tone:

»Så her står jeg i dag ansigt til ansigt med de enorme faglige og personlige omkostninger og udgifter, det indebærer at være fanget i en konflikt mellem Det Hvide Hus og Kongressen, som jeg ikke selv er årsag til.«

Demokraternes valg af disse to diplomater som de første vidner er ikke tilfældigt. Det bliver umuligt for de republikanske medlemmer af efterretningsudvalget at stemple Taylor og Kent som partiske eller upatriotiske. Deres generalieblad som republikkens tro og uvildige tjenere er pletfrit.

Indtil videre synes demokraterne, der har flertal i Repræsentanternes Hus, kun at have begået nogle få fodfejl i de første syv uger af sagen mod Trump.

Trods et forbud fra præsidentens chefjurist, Pat Cipollone, lykkedes det for dem i oktober at overtale et halv dusin ansatte i Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet samt to medlemmer af sikkerhedsrådet i Det Hvide Hus til at møde frem til lukkede høringer i efterretningsudvalget og i to andre udvalg. Udskrifter fra disse høringer er nu blevet offentliggjort – i alt 3.000 sider.

Den næste fase er de tv-transmitterede høringer. De landsdækkende tv-kanaler ABC, CBS, NBC og PBS vil sammen med kabel tv-stationerne sende direkte fra kongreshøringen onsdag og fredag. Demokraterne håber, at vidnesbyrdene vil øge tilslutningen til rigsretsprocessen i befolkningen. I næste uge får republikanerne tid til at præsentere deres vidner.

Kronvidner bliver væk

Men flere vidner med førstehåndskendskab til præsidentens viden om og involvering i sagen har afvist at stille op. Det gælder tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton, stabschef Mick Mulvaney og præsidentens personlige advokat, Rudy Giuliani.

Uden en rygende pistol fra en af disse tre mænd kan det blive svært at overbevise republikanerne i Senatet, hvor rigsretssagen vil blive ført, om at afsætte Trump.

Demokraterne mener nu allerede at have skaffet nok bevismateriale til at dokumentere, at Trump-regeringens midlertidige indstilling af USA’s militærhjælp til Ukraine i sommer blev brugt til at afpresse den nyvalgte præsident, Volodimir Zelenskij.

I en telefonsamtale den 23. juli bad Trump ham om at starte en korruptionssag mod et ukrainsk selskab, i hvis bestyrelse Joe Bidens søn sad indtil april.

Denne anmodning blev ikke kædet direkte sammen med udbetalingen af den militære bistand, dog fremsatte Trump sit krav som et svar på Zelenskijs ønske om at købe panserværnsvåben fra USA til en værdi af 40 mio. dollar.

Republikanerne fremfører, at Trump blot ville presse Ukraine til at sætte hårdere ind mod korruption. Men ambassadør Taylor oplyste i sit vidnesbyrd for nogle uger siden, at Ukraine under Zelenskij har gjort fremskridt i kampen mod korruption.

Trump har hårdnakket benægtet, at han brugte militærhjælpen til at afpresse Zelenskij. Samtalen var »perfekt«, lyder det fra præsidenten. Den beskrivelse har han forlangt, at alle republikanere gentager i deres forsvar af hans Ukraine-politik.

Det bliver især en udfordring for republikanerne at tackle ambassadør Taylor. Hans liv og levned kunne sagtens være genstand for en Hollywood-film om den retsindige amerikanske diplomat med de mange år i de væbnede styrker på bagen, der tør undsige sin præsident over for mange millioner landsmænd.

Som vidne i en lukket høring i sidste måned gjorde han angiveligt et uudsletteligt indtryk på udvalget, selv de ni republikanske medlemmer. Taylors imponerende biografi og store troværdighed er grunden til, at den demokratiske udvalgsformand, Adam Schiff, har udpeget ham til det første vidne.

Det er sandsynligt, at Taylor vil indlede høringen onsdag eftermiddag dansk tid med de samme ord, som han brugte til at præsentere sig i den lukkede høring.

»I 50 år har jeg tjent dette land. Jeg blev uddannet på officersskolen West Point, i seks år var jeg officer i infanteriet, hvorunder jeg var udstationeret med den 101 luftbårne division i Vietnam,« sagde han.

Taylor fortalte herefter om en karriere i forbundsstaten, der omfatter stillinger i Energiministeriet, Senatet, NATO og poster i Afghanistan, Irak, Jerusalem og Ukraine. I en periode sad han i en ledende stilling i det ikkepartiske United States Institute of Peace.

I Taylors introduktion skinnede det igennem, at han er en republikaner fra før Trumps overtagelse af partiet.

Det var primært de tv-transmitterede høringer i Kongressen i 1973, der bragte Nixon til fald, siger den tidligere præsidentrådgiver og CNN-kommentator David Gergen
Læs også
Donald Trump regerer ikke landet. Jeg ville ikke kalde dette her for en regering. Det hele flyder. Der er ingen strategi. Alle hans beslutninger bliver taget impulsivt, siger David Gergen, der er tidligere rådgiver for flere tidligere amerikanske præsidenter
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Veje
  • Anker Heegaard
Søren Veje og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvordan kan man skrive en sådan overskrift “to retskaffende . .”? Det er et synspunkt og ikke fakta. Hvem har afgjort at de er retskaffende?