Note
Læsetid: 1 min.

Tysk klimapakke på standby – hundredtusinde på gaden

Forbundsrådet i Tyskland stoppede i fredags dele af Merkel-regeringens omstridte klimapakke. Det fik 60.000 klimademonstranter i Berlin til at demonstrere ved både Forbundsrådet og Forbundsdagen med kravet om en langt mere ambitiøs klimapolitik
Fredag marcherede 60.000 klimademonstranter i Berlin for en mere ambitiøs klimalov.

Fredag marcherede 60.000 klimademonstranter i Berlin for en mere ambitiøs klimalov.

Christoph Soeder/Ritzau Scanpix

Udland
30. november 2019

Merkel-regeringens omstridte klimapakke er allerede én gang blevet blødt op. Nu har den mødt en ny udfordring, da Forbundsrådet, som repræsenterer de 16 tyske delstater, fredag enstemmigt stoppede dele af pakken.

Det gælder blandt andet den tyske regerings plan om billigere togbilletter, energirenovering af boligsektoren samt øgede kørselsfradrag, der skal virke som kompensation for klimapakkens CO2-beskatning, der blandt andet vil få benzin- og elpriser til at stige.

Denne beskatning er omstridt, fordi den fra 2021 kun vil ligge på 75 kroner pr. ton CO2 – ifølge tyske økonomer er det et så lavt beløb, at den ikke vil få nogen effekt på producenter og forbrugere.

At Forbundsrådet sender tograbatter, energirenoveringer og kørselsfradraget ud i en ny høringsrunde, skyldes ifølge mediet Tagesspiegel især en strid om fordelingen af skatter og økonomiske byrder mellem delstaterne og forbundsregeringen.

Desuden har flere delstaters ministerpræsidenter kritiseret hele klimapakken for at indeholde for meget »symbolpolitik«, herunder Baden-Württembergs grønne ministerpræsident Winfried Kretschmann.

Selve CO2-beskatningen gik derimod igennem Forbundsrådet sammen med blandt andet flyskatter, støtte til elladesøjler samt forbud mod og skrotpræmier for private oliefyr.

At den tyske regering håber på nye kompromiser før jul, virker ikke til at imponere de tyske vælgere: Fredag demonstrerede 55.000 mennesker ved Fridays for Future i Hamborg, mens der i Berlin var 60.000 klimademonstranter, der lagde deres vej forbi både Forbundsrådet og Forbundsdagen med kravet om en langt mere ambitiøs klimapolitik.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her