Analyse
Læsetid: 3 min.

USA forlader (måske) Paris-aftalen om et år. Men det afhænger af, hvem der vinder valget

Præsidentvalget i USA finder sted blot én dag før USA formelt udtræder af Parisaftalen. Derfor kan beslutningen laves om, afhængigt af hvem der bliver USA’s kommende præsident
USA’s præsident Trump mener, at Parisaftalen placerer en »urimelig økonomisk byrde« på USA’s skuldre, og at aftalen forringer USA’s konkurrenceforhold over for især Kina. Præsident Trump ønsker derfor ikke at være bundet af en fælles og global klimaaftale, der dikterer, hvem der gør hvad og hvor meget.

USA’s præsident Trump mener, at Parisaftalen placerer en »urimelig økonomisk byrde« på USA’s skuldre, og at aftalen forringer USA’s konkurrenceforhold over for især Kina. Præsident Trump ønsker derfor ikke at være bundet af en fælles og global klimaaftale, der dikterer, hvem der gør hvad og hvor meget.

Joyce N. Boghosian/Ritzau Scanpix

Udland
6. november 2019

Mandag tog USA’s præsident Donald Trump formelt det første skridt til at trække USA ud af Parisaftalen – og går alt, som præsident Trump ønsker det, er USA helt ude af Parisaftalen den 4. november 2020.

Klimaaftalen fra Paris, som stort set alle klodens politiske ledere vedtog ved FN-klimatopmødet i december 2015, har til formål at sikre, at alle verdens lande arbejder for at holde klodens gennemsnitlige temperaturstigning til maksimalt to grader celsius og så tæt på 1,5 gader som muligt.

USA’s præsident Trump mener imidlertid, at Parisaftalen placerer en »urimelig økonomisk byrde« på USA’s skuldre, og at aftalen forringer USA’s konkurrenceforhold over for især Kina. Præsident Trump ønsker derfor ikke at være bundet af en fælles og global klimaaftale, der dikterer, hvem der gør hvad og hvor meget. Trump mener, at de spørgsmål besvarer USA bedst selv uden at skulle skele til andre landes interesser og dagsordener.

Massiv kritik

At USA vælger at trække sig fra Parisaftalen, vækker naturligvis stor forargelse i både USA og internationalt. Fra den Europæiske Union lyder det skuffet, at det betyder, at EU sammen med resten af verden må påtage sig et større ansvar for at samarbejde om at løse klimakrisen.

»At USA trækker sig, betyder, at vi andre må skrue op for det internationale samarbejde. Men vi vil fortsat samarbejde med både amerikanske stater, byer og civilsamfund om en fælles klimaindsats,« lød det tirsdag fra det finske EU-formandskab i en kommentar til USA’s ønske om at udtræde af Parisaftalen.

I USA svarer Verdensnaturfonden, WWF, i en pressemeddelelse, at man frygter, at den amerikanske enegang vil skade den globale klimasag, fordi andre lande kan vælge at følge det amerikanske eksempel og negligere den globale klimakamp.

»Det har desværre en stor betydning, fordi det sender det forkerte signal til andre lande, når verdens største økonomi ikke kan tage klimakrisen alvorligt.«

Deadline i november 2020

Selv om USA potentielt kan være ude af Parisaftalen fra næste år, er det ikke sikkert, at det rent faktisk sker – ligesom Trumps udmelding ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at alle klimaindsatser går i stå i USA.

Som Alden Meyer, der er politisk direktør i foreningen af bekymrede videnskabsfolk (Union of Concerned Scientists) siger, så er mere end halvdelen af alle amerikanske stater, mange amerikanske storbyer, størstedelen af amerikanske virksomheder og majoriteten af den amerikanske befolkning af en stik modsat opfattelse og ønsker, at USA forbliver i Parisaftalen.

»I modsætning til præsidenten forstår disse ledere (af byer, stater og erhvervsliv, red.), at det at nedbringe udledningerne af drivhusgasser også skaber job og beskytter de lokale samfund – mens det er den manglende klimahandling, der udgør den virkelige trussel over for vores ejendomme og liv.«

Om USA træder endeligt ud af Parisaftalen afhænger dog af, hvem der bliver USA’s kommende præsident.

Præsidentvalget i USA finder sted den 3. november 2020, blot én dag før USA formelt udtræder af Parisaftalen, og beslutningen kan derfor laves om, afhængigt af hvem der vinder valget.

Skulle det blive en demokratisk kandidat som eksempelvis demokraternes senator i Massachusetts, Elizabeth Warren, vil beslutningen om at trække USA ud af Parisaftalen blive omgjort med øjeblikkelig virkning. Det lover hun i en kronik i det britiske dagblad The Guardian:

»Det er ikke kun Donald Trump, der skal til valg i november 2020, det er også muligheden for, at USA igen tager klimalederskab for at sikre en renere, sikrere og rigere verden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Idioti af en helt ekstraordinær kaliber. Og det oven i købet mens ens egen baghave, bogstavelig talt, står i flammer.

Søren Knudsen, Carsten Munk, Niels østergård, Nette Skov og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Trump interesserer sig ikke for Californien. Den stat stemmer jo altid demokratisk.