Nyhed
Læsetid: 3 min.

USA’s accept af israelske bosættelser på Vestbredden skaber både glæde og forargelse

Washington har meldt ud, at man ikke nødvendigvis længere anser israelske bosættelser på Vestbredden for ulovlige. »Nu er det tid til at bruge vores suverænitet i disse områder,« lyder det fra den tidligere israelske justitsminister, Ayelet Shaked. I Palæstina skaber det forargelse
»Den barske sandhed er, at der aldrig kan findes en retlig afgørelse af konflikten, og diskussioner om, hvem der har ret, og hvem der har uret ifølge international lov vil ikke skabe fred,« lød det fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo.

»Den barske sandhed er, at der aldrig kan findes en retlig afgørelse af konflikten, og diskussioner om, hvem der har ret, og hvem der har uret ifølge international lov vil ikke skabe fred,« lød det fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo.

Drew Angerer

Udland
20. november 2019

USA har erklæret, at israelske bosættelser på Vestbredden ikke nødvendigvis er ulovlige, hvilket er et dramatisk brud med årtiers politik på området.

»Den barske sandhed er, at der aldrig kan findes en retlig afgørelse af konflikten, og diskussioner om, hvem der har ret, og hvem der har uret ifølge international lov vil ikke skabe fred,« lød det fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo.

Washingtons udmelding har på den ene side fremkaldt en bølge af eufori fra personer på den israelske højrefløj og på den anden side forargelse fra palæstinensere.

Højtstående israelske embedsmænd og bosættergrupper har udtalt, at skiftet i amerikansk politik betyder, at tiden er moden til, at Israel kan overtage kontrollen med bosættelserne permanent. Samtidig ses dette dog også i høj grad som værende enden på palæstinensiske aspirationer om selvstændighed.

Ayelet Shaked, som er tidligere israelsk justitsminister, har i et tweet takket både USA’s præsident Donald Trump og udenrigsminister Mike Pompeo.

»Det jødiske folk har både den moralske og juridiske ret til at leve i deres hjemland fra gammel tid,« skrev hun og tilføjede:

»Nu er det tid til at bruge vores suverænitet i disse områder.«

Yesha Council, som er den ledende organisation for bosættelser, opfordrede også den israelske regering til straks at kræve suverænitet over disse områder.

Premierminister Benjamin Netanyahu sagde tilbage i september, et par dage inden han skulle stille op til det israelske valg, at han ville annektere jødiske bosættelser. Dog kom han kun med en vag tidsramme for, hvornår dette skulle ske. Hans politiske fremtid kan også muligvis være i fare, efter at det israelske valg endte uden et overbevisende valgresultat og førte til politisk lammelse i landet.

Handler ikke kun om Trump

En højtrangerende palæstinensisk embedsmand, Hanan Ashrawi, sagde, at USA ikke havde »retten til at omskrive international lov« og dermed spredte lovløshed.

»Israelske bosættelser er en grov krænkelse af international lov, inklusive internationale menneskerettigheder. De udgør også en krigsforbrydelse … Det er fakta, som Trump-administrationen ikke kan ændre,« sagde Hanan Ashrawi.

Skiftet i amerikansk politik kommer blot en uge efter, at EU-domstolen slog fast, at samtlige produkter, der kommer fra israelske bosættelser, skal være påført en angivelse af deres oprindelsesområde. Det blev stærkt kritiseret i Israel.

Inden USA’s erklæring, som var ventet, udtalte Israels transportminister Betzalel Smotrich, at det ville være »et passende svar til den hykleriske beslutning fra EU-domstolen«.

Donald Trump har gentagne gange, siden han tiltrådte som præsident, foretaget sig forskellige ting, som er blevet taget varmt imod af israelske nationalister. Det er ligeledes blevet tolket som værende skadeligt for palæstinenserne og deres håb om en fremtidig stat.

Den amerikanske præsident har anerkendt Jerusalem som Israels legitime hovedstad, beskåret humanitær bistand til palæstinensiske flygtninge og lukket palæstinensernes diplomatiske kontorer i Washington. Trumps ambassadør i Israel, David Friedman, har også længe støttet bosætterbevægelsen.

Diana Buttu, som er tidligere rådgiver for den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas har sagt, at »i løbet af de seneste knap tre år har Trump-administrationen givet alt til Natanyahu som en gave«.

»Det her var det næste på Natanyahus ønskeliste«.

Men Buttu, som har været involveret i politiske forhandlinger siden 2000, tilføjede også, at USA i flere årtier har bevæget sig i denne retning.

»Det her handler ikke kun om Trump, selv om Trump kan være slem og frygtelig som præsident,« sagde hun.

»Vi så alt det her ske under forhandlingerne; der var et vedvarende forsøg på at udvande bosættelsernes ulovlighed. Israel fik beskeden, at den, der har magten, har retten.«

The Guardian og Information. Oversat af Merle Baeré.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er vel ikke noget at sige til, at den udmelding kommer fra USA, altså at det officielle USA har forståelse for Israels besættelsespolitik:
USA blev jo selv skabt på brudte traktater og undertrykkelse af den oprindelige befolkning.

Peter Beck-Lauritzen, Jesper Sano Højdal og Tom Finkel anbefalede denne kommentar

Den dybere mening bag USA's reviderede indstilling til de besatte områder, skal nok findes i de mange jødiske vælgere i USA, som Trump med denne manøvre håber at få stemmer fra.
Imens må andre, som stadig har fornuften i behold, fastholde at Israels besættelse af palæstinensiske områder skal afsluttes, ligesom israelske varer fra besatte områder skal boykottes.

Peter Beck-Lauritzen

Jeg kan godt lide den udtrykte israelske holdning, at de har "ret" til at bebo deres "hjemland"!
Reflektere Trump og Pompeo så over dette udsagn?
- for så skal indianerne jo også "smide" indvandrerne og emigranterne ud af USA!

Sjovt at når det kommer til Israel så skal vi høre at meningerne er delte, både glæde og sorg. Hvorfor det? Da russerne rykkede ind på Krim fik vi kun den korrekte negative vinkel. Men når det kommer til Israel og USAs grønne lys til annekteringer er der ekstrem berøringsangst helt ind i redaktionerne på ellers respektable medier.

At se Steinmetz stå og smile i nyhederne mens han rapportere at "men i Israel er der glæde" gjorde mig omgående kvalm. Hvornår er mit land faldet så langt fra retfærdighedens sti at det står totalt kastreret og ser til mens uretfærdigheden på 71. år umenneskeliggør palæstinenserne. Hvorfor skal de betale prisen for et "jødisk hjemland" og Europas dårlige samvittighed over tidligere tiders behandling af jøder?

Medierne burde skamme sig. Berøringsangst = angst for en fyreseddel. Fordi de ved at rimelig fremstilling af Israel/Palæstina fører til omgående brutale anklager fra den Israelske regering.