Læsetid: 3 min.

USA’s accept af israelske bosættelser på Vestbredden skaber både glæde og forargelse

Washington har meldt ud, at man ikke nødvendigvis længere anser israelske bosættelser på Vestbredden for ulovlige. »Nu er det tid til at bruge vores suverænitet i disse områder,« lyder det fra den tidligere israelske justitsminister, Ayelet Shaked. I Palæstina skaber det forargelse
»Den barske sandhed er, at der aldrig kan findes en retlig afgørelse af konflikten, og diskussioner om, hvem der har ret, og hvem der har uret ifølge international lov vil ikke skabe fred,« lød det fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo.

»Den barske sandhed er, at der aldrig kan findes en retlig afgørelse af konflikten, og diskussioner om, hvem der har ret, og hvem der har uret ifølge international lov vil ikke skabe fred,« lød det fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo.

Drew Angerer

20. november 2019

USA har erklæret, at israelske bosættelser på Vestbredden ikke nødvendigvis er ulovlige, hvilket er et dramatisk brud med årtiers politik på området.

»Den barske sandhed er, at der aldrig kan findes en retlig afgørelse af konflikten, og diskussioner om, hvem der har ret, og hvem der har uret ifølge international lov vil ikke skabe fred,« lød det fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo.

Washingtons udmelding har på den ene side fremkaldt en bølge af eufori fra personer på den israelske højrefløj og på den anden side forargelse fra palæstinensere.

Højtstående israelske embedsmænd og bosættergrupper har udtalt, at skiftet i amerikansk politik betyder, at tiden er moden til, at Israel kan overtage kontrollen med bosættelserne permanent. Samtidig ses dette dog også i høj grad som værende enden på palæstinensiske aspirationer om selvstændighed.

Ayelet Shaked, som er tidligere israelsk justitsminister, har i et tweet takket både USA’s præsident Donald Trump og udenrigsminister Mike Pompeo.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Heegaard
Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er vel ikke noget at sige til, at den udmelding kommer fra USA, altså at det officielle USA har forståelse for Israels besættelsespolitik:
USA blev jo selv skabt på brudte traktater og undertrykkelse af den oprindelige befolkning.

Peter Beck-Lauritzen, Jesper Sano Højdal og Tom Finkel anbefalede denne kommentar

Den dybere mening bag USA's reviderede indstilling til de besatte områder, skal nok findes i de mange jødiske vælgere i USA, som Trump med denne manøvre håber at få stemmer fra.
Imens må andre, som stadig har fornuften i behold, fastholde at Israels besættelse af palæstinensiske områder skal afsluttes, ligesom israelske varer fra besatte områder skal boykottes.

Peter Beck-Lauritzen

Jeg kan godt lide den udtrykte israelske holdning, at de har "ret" til at bebo deres "hjemland"!
Reflektere Trump og Pompeo så over dette udsagn?
- for så skal indianerne jo også "smide" indvandrerne og emigranterne ud af USA!

Sjovt at når det kommer til Israel så skal vi høre at meningerne er delte, både glæde og sorg. Hvorfor det? Da russerne rykkede ind på Krim fik vi kun den korrekte negative vinkel. Men når det kommer til Israel og USAs grønne lys til annekteringer er der ekstrem berøringsangst helt ind i redaktionerne på ellers respektable medier.

At se Steinmetz stå og smile i nyhederne mens han rapportere at "men i Israel er der glæde" gjorde mig omgående kvalm. Hvornår er mit land faldet så langt fra retfærdighedens sti at det står totalt kastreret og ser til mens uretfærdigheden på 71. år umenneskeliggør palæstinenserne. Hvorfor skal de betale prisen for et "jødisk hjemland" og Europas dårlige samvittighed over tidligere tiders behandling af jøder?

Medierne burde skamme sig. Berøringsangst = angst for en fyreseddel. Fordi de ved at rimelig fremstilling af Israel/Palæstina fører til omgående brutale anklager fra den Israelske regering.