Læsetid: 9 min.

Væn dig til det: Alt bliver anderledes i økologiens tidsalder

Vi prøver at hugge klimaproblemet til, så det passer til vores liberale politiske system og selvforståelse. Det er umuligt. Derfor må vi forberede os på fundamentale systemændringer, så politik og økonomi passer til klimaproblemets eksistentielle omfang, mener Die Zeits bogaktuelle, veganske og stedfortrædende chefredaktør, Bernd Ulrich
Vi prøver at hugge klimaproblemet til, så det passer til vores liberale politiske system og selvforståelse. Det er umuligt. Derfor må vi forberede os på fundamentale systemændringer, så politik og økonomi passer til klimaproblemets eksistentielle omfang, mener Die Zeits bogaktuelle, veganske og stedfortrædende chefredaktør, Bernd Ulrich

Sara Houmann Mortensen

20. november 2019

»Jamen, alt bliver anderledes inden for de næste par årtier. Om vi bryder os om det eller ej.«

Jeg har knap nok nået at stille det indledende og pivåbne spørgsmål om, hvad klimakrisen vil betyde for Vestens politiske tilstand, før disse sætninger hænger i luften som en trussel.

Men vi skal lige have én ting på plads, før vi taler samme sprog, mener Bernd Ulrich, der er stedfortrædende chefredaktør ved den tyske ugeavis Die Zeit og aktuel med bogen, der løst oversat hedder Alt bliver anderledes i økologiens tidsalder: Det er ikke en trussel. Og det er heller ikke et moralsk krav, en politisk advarsel eller en pædagogisk formaning.

»Det er en konstatering: Alt bliver anderledes. Jeg taler ikke om i morgen eller næste valgperiode. Men jeg taler heller ikke om 100 år,« siger den 59-årige politolog og journalist.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bent Gregersen
  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • Lise Lotte Rahbek
  • Margit Lund Christensen
  • Kim Øverup
  • Kristian Nielsen
Bent Gregersen, Thomas Tanghus, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Margit Lund Christensen, Kim Øverup og Kristian Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Færre arbejdspladser, mere frihed, mere målretning af produktionen som dengang, hvor ressourcerne virkelig var sparsomme og kostbare at tilvejebringe.
Væk med jagt på status, lad os se hinanden i øjenhøjde, indbyrdes lige og frie.

David Zennaro, Ole Frank, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Toke Andersen, Arne Albatros Olsen, Birte Pedersen og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar

Forhåbenligt er det slut med at køre grøntsager tværs over kontinenter.

Man må få integreret det europæiske energinet meget bedre end i dag så energien kan flyde hurtigere fra områder hvor produktionen af vedvarende energi er høj på et givent tidspunkt til områder hvor produktionen er lav.

Ole Frank, Toke Andersen, Susanne Kaspersen, Birte Pedersen og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar

Forhåbentligt er det slut med at tro at man kan have god samvittighed når man spiser en lokal produceret kartoffel frem for en tysk når man samtidigt spiser oksekød.

Det er indlysende idiotisk at køre grøntsager tværs igennem europa, og jeg spiser kun danske grøntsager, men når jeg ved oksekød har en 1000% så høj klimabelastning som en kartoffel per kg., så bilder jeg mig ikke ind at jeg på nogen måde reder planet ved at vælge danske kartofler frem for tyske. Det er ligegyldigt i det store billede af min samlede co2 belastning.

...hovsa, der mangler vist et 0 i de 1000% ovenfor.

En mere lige og fair fordeling af goderne er nødvendig, hvis alle skal have mulighed for en god tilværelse i et bæredygtigt samfund.

David Zennaro, Estermarie Mandelquist, Arne Albatros Olsen og René Arestrup anbefalede denne kommentar

Det er allerede nu et problem for den økonomiske vækst, at indkomst og formue er koncentreret ved forbrugere som ikke kan købe mere at det skrammel og lorte kost, som den store del af befolkningen har fået at vide er så vigtigt for deres overlevelse. Det er nærmest ikke muligt at proppe flere smøger, proteiner og mobiltelefoner ned i halsen på den befolkningsgruppe der motiveres med pisk, mens dem der skal belønnes med topskattelettelser har besvær med at finde ud af hvad de nu skal bruge pengene på, nu hvor de har fornyet deres fitness abonnement, tunet deres plantebasserede kost og Teslaen troner i garagen.

Christel Gruner-Olesen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

'En mere lige og fair fordeling af goderne er nødvendig, hvis alle skal have mulighed for en god tilværelse i et bæredygtigt samfund.'

Det er en absolut forudsætning, hvis vi bare skal i nærheden af den bæredygtige utopi.

Men det eneste, vore politikere kan finde på, er, at det for guds skyld ikke må koste arbejdspladser, for tænk hvad folk dog skal stille op med sig selv, hvis de skal foretage sig noget, der ikke indebærer arbejde for løn?!