Læsetid: 6 min.

630 sider, som forandrede den globale klimadebat: »Vi er ikke for radikale. Hvis noget er vi for konservative«

FN’s Klimapanels 1,5-gradersrapport fra 2018 fik større gennemslagskraft, end nogen FN-rapport nogensinde havde fået tidligere. Den blev båret frem af den grønne ungdomsbevægelse og er i dag uomgængelig i de politiske processer. Vi var ikke for radikale – hvis noget var vi for konservative, siger en af folkene bag, som Information mødte på COP25 i Madrid
Greta Thunberg og den grønne ungdomsbevægelse har været med til at udbrede budskabet i FN’s Klimapanels 1,5-gradersrapport. På billedet deltager Greta Thunberg ved en klimaaktion i Torino.

Greta Thunberg og den grønne ungdomsbevægelse har været med til at udbrede budskabet i FN’s Klimapanels 1,5-gradersrapport. På billedet deltager Greta Thunberg ved en klimaaktion i Torino.

18. december 2019

Da Greta Thunberg i september skulle deltage i en høring i den amerikanske kongres, havde hun ikke forberedt en tale. I stedet havde den 16-årige klimaaktivist medbragt 630 siders tung forskning.

»I skal ikke lytte til mig,« sagde Greta Thunberg til de amerikanske beslutningstagere: »I skal lytte til forskerne.«

Rapporten, som Greta Thunberg henviste til, var 1,5-gradersrapporten fra FN’s Klimapanel, IPCC, som udkom i oktober 2018. Den anses af mange som det mest autoritative værk inden for klimavidenskaben og markerede på mange måder et vendepunkt for den globale klimapolitiske debat.

Med flammende formuleringer advarede den videnskabelige publikation om, at det »vil kræve hastige og vidtrækkende omstillinger uden fortilfælde af enhver side af samfundet«, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader celsius, sådan som Parisaftalen tilsiger.

Rapporten havde større gennemslagskraft, end nogen IPCC-rapport nogensinde havde haft før, og under det netop afsluttede COP25-klimamøde i Madrid blev den refereret i stort set alle paneldebatter og pressemøder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marianne Stockmarr
  • Ejvind Larsen
Marianne Stockmarr og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

“ ... større gennemslagskraft, end nogen FN-rapport nogensinde havde fået tidligere.” Hmm - ja, gennemslagskraft - hvor - bortset fra i medierne?

Det er med de "store" landes mosefund i Madrid beviset at et mosefund er de af naturlige og indoktrinerede rutiner ikke er gyldige politiske repræsentanter. Heldigvis har ofrene for denne malice taget skeen i egen hånd. Godt fordi det er fremtiden, elendigt at mosefundene ikke kan slæbes for en domstol.

Niels-Simon Larsen

‘Ændringer uden fortilfælde af enhver side af samfundet’.
Det er let at være ironisk og sige, at vi da allerede er i gang med at udvide cykelstierne. Signalerne skal hedde: Vi stopper lufthavnsudvidelsen. Ikke flere motorveje og broer. Færre biler.
Hvis ikke dette sker, risikerer vi smadring af vinduer i rejsebureauer, sabotage af vejmaskiner og andet af den slags, der går under betegnelsen ‘sukker i cementen’.
Men foreløbig går det meget godt

Philip B. Johnsen

Global Sustainable Development Report 2019: The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).

Rapporten er skrevet ud fra den samlede videnskablige konsensus om den bedste forhåndenværende videnskablige evidens, til beslutningstager på nationalt højeste niveau for, at beslutningstager kunne træffe beslutninger i ‘befolkningens interesse’ på ledelses niveau.

Tid er en vigtig faktor her.
Ingen kan naturligvis udtale sig kvalificeret om, hvad borgerne personlig, hver især har forstået af alvoren i rapporten, men der er ‘ingen’ der i årevis, på national ledelses niveau det vil sige vores beslutningstagere, der er i nogen tvivl om, at tiden til handling er ‘overskredet’ i befolkningens interesse, for ‘mange’ årtier siden.

De menneskeskabte klimaforandringer er ‘IKKE’ længere en krise, de menneskeskabte klimaforandringer er en accelerede ‘KATESTROFE’!

Her er beskrivelsen af den accelerede ‘KATESTROFE’!

Fra Global Sustainable Development Report.
“Adding to the concern is the fact that recent trends along several dimensions with cross-cutting impacts across the entire 2030 Agenda are not even moving in the right direction.

Four in particular fall into that category:

Rising inequalities.
Climate change.
Biodiversity loss and increasing amounts of waste from human activity that are overwhelming capacities to process them.”
Citat slut.

Hvorfor handler vores folkevalgte politikere ikke på den accelerede ‘KATESTROFE’?
Hvorfor har vores folkevalgte politikere ikke handlet for længe siden?

Fra Global Sustainable Development Report (fortsat)
“Critically, recent analysis suggests that some of those negative trends presage a move towards the crossing of negative tipping points, which would lead to dramatic changes in the conditions of the Earth system in ways that are irreversible on time scales meaningful for society.

Recent assessments show that, under current trends, the world’s social and natural biophysical systems cannot support the aspirations for universal human well-being embedded in the Sustainable Development Goals.”
Citat slut.

Global Sustainable Development Report 2019:
The Future is Now – Science for Achieving Sustainable Development, (United Nations, New York, 2019).
Link: https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/24797GSDR_repo...

Er vores folkevalgte politikere så blevet klogere og handler ud fra advarslerne NU?

Philip B. Johnsen

NEJ for vores folkevalgte politikere har ‘INTET’ forstået.

Det er helt utroligt, hvor meget fantasi politik, der bliver leveret borgerne, for at få regeringens 70% CO2 reduktion til, at holde vand,

Fra NOAH ‘Reduktionsveje i klimaloven’.
“BECCS, BioEnergy-Carbon Capture and Storage, indregnes i flere af IPCC’s scenarier for at modvirke en midlertidig ’overshoot’.

BECCS forudsætter helt urealistisk, at der kan dyrkes biomasse (læs industrialiseret skovdrift/plantager) på enorme arealer på størrelse med Indien (BE-delen), og at CCS virker tilfredsstillende.

(CCS er Carbon Capture and Storage, som endnu ikke er demonstreret effektiv i stor skala trods to årtiers intensiv forskning og udvikling.)

At lade en klimastrategi være afhængig af, at BECCS kan realiseres i stor skala, er at spille russisk roulette med kommende generationer.

Tilmed er teknologien både dyr, energikrævende og uden garanti for, at den oplagrede CO2 bliver i undergrunden, eller at nyplantede træer til erstatning for de fældede og afbrændte, ikke går til i de stadigt hyppigere skovbrande, og endelig har fortalerne for BECCS aldrig redegjort for, hvor de krævede arealer til dyrkning af biomassen skal findes.”

Citat NOAH ‘Reduktionsveje i klimaloven’.

Med andre ord, det er en fantasiverden vores politikere lever i.

Niels-Simon Larsen - Ja, forherligelse af og trusler med vold og hærværk et altid godt, det skal nok hjælpe. Det har det jo altid gjort - især i 30’erne!

Vold og hærværk bliver ikke aktuelt, hvis politikerne lytter.
Det bliver ikke nødvendigt med vold og hærværk, hvis politikerne lytter.
Det kommer alt samme til at gå godt, hvis politikerne lytter.
Ingen behøver bekymre sig mere, hvis politikerne lytter.
Menneskearten og dens civilisation overlever, hvis politikerne lytter.

jeg tror man kan gøre stort set hvadsomhelst på venstre side af kommaet, hvis bare politikerne lytter til den her rapport og almindelig sund fornuft.

Niels-Simon Larsen

Ole Schwander: Hvordan ville du selv reagere, hvis du var ung og kunne se, at du ikke havde nogen fremtid, der var til at holde ud at tænke på?

Niels-Simon Larsen

Se godt på det styrtdyk i co2udledning, vi skal foretage nu. Er der nogen, der tror på, at det vil ske, eller at der er vilje eller bevidsthed til det? De færreste tør overhovedet tænke på det, og derfor er denne artikel så chokerende. Vi bliver ikke engang taget med bukserne nede, vi bliver skovlet væk af naturens store bulldozer. Der er allerede lavet skrækfilm om det.

Philip B. Johnsen

@Niels-Simon Larsen
De unge bliver formodentlig voldelige.
Vores politike sender vores børn i krig.

Der er 815 millioner i dag, tre milliarder mennesker i verden forventet underernæret i 2050 forårsage af de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på svindende eksistensgrundlag og medfølgende væbnede konflikter om de få tilbageværende resurser.

Det bringer formodentlig terror og muligvis krig til EU.

United Nations/FN
15. juli 2019

“World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations.

A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Det bliver er brat læringskurve for de fleste.

Hvad er løsningen?
De rigeste 10% globalt er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt.
De rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt.

Der kommer ingen løsning, hvis ikke beslutningstagere forstår, hvad ulykken skyldes.

Jan Weber Fritsbøger og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Niels-Simon Larsen
"Men i sidste ende er det et lands fører, som bestemmer politikken, og det er altid let at få folket med sig, hvad enten det nu er i et demokrati, et fascistisk diktatur, et parlament eller et kommunistisk diktatur. (...)også med stemmeret kan folket bringes til at følge førerens befaling. Det er ganske let.

Man behøver ikke at gøre andet, end at fortælle folket, at det bliver angrebet, og at udstille pacifisternes mangel på patriotisme og hævde, at de bringer landet i fare.

Disse metoder fungerer i ethvert land."

Hermann Göring, den 18. april 1946
Kilde: Gustave Mark Gilberts Nürnberger Tagebuch.

Jan Weber Fritsbøger og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Philip: Du spørger, hvad løsningen er, og hvad kan man som almindelig borger svare på det? Det bliver de små svar. Du skriver mange gode indlæg, og det er en vej. Jeg arbejder meget i bunden i de små grupper, der prøver at nå toppen.
Men ser vi på de store linjer, er der ikke meget, vi kan gøre. Og så alligevel er miraklernes tid ikke forbi som i eksemplet Greta. En anden stor ting er, at skolebørnene begyndte at strejke. Pga voksengenerationens dovenskab og problemskyhed må børnene tage affærde. Det kan ende helt galt på et tidspunkt, når de for alvor opdager, at deres forældre har forrådt dem. Når børn ikke kan sove om natten af frygt og angst og ikke vil spise forældrenes mad og rejse ud med dem, så bed jeg ikke, hvad der sker. Børn har det jo med at mærke, om noget er galt længe inden de kan sætte ord på det.
Skolelærerne kan ikke undlade at fortælle, hvad videnskaben siger. Børnene kommer hjem og fortæller, hvad læreren siger. Hvad skal de stakkels børn gøre? Jeg ser danskerne som barnagtige voksne, der overhovedet ikke evner at leve op til deres ansvar.
Når vi når til marts, skal der ligge en grøn regning på bordet. Hvem tør komme med den? Borgerforslaget blev vedtaget, vi fik et grønt valg og en klimalov, og nu skal de gudhjælpedem først til at udfylde regneark. De har vel nok god tid, må de tro.
De skal indføre borgerløn for alle. Hvad skal folk med alle de penge, som de jo bare bruger til tant og fjas. Festen er forbi, udskejelserne er forbi. Nu skal sandhedens time komme, før vi bliver skyllet ud eller løber af sted fra de brændende skove. Er danskerne klar til det?

Philip B. Johnsen

@Niels-Simon Larsen
Det haster med at få politikere på Tinge, der tør stå op og sige sandheden.

‘Det er risikabelt, at ændre hele fundamentet under økonomien, men det er en dødsdom, at lade være’.

Dan Jørgensen er en farlig mand, vores børns fremtid, er alvorligt truet.
Det lader sig tydeligvis ikke gøre, at vores nuværende økomisk velbeslåede politikere, skal bekæmpe det selv samme økonomiske system, de på egen hånd har opbygget til primært at komme dem selv økonomisk til gode!

Niels-Simon Larsen

Vi skal alle sammen bekæmpe os selv, aktivister ikke undtaget. Før i tiden lavede vi folkebevægelser mod andre og noget andet. Det er slut. Det er dig og mig, der er forbrydere, klimasyndere og mere af den slags. Der er mange, der tror, at de skal kæmpe mod noget uden for dem selv, men det er det mindste af det hele. Det handler om moral, etik, og hvordan vi får en global ansvarligheds-tænkning. Det tror jeg, vi er enige om.

Jan Weber Fritsbøger

i fremtiden beundres de mest nøjsomme og ydmyge, og de bjergsomme og grådige anses for uønskede og tabere som ikke har forstået noget, hvad de jo nok heller ikke har,
for kun en kultur som har fjernet sig fra ideen om forbrug og ejendom, som det man bør stræbe efter, vil kunne tillade mennesket at overleve klimakrisen,
og den kultur skal komme hurtigt og altomfattende hvis det skal lykkes at skabe en bæredygtig menneskehed,
og for nogle af os er nøjsomhed vores naturlige tilstand og derfor har vi ikke stræbt efter velstand og højere social position,
vi har i stedet trivedes med os selv og ignoreret omgivelsernes mening,
men i det samfund vi lever i er fristelserne jo massive, så selv den nøjsomme har et overforbrug set med globale briller, men vi går ikke i panik ved tanken om et lavere forbrug, der er jo vigtigere ting.