Læsetid: 5 min.

Alvorlige problemer med EU’s officielle meningsmålinger: »Vi aner ikke, om det er sandt eller ej«

Den er helt gal med EU’s officielle meningsmålinger, vurderer eksperter på baggrund af en aktindsigt, som Information har fået i det bagvedliggende materiale. Formentlig overvurderer målingerne de europæiske befolkningers opbakning til unionen
De mest EU-kritiske borgere er typisk er mindre tilbøjelige til at deltage i et stort interview om EU end de mere EU-begejstrede. Og derfor er det et problem for validiteten af Eurobarometers undersøgelser, at svarprocenten i mange land er så lav.

De mest EU-kritiske borgere er typisk er mindre tilbøjelige til at deltage i et stort interview om EU end de mere EU-begejstrede. Og derfor er det et problem for validiteten af Eurobarometers undersøgelser, at svarprocenten i mange land er så lav.

Christopher Pledger

3. december 2019

EU’s officielle meningsmålinger, Eurobarometer, citeres flittigt i medierne og bruges af både politikere, tænketanke og EU-institutioner. Men nu viser det sig, at der er alvorlige problemer med målingerne.

Information har fået aktindsigt i Eurobarometers såkaldte svarprocenter, som viser, hvor stor en andel af de adspurgte borgere der faktisk gennemfører de tilgrundliggende interview. Og i en række EU-lande er svarprocenterne så lave, at de er stærkt problematiske at bruge. Det vurderer førende valgforskere, som peger på, at borgernes opbakning til unionen efter alt at dømme bliver systematisk overvurderet. 

EU tegner altså tilsyneladende et for rosenrødt billede af sig selv.

»Eurobarometers svarprocenter er så lave, at man i videnskabelige sammenhænge ville studse meget kraftigt over det,« siger Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab på Københavns Universitet.

Han kalder svarprocenterne for »grufulde« og siger:

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jens Carstensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Katrine Damm
  • Christian Mondrup
  • Espen Bøgh
  • Anker Heegaard
  • Tommy Clausen
  • Hanne Utoft
  • Alvin Jensen
Jens Carstensen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Christian Mondrup, Espen Bøgh, Anker Heegaard, Tommy Clausen, Hanne Utoft og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kommer altså heller ikke til af kunde stole på dem i nær fremtid...

Eva Schwanenflügel, Henrik Peter Bentzen, Carsten Mortensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Er det ikke mediernes ansvar. Jeg har den opfattelse at medierne ikke længere er troværdige.

Torben K L Jensen, Henrik Peter Bentzen, Carsten Mortensen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Alle og enhver ved da at meningsmålinger er det rene vås?

Carsten Munk, Henrik Peter Bentzen, Carsten Mortensen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Eurobarometer er ikke den første propagandamaskine i Europa, og heller ikke de forrige havde hånd i hanke med befolkningernes reelle mening.
De giver sig ud for, at være interesserede i menneskers holdninger men har reelt det formål, at give sig selv mere magt og flere beføjelser.
Hvis EU-parlamentet ønsker at lave politik i øjenhøjde, så skal de holde sig fra at fifle med dårligt funderede undersøgelser, som giver misvisende resultater. men det er måske netop meningen …. at lave manipulerbare undersøgelser. De er jo altid rare at have liggende.
Det korte af det lange er nok, at hvilken som helst undersøgelse der har EU som afsender, har til formål at øge magten …. ikke hos borgerne men hos parlamentet.

Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Jan Jensen og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar

Medierne har i mange år udstillet deres egen ambivalent i forhold til spørgsmålet, ved på de ene side ukritisk at bruge målingerne i deres medier, - men også samtidig gang på gang at skrive om de kritiske grupperinger der findes i landene, og dertil skal yderligere tilføjes de mange artikler om hele / alle de gamle Østeuropæiske lande og deres lederes der, der direkte skilter med deres modstand overfor EU, og de aftaler som de har indgået for at være med i EU.

På intet tidspunkt har medierne valgt at overveje om eller omtænke deres begejstrede forhold til disse EU målinger på de kendte forhold, men alene brugt dem helt ukritisk.

Jan Jensen, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar

Eurobarometer:

Til udelt glæde for Unionens borgere kan Erich Honecker meddele at vor kære vicekommissionskommissær Margrethe Vestager på vegne af EU's institutioner - herunder EU-parlamentet og EU-kommisionen, har opfyldt Unionens fem-årige planer for produktion af pølse.

Tænketanken Europa konstaterer endvidere, at ved det kommende besøg i sin hjemregion Danmark vil Vicekommissærens bilkorteges blive fulgt af tusinde lykkelige danske EU-borgere.....

På baggrund af Tænketanken Europa analyser af Eurobarometers talmateriale bryder Dagbladet Politiken sit format ved at give 7 hjerter til vicekommissionskommissær Margrethe Vestager arbejde i den nye EU-kommission.

....................Eurobarometer (når man skal sige det selv)...........................

Bjørn Pedersen, Hanne Utoft, Finn Thøgersen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

En ganske aktuel artikel. I går udgav Europa-Kommissionen en pressemeddelelse, der sagde, at et nyt Eurobarometer viste, at opbakningen til euroen var større end nogensinde før: 3 ud af 4 europæere. Det højeste niveau siden 2002.

Det viste sig så at være et Flash Eurobarometer, som udføres endnu mere sløset end Standard Eurobarometer, så EU kan få nogle hurtige data.

Set i lyset af Informations artikel er det lige i skraldespanden med den slags.

Jeg har også ladet mig forstå, at Eurobarometer typisk foregår med interviews ansigt til ansigt. Når respondenterne ved, at intervieweren kommer fra EU og bedes om at besvare spørgsmål om netop EU på den måde, kan det vel heller ikke være godt for målingens troværdighed.

(Det skal bemærkes, at flere aktivt engagerede »pro-europæere« allerede har haft mistanke om det, Information nu bekræfter. Der er jo så ringe overensstemmelse mellem EU's data og alle andre meningsmåleres data. Men der er også mange i det miljø, som har haft travlt med at naturalise Eurobarometer og fremstille det som neutralt, videnskabelig arbejde hvor »alle de andre« så skildre som euroskeptiske propagandamaskiner. Ak ja.)

Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

EU er blevet en frihandelsorganisation til glæde for de største virksomheder og for skattely.
De mindre virksomheder(og landbrug) skal nu konkurrere med produkter fremstillet af arbejdere uden gode arbejdsforhold.
Krummer som billigere internet og telefoni bliver så kastet til borgerne.
EU kan ikke engang håndhæve menneskerettighedder i EU.
Tør de spørge hvad borgerne vil have, eller kan man kun krydse af på forud definerede udsagn?

Morten Lind, Bjørn Pedersen, Hanne Utoft, Lillian Larsen, Per Selmer, Eva Schwanenflügel og Lasse Glavind anbefalede denne kommentar

officielle usandheder... jamen, ärligt talt, hvilken rystende overraskelse!

...

Eller også er det simpelthen på tide at menneskeheden begynder at tage ansvar for sig selv og egen läring, i stedet for konstant at rende i halen på "ledere" og "eksperter". Principielt set er det jo godt nok med eksperter og ledere, men for hulen... Vi bliver först og fremmest nödt til at stole på og udvikle egen sund fornuft og dömmekraft!

Jens Carstensen

Statistik er som en gadelygte: "Ikke særligt oplysende, men god at støtte sig til" eller som bikinien: "Den viser noget interessant og skjuler noget væsentligt". Intet nyt i det.

Bjørn Pedersen

Det kniber godt nok gevaldigt med selvransagelsen blandt de andre danske og udenlandske medier hvad brugen af Eurobarometer data angår: Der er indtil videre kun Information, der dækker denne nyhed. Googler man "eurobarometer polls", vil man dog blandt resultaterne se en rapport fra 2015 (How the Eurobarometer polls blur the line...") også sår samme tvivl . Den blev dog heller ikke til en nyhed.