Læsetid: 4 min.

Boris Johnsons valgsejr er i hus. Hvad nu?

Boris Johnson er med et blevet en politisk superstjerne. Sejren ved torsdagens parlamentsvalg var så overbevisende, at det aftryk han kan komme til at sætte på sit parti, sit land og sin tid, kan blive at sammenligne med Margaret Thatchers
Boris Johnson står med en unik mulighed. Det særlige britiske valgsystem har forvandlet 43,5 pct. af stemmerne til et stort flertal. Hvis han ønsker det, kan han måske blive den samlende figur, Storbritannien så desperat har brug for.

Boris Johnson står med en unik mulighed. Det særlige britiske valgsystem har forvandlet 43,5 pct. af stemmerne til et stort flertal. Hvis han ønsker det, kan han måske blive den samlende figur, Storbritannien så desperat har brug for.

Ben Cawthra

14. december 2019

Vejen hertil har været præget af skånselsløs resultatorienteret politik. Undervejs har Boris Johnsons hold ryddet al modstand af vejen med alle forhåndenværende virkemidler.

Parlamentet er blevet sendt hjem, fordi det ikke ville som Boris; to dusin af de mest hæderkronede konservative ronkedorer er blevet fritstillet, fordi de ikke ville sværge lydighed og evig troskab, og partiet er blevet renset for anderledestænkende.

Boris måtte også omskoles. Der var ikke plads til de fodfejl, han har været berygtet for i den snorlige valgkamp Det Konservative Parti førte. Boris fik instrukser om så vidt muligt ikke at sige andet end »Get Brexit Done«, lade sig filme i alverdens tv-venligt arbejdstøj, og så i øvrigt holde sig så lagnt væk fra interviews med kritiske journalister som muligt. Det lykkedes helt til det bizarre punkt, hvor han dagen før valget gemte sig i et kølerum for at undgå spørgsmål fra journalisten Piers Morgan.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • Jesper Eskelund
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Kim Folke Knudsen, Jesper Eskelund, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Hvis der var stemning for en ny folkeafstemning om Brexit, så var muligheden der i går, det var der ikke interesse for blandt tidligere Labour vælger, så muligvis det var en idé, at se på, hvem der stemte hvad og hvorfor?

Der er ikke noget nyt i hvad Boris Johnson vil, det er flygtningelejr i udlandet og skattelettelser til de rigeste.

Så hvorfor stemte Labour vælger Boris Johnson og Brexit?

Brexit er indførsel af demokrati, vundet af de fattigeste tidligere Labour vælgere.
Afskaffelse af de riges beskyttelse af EU gummistemplet.

De rigeste i Storbritannien får i år 2019:
165 milliarder i bonus og resultatløn.

Udbetalt til de i forvejen rigeste i Storbritannien oven i deres i forvejen høje løn, de overforbrugende klimakatastrofe skabende centralt placerede i finanssektoren The City of London.
Link: https://www.dailymail.co.uk/news/article-401028/City-bonuses-soar-record...

Millioner af fattige børn sulter i Storbritannien hver dag ultimo 2019.

Donald Trump og Brexit kommer ud af samme støbeske, det er på tide alle vågner op til den virkelige verdens globale problemer.

Der er og var frygt fra millioner af ‘working poor’ langt op i middelklassen for selv, at blive fattig, hvor nu Brexit/Donald Trump er og var løftet om forandring, der er den enorme magtfaktor i den markante kampagne for at få vælgerne til at forlade EU, en ‘disruption’ politik.

Om det faktisk forholder sig sådan, at Brexit/Donald Trump ‘disruption’ skaber økonomisk eller social fremgang på den korte bane, er ikke længere relevant for de fattige og udsatte, de er blevet konstant fattigere i årtier, de fattige og det stigende antal udsatte, samt de mange der ser, at de bliver udsatte på sigt, vil enhver forandring der skaber det mindste håb om hjælp og øget tryghed.

Hvis ikke danskere forstå, at Brexit handler om fattigdom skabende pseudo økonomi på olie, gas og kul afbrænding og politisk bevist radikalisering på den yderste højrefløj og syndebuk politik, vil udviklingen komme som den samme overraskelse, det var for ca. 50% af amerikaneren og briterne.

Det kræver kun en ny finansboble og nogle få klimaflygtninge på danske motorveje og vi i Danmark får vores Donald eller Boris.

Labour anno 2019 forstå ikke de fattiges problemer ikke løses i et ulighedsskabende, klimakatastrofe og klimaflygtninge skabende økonomisk EU plutokrati.

Labour ville give alle britter gratis bredbånd, hvis valgsejren blev deres.
Hvad ligner det at sige til en mor, uden brød til sit barn, at barnet får gratis bredbånd?

Konservative har aldrig været et valgtema for fattige.
But same story in usa...
You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time,
but you cannot fool all the people all the time.
Good luck Little Britain

Hov!!! Storbritannien skal fortsat være medlem af Europol. Og det selv om de træder ud af EU. Danmark kan ifølge den tidligere regering, med Den-Lille-Svindler som statsminister, ikke være medlem p.g.a. vores EU forbehold.

Finn Thøgersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

EU er økonomisk og sikkerhedspolitisk fuldstændig uundværlig for Europas fremtidige eksistens. At tro andet er naivt og en enorm fejltagelse. Det vil være Europas undergang, hvis EU undergraves og ophøre med eksistere, hvor andre spillere med en helt anden dagsorden end den europæiske, vil tager over og beslutte på Europas vegne.

Brian W. Andersen

"Det aftryk han kan komme til at sætte på sit parti, sit land og sin tid, kan blive at sammenligne med Margaret Thatchers." er efter min mening et udsagn med dystre fremtidsudsigter. Verden er stadig ikke færdig med at betale for konsekvenserne af samarbejdet imellem Margaret Thatcher og Ronald Reagan, som der her er en af de mere uskyldige påmindelser om: https://eu.usatoday.com/story/news/world/2013/04/08/thatcher-reagan-poli...

Jeg tror ikke at verden er klar til at håndtere effekterne af Boris Johnson og Donald Trump som samarbejdende statsledere, men hvis Trump vinder 2020-valget, så er det nok lige præcis det vi skal. https://www.dr.dk/nyheder/udland/trump-lykoensker-johnson-nu-skal-vi-i-g...

Spørgsmålet bliver nok; hvor mange lande, som denne gang vil følge den retning, der sættes af USA og Storbritannien. Bliver det mange nok, så er kampen for klimaet, miljøet og kampen imod stigende ulighed og I-landendes stigende fattigdom tabt.

Ete Forchhammer , Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Boris Johnson står på mange punkter for den modsatte politik af Margaret Thatcher.

Han understreger at han og regeringen er "One Nation conservative", altså en moderat og socialt orienteret konservatisme, der ikke handler om privatiseringer og EUs tag-fra-de-fattige-giv-til-rige politik.
Relativt til Blair, May og Cameron altså. Derfor har han også kunnet få mange stemmer på steder, hvor man ellers ikke ville drømme om at stemme konservativt.

På flere måder minder Boris Johnson med en rødere (eller mindre blå) fordelingspolitik og hård værdipolitik mere om Mette Frederiksen end om Donald Trump.

Kim Folke Knudsen

@Philip B. Johnsen 13 December 2019 Kl.20.52

Det er simpelthen den bedste analyse af det britiske valg, som du leverer her.

ikke al det ligegyldige sladder pladder om Johnson og Corbyn, som desværre dominerer den danske mediedækning på tv siden.

Det er for mig noget nær årets kommentar om udenrigspolitik, og den klimakrise vi Alle nu står ved begyndelsen af.

Tak for at du skærer sammenhængene ud i klar tekst.

Som altid veldokumenteret af din meget store viden og dine gode links.

Glædelig Jul - Philip, når vi kommer dertil.

VH
KFK

Ete Forchhammer

45% af de britiske vælgere ler, 55% græder. Det betyder at 45% = "folket"... og "demokratiet" har endnu en gang bevist sin styrke!?