Læsetid: 7 min.

I Chile ville præsidenten have 30 pesos mere for metrobilletterne. Han fik 30 års ophobet vrede

30 år efter Chiles tilbagevenden til demokratiet går Pinochets neoliberale økonomer stadig rundt i præsidentpaladset og udformer landets økonomi. Til sidst blev det for meget for millioner af chilenere, der nu har demonstreret i godt to måneder
En demonstrant slår ud med armene foran et medlem af sikkerhedsstyrkerne under en protest mod den chilenske regering i Santiago den 18. december.

En demonstrant slår ud med armene foran et medlem af sikkerhedsstyrkerne under en protest mod den chilenske regering i Santiago den 18. december.

Ivan Alvarado

21. december 2019

Til at begynde med kom Francisco Valenzuela til alle demonstrationerne.

Når arbejdsdagen sluttede ved 16-tiden, pakkede han og kollegerne sammen og drog ind mod Santiagos bykerne. Her stod de og bankede deres medbragte grydeskeer mod kasseroller og råbte »Chile er vågnet op« ind til godt ud på aftenen sammen med titusindvis af deres utilfredse landsmænd. Bagefter tog de hjem for at lade batterierne op, så de var klar til at fortsætte protesterne den følgende dag.

»Det handlede for os om at vise utilfredshed med systemet i den chilenske stat. Chile er et radikalt neoliberalt eksperiment. Alt er i hænderne på private aktører – sundhed, uddannelse og vores pensioner,« siger 28-årige Francisco Valenzuela over telefonen fra den chilenske hovedstad.

Det var her, i Santiago, at de største protester siden landets tilbagevenden til demokratiet i 1990 blev antændt i begyndelsen af oktober og har stået på lige siden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

En klimakatastrofe.
Chile har de samme problemer som EU.

De rigeste 10% i Chile har 39 gange højere indkomst end de fattigste 10%.

Husk på at de rigeste 10% globalt, er ansvarlig for 50% af CO2 udledningen globalt, de rigeste 20% globalt er ansvarlig for 70% af CO2 udledningen globalt.

Fra link.
Global heating plus inequality is a recipe for chaos – just look at Chile

“In Chile, just a month before the social crisis exploded, we saw the first internal displacement as a result of the climate crisis.
A 10-year-long drought has resulted in many small-scale and subsistence animal farmers losing their livelihoods.

Link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/dec/08/un-conference-glob...

Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar