Læsetid: 6 min.

COP25’s akilleshæl: Skal Parisaftalen sikres via CO2-kreditter?

På klimamødet i Madrid er det største konfliktpunkt, om lande skal kunne købe sig til god klimasamvittighed ved at betale andre for at reducere CO2-udledning. Et globalt marked for CO2-kreditter er fyldt med faldgruber, og der er lang vej til enighed om robuste regler
Mens de tekniske forhandlinger på COP 25 har stået på, har tusinder af demonstranter været på gaden i Madrid. Mandag starter de politiske forhandlinger.

Mens de tekniske forhandlinger på COP 25 har stået på, har tusinder af demonstranter været på gaden i Madrid. Mandag starter de politiske forhandlinger.

Gabriel Bouys

9. december 2019

Bag lukkede døre og i et teknokratisk kodesprog, som ingen udenforstående fatter, forhandler verdens lande i Madrid på anden uge om et enkelt uafklaret, men eksplosivt hængeparti i Parisaftalen fra 2015.

Mens titusinder af klimaaktivister fredag aften gik på gaden i den spanske hovedstad, sad de professionelle forhandlere bøjet over deres kryptiske dokumenter i håb om at nærme sig en afklaring, inden ministre og regeringsledere mandag dukker op på COP 25-klimamødet og overtager armlægningerne. Søndag var hviledag for forhandlerne, men endnu lørdag var der ikke tegn på forbrødring om det eksplosive hængeparti, der ifølge iagttagere kan betyde knald eller fald for det fortsatte internationale klimasamarbejde.

»Uden detaljerede og robuste regler risikerer vi at underminere hele Parisaftalen,« sagde Erika Lennon, jurist ved Center for International Environmental Law, på et pressemøde lørdag.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Det er en børnehave i sandkassen!

Sådan fungerer CO2-kvotesystemet:

Kvotesystemet går ud på, at virksomheder kan købe CO2-kvoter, der giver dem ret til at forurene. Jo mindre CO2 en virksomhed udleder, desto mindre kvoter har den tilsvarende brug for at købe.

Hvorfor fungere CO2-kvotesystemet ikke?

De avancerede økonomier kan ikke fortsætte forbrugsdrevet økonomisk vækst, ikke bæredygtig produceret i vækstøkonomierne.

Vækstøkonomiernes udledning af CO2 ved produktion af vare, solgt til de avancerede økonomier skal medregnes, som CO2 udledning på de avancerede økonomiers kvote.

Et eksempel.
Yes.. Danmark er rimelig effektive til at reducere direkte CO2 udledning i men kun i el-produktion, samtidig er Danmark et af verdens mest CO2-udledende lande per indbygger, på trods af de påståede ambitiøse CO2 udlednings mål.

Årsagen til at Danmark har en kolossal CO2 udledning er, at Danmark i stigende grad importerer, et stigende antal af vores varige forbrugsgoder fra vækstøkonomierne.

Den CO2 der udledes for at producere disse varer, bliver ikke indregnet, som en del af Danmarks udledninger, selvom udledningen sker, som følge af, at danskere køber og forbruger disse varer.

Traditionelle vækst økonomer mister al troværdighed i vækstøkonomiernes øje, når de ikke indser, at de avancerede økonomier har opbrugt alle tænkelige forbrugs kvoter, der leder til CO2 udledning.

De avancerede økonomier har 'principielt' ingen tilbage!

Morten Lind, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nej. Man skal ikke kunne læsse det af på andre. Vi ved, at det ikke flytter noget, fordi de lande, der ikke (endnu) udnytter deres tildelte kvote, bare kan sælge den til dem, der bruger alt for meget.
Men opgaven er ikke at omfordele, men at skære ned. Derfor er der ikke andet at gøre end at skære ned uden anden kompensation end glæden ved en på alle måder bedre verden.

Philip B. Johnsen

Hvad handler sandkasse magtspillet CO2-kreditter om?

‘Den stærkes ret’

“Lad os kalde tingene for det de er!”
Statsministeren i Folketingets åbningstale.

Retten til at søge asyl og ’non-refoulement-princippet’, som forbyder tilbagesendelse af personer til et land, hvor der er risiko for forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling, er nedfældet i EU-traktaterne.

Ifølge FN er over 15.000 mennesker i 2018 blevet sendt ‘TILBAGE’ til Libyen af EU fra Middelhavet.

Hvorfor stiger antallet af klimaflygtninge?

“Verdensøkonomien kan ikke vokse, uden at CO2-udledningerne følger med.

En ny rapport gør op med forestillingen om, at velstående landes økonomi kan fortsætte med at vokse, samtidig med at landene nedbringer belastningen på klimaet og biodiversiteten.”

Link: https://www.information.dk/udland/2019/07/nyt-omfattende-studie-skyder-f...

Højreekstremistiske retorik, den EU udenrigspolitik og beskyttelse af EU’s ydre grænser, som ledet under Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning (Frontex), har ledt til EU og medlemslandenes regeringer er blevet indberettet til Den Internationale Straffedomstol i Den Haag.

Tiltalen mod EU lyder:
‘Forbrydelser mod menneskeligheden’.

“The allegation of “crimes against humanity” draws partially on internal papers from Frontex, the EU organisation charged with protecting the EU’s external borders, which, the lawyers say, warned that moving from the successful Italian rescue policy of Mare Nostrum could result in a “higher number of fatalities”.

Link: https://www.theguardian.com/law/2019/jun/03/icc-submission-calls-for-pro...