Analyse
Læsetid: 2 min.

Demokraterne i USA går videre med rigsretsproces

I en tale torsdag beordrede forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, seks kongresudvalg til at udfærdige et anklageskrift mod USA’s præsident. Hun begrundede sin beslutning med, at Trump har sat sig over forfatningen og loven
Nancy Pelosi beskyldte i sin tale i kongresbygningen torsdag præsidenten for at handle som en »enevældig monark«.

Nancy Pelosi beskyldte i sin tale i kongresbygningen torsdag præsidenten for at handle som en »enevældig monark«.

Alex Wong

Udland
6. december 2019

BOSTON - Forkvinden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, bekendtgjorde i går, at præsident Donald Trumps handlinger udgør »et forfatningsbrud af graverende karakter«, og gav seks kongresudvalg ordre til at forfatte et anklageskrift.

Hermed sætter Pelosi gang i et forløb, der forventeligt vil ende med, at Repræsentanternes Hus stemmer om en række anklagepunkter den sidste uge før jul. Tidligere i denne uge leverede det demokratiske flertal i efterretningsudvalget en 300 sider lang rapport med beviser og indicier mod præsidenten i Ukraine-sagen.

Rapporten vil formelt blive fremlagt af efterretningsudvalgets formand, Adam Schiff, i en høring i retsudvalget mandag. I mellemtiden vil fem andre udvalg, som i løbet af dette år har iværksat forskellige undersøgelser mod præsidenten og hans regering, overveje, hvorvidt der er grundlag for at inkludere andre punkter i anklageskriftet end dem, der angår Ukraine-sagen.

Det kan betyde, at Trump også anklages for at have lagt hindringer i vejen for den særlige anklager Robert Muellers undersøgelse af Russiagate. I Mueller-rapportens anden del fremlægges et stærkt bevismateriale for, at præsidenten prøvede at overtale nærtstående medarbejdere til at lyve over for Mueller om hans forsøg på at blokere undersøgelsen.

Der hersker stor sikkerhed for, at Trump i anklageskriftet vil blive tiltalt for magtmisbrug og for at have søgt at korrumpere udfaldet af det næste præsidentvalg samt for at have bragt den nationale sikkerhed i fare ved at svække Ukraines kapacitet til at forsvare sig mod Rusland gennem tilbageholdelsen af en militærhjælp på 391 mio. dollar.

Det er også muligt, at præsidenten vil blive beskyldt for at obstruere Kongressens forfatningsmæssige ret til at få udleveret regeringsdokumenter og indkalde alle vidner i en rigsretsproces.

I næste uge

I midten af næste uge vil retsudvalgets demokratiske og republikanske medlemmer i en høring, der forventes at blive bitter og partisk, debattere berettigelsen af en rigsretssag. I den næstfølgende uge inden jul skal der stemmes i retsudvalget og herefter i plenum.

Det vurderes, at Nancy Pelosi ikke ville have givet grønt lys torsdag til udfærdigelse af et anklageskrift, medmindre hun var sikker på at have nok stemmer til at rejse tiltale mod præsident Trump.

Hendes beslutning kommer efter en høring onsdag i retsudvalget, hvor tre af fire forfatningseksperter udtalte, at beviserne og indicierne i Ukraine-sagen berettiger en rigsretssag mod præsidenten.

Den fjerde ekspert, der var indkaldt af det republikanske mindretal, mente, at beviserne er for »tyndbenede«. Demokraterne burde ifølge professor Jonathan Turley fra George Washington University stævne vidner som tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton, stabschef Mick Mulvaney og Trumps personlige advokat Rudy Giuliani. Alle tre har afvist at møde frivilligt op.

Pelosi beskyldte i sin tale i kongresbygningen torsdag præsidenten for at handle som en »enevældig monark«. Hun fremhævede, at rigsretsartiklen blev indskrevet i forfatningen for at sikre, at Kongressen besidder et magtfuldt middel til at værne mod en præsident, der sætter sig over loven.

»Det er et forfatningsbrud, når præsidenten hævder, at forfatningen giver ham bemyndigelse til at gøre, hvad han vil. Det er forkert. Det er et lovbrud, som undergraver selve fundamentet i vores forfatning og princippet om magtadskillelse, hvor hvert organ kontrollerer de andre,« forklarede Pelosi.

Hun tilføjede: »Vort demokrati er i fare. Præsidenten efterlader os ikke med andet valg end at gribe til handling, fordi han endnu engang har prøvet at korrumpere et præsidentvalg til sin egen fordel.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

To fluer med et slag?
Det undrer mig, hvor lidt der bliver skrevet om Biden familiens faktiske handlinger i Ukraine.
Biden junior rolle i et Ukraines gasselskab, mens - og efter - farmand var vice president lugter ikke godt.
Mon "Democraterne" ser en mulighed for at svine Trump OG Biden til?
Trump slipper fri men er tilsvinet, Bidens kandidatur duer ikke, og det giver plads til ... tja til hvem?
Jeg tror Bloomberg... og at han taber til Trump... men interessant har de begge samme baggrund
Stor risiko for at et selvmål til "Democraterne"... og hvem vinder...
Trump lignede en vinder til NATO topmødet i London.