Læsetid: 5 min.

Drømmen om Storbritannien skal genopbygges

Efter parlamentsvalget venter der den kommende regering en særdeles vanskelig opgave med at genopbygge sammenhængskraften i den britiske union. Tre års Brexitstrid på tværs af generationer, regioner og unionsdele har splittet nationen, og den nu overståede valgkamp har kun gjort det værre
Lederen af Labour, Jeremy Corbyn, og hans hustru er på vej hjem efter at have stemt. 

Lederen af Labour, Jeremy Corbyn, og hans hustru er på vej hjem efter at have stemt. 

Hannah McKay

13. december 2019

Storbritannien er et mærkeligt sted at være i disse år. På overfladen er alt, som det plejer. Selv de hektiske dage op til parlamentsvalget torsdag virkede for almindelige borgere relativt udramatiske. I Østlondon i går overværede jeg på en koreansk restaurant to store julefrokoster i fuldt vigør. Der blev vanen tro drukket tæt, grint og snakket – vel at mærke om alt andet end valget og Brexit.

Ved en middag sidste weekend begyndte jeg at causere over for min borddame om, hvorvidt Brexit mon bliver en realitet i 2020. Hendes mand på den anden side af bordet, en universitetslektor ved navn Ian Taylor, kiggede op og sagde:

»Brugte du virkelig B-ordet her ved bordet. Kan vi ikke tale om noget andet?«

Det er meget sigende for stemningen her. Som en familie, der har været igennem en lang, ond og opslidende skilsmisse, er Brexit-diskussionen blevet noget, man skubber ind under gulvtæppet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gad vist hvad briterne forestiller sig med genopbygning af Storbritannien. Altså, skal den britiske flåde efter brexit sætte kurs mod Hongkong eller Indien eller hvad?

Ja, det bliver spændende at se. Ik.

Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

@ Jeppe
Tja måske har du ret - de starter nok ikke med Hong Kong. Men tag ikke fejl "the mind set" er tilstede.
Det er jo ikke længe siden at man mente at det klogeste menneske var en engelsk gentleman - i bunden kun lige over en neger var en irer !!!!!!

Aase Rigmor Pedersen

Ja altså hvad er Storbritannien egenligt når SNP gør rent bord i Skotland? Det er en håbløs illusion. Unionen er jo død.

Efter det her valg er der sikkert kræfter i Skotland, som er gået igang med at organisere en folkeafstemning i Skotland om udtrædelse af den britiske union. Et selvstændigt Skotland vender tilbage til EU i et tæt samarbejde med de nordiske lande. Måske noget lignende kan være på vej i Nord Irland. Et genforenet Irland er kommet tættere på efter gårdagens valg.

Drager den britiske flåde ud i verden tænker jeg der venter dem en overraskelse. Modstand. Verden er nok ikke helt den samme som under Storbritanniens storhedstid. Slet slet ikke den samme.