Læsetid: 5 min.

EU-Kommissionens ’Green Deal’ spiller højt spil med klimaet

Ursula von der Leyen har præsenteret den længe ventede Green Deal for Europa: om ti år skal udledningen af drivhusgasser være reduceret med mindst 50 procent, og om 30 år skal udledningen af drivhusgasser gå i nul. Til sommer skal det afgøres, hvordan målene nås – men det er måske ikke tids nok til at lægge pres på resten af verden før COP26 i november 2020
Det er vigtigt, at EU er et forbillede, så lande som Indien (billedet) bliver ansporet til at påtage sig et øget klimaansvar.

Det er vigtigt, at EU er et forbillede, så lande som Indien (billedet) bliver ansporet til at påtage sig et øget klimaansvar.

Bryan Denton

12. december 2019

EU-Kommissionen bebudede onsdag, at den »til sommer« vil præsentere en plan for EU’s 2030-mål for reduktion af drivhusgasser. Kommisionen vil have udledningerne reduceret med »mindst 50 pct. med retning mod 55 pct.« målt i forhold til 1990-niveauet, lyder det.

Dermed er det et åbent spørgsmål, om landene i EU’s Ministerråd og Europa-Parlamentet kan nå at forhandle og skabe enighed om et skærpet 2030-mål i tide inden det afgørende FN-klimatopmøde, COP26, i Glasgow i slutningen af 2020.

Hvis ikke EU i god tid inden COP26 indleverer et sådant mere ambitiøst, vedtaget klimamål til FN’s Klimasekretariat, bliver det svært at motivere andre store aktører – blandt andet Kina og Indien – til at påtage sig et øget klimaansvar. Og så smuldrer det globale samfunds mulighed for at opfylde målene i Parisaftalen fra 2015.

Udspillet om at skærpe EU’s 2030-mål blev præsenteret i Bruxelles af EU-Kommissionens præsident, Ursula von der Leyen som del af den store plan for grøn omstilling, European Green Deal, der har været længe undervejs og imødeset med spænding.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Ebbestrup Hansen
  • Ejvind Larsen
John Ebbestrup Hansen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

John Ebbestrup Hansen

Yes det haster med ikke blot at få vedtaget ambitiøse klimamål, men også at få skubbet gang i de konkrete handlinger for at afværge den værst tænkelige klimakatastrofe. EU kommissionen er for sent ude i forhold til næste års COP 26, så jeg vil håbe at der bliver sat ekstra gang i EU ´s handlingsplan for klimaet allerede til januar 2020. Også på den hjemlige front går det alt for langsomt og indtil videre er den politisk vedtagne klimalov mere ord og snak end konkret handling. Vi er mange der gør alt hvad vi kan lokalt med afsæt i civilsamfundet for at forhindre klimakatastrofen, så det er tilsyneladende aktivisterne og ungdommen, der fortsat må gå forest for at skubbe til både politikerne og virksomhederne for at komme videre fra de gode intentioner til konkrete indsatser og handlinger.