Læsetid: 4 min.

First Past the Post: Forstå hvorfor det britiske valgsystem er så udskældt

Briternes måske mest betydningsfulde valg nogensinde bliver i realiteten afgjort af nogle tusinde stemmer ganske få steder i Storbritannien. Her er Informations guide til det britiske valgsystem
Det britiske valgsystem, på dansk kaldet flertalsvalg i enkeltmandskredse og på engelsk First Past the Post, er yderst enkelt. Vælgerne får mulighed for at sætte deres kryds ved de opstillede kandidater i deres valgkreds. Den med flest stemmer vinder, de andre stemmer forsvinder. I realiteten betyder det dog, at millioner af stemmer mister deres politiske værdi.

Det britiske valgsystem, på dansk kaldet flertalsvalg i enkeltmandskredse og på engelsk First Past the Post, er yderst enkelt. Vælgerne får mulighed for at sætte deres kryds ved de opstillede kandidater i deres valgkreds. Den med flest stemmer vinder, de andre stemmer forsvinder. I realiteten betyder det dog, at millioner af stemmer mister deres politiske værdi.

Jane Barlow

12. december 2019

London – For rigtig mange briter må et godt spørgsmål på valgdagen være: Hvorfor overhovedet stemme? I forbløffende mange af valgkredsene rundt om i Storbritannien er udkommet nemlig kendt på forhånd. Ved valget i 2017 var der kun 11 procent af valgkredsene, der skiftede partifarve, og analysebureauet YouGov forudser, at kun 58 af 650 valgkredse vil gøre det ved dette valg.

Mange valgkredse har nærmest aldrig skiftet parti. Hermsworth i West Yorkshires parlamentsmedlem har været fra Labour siden 1918. Gennemsnitsvalgkredsen har ikke skiftet partifarve i 44 år.

Først i mål rydder bordet

Det britiske valgsystem, på dansk kaldet flertalsvalg i enkeltmandskredse og på engelsk First Past the Post, er yderst enkelt. Vælgerne får mulighed for at sætte deres kryds ved de opstillede kandidater i deres valgkreds. Den med flest stemmer vinder, de andre stemmer forsvinder. I realiteten betyder det dog, at millioner af stemmer mister deres politiske værdi.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen K Petersen
Steen K Petersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Problemet med first past the post er det giver skiftende retninger politisk; først kommer Labour i 8 år, så nationaliserer de alting, så kommer Torys, de konservative i 8 år, de afnationaliserer igen. Og sådan foregik det i lang tid - især efter 2.verdenskrig helt op til 1980’erne, hvor M.Thatcher kom til magten.

Og det er klart, at sådan kan man aldeles ikke have det i et land, at der er politiske vinde fra skiftende retninger hele tiden...

Folkeafstemningen om valgreform var en total farce. Det var et valg mellem FPTP vs. AV(Alternative Vote). Pest eller kolera. Vi savner stadig muligheden for at have en retfærdigt valgsstem hvor hver enkelt stemme tæller. De fleste partier støtter op bag en 'rigtig' valgreform > https://www.makevotesmatter.org.uk/the-pr-alliance

The Conservative er selvfølgelig tihænger af FPTP fordi som idag kan de med mindre en 50% af stemmerne få tildelt mere end 50% af MPs og derved 100% af magten. Velkommen Diktator Johnson og Hard Brexit. Det er derfor han ville have et folketingsvalg for at 'løse' Brexit knuden; thi på den 'retfærdige' metode (folkeafsteming) ville han ikke kunne opnået det.

Det er tankevækkende, at DR's tv-serie 'Borgen' blev så populær i UK - måske fordi mange pludselig kunne se, at et samarbejdende folkestyre med mindretaltsregeringer rent faktisk godt kan fungere ...